Vijfde Ronde: “Indian: Paleface-attack!” 1


RONDEVERSLAG | Als je zelf voor het viertal moet spelen in de kapel en er staan zeven partijen op de rol in de vijfde ronde van de interne competitie in de kosterij ernaast, zie dan maar eens hoe je deze kolommen met een behoorlijk verslag gevuld krijgt.

American cavalry attacking
Dan moet je creatief zijn. Je ratst hier en daar wat achtergebleven notatieformulieren mee, je vraagt netjes aan nog aanwezige eigenaren of je ze mee mag nemen en je doet de plechtige belofte dat je ze de volgende keer terug zult geven. Soms ook stuur je de volgende ochtend een scan van het biljet terug naar de eigenaar, die natuurlijk zit te popelen om zijn partij van de vorige avond na te spelen. Aan de laatblijvers vraag je persoonlijk hoe hun partij verlopen is en af en toe stuur je een e-mail met het het verzoek om een korte partijkarakteristiek. Zo krijg je enigszins een beeld van wat er allemaal voorgevallen is en dan begint, na het naspelen van de partijen, het moeizame proces van het in woorden vatten van gebeurtenissen waar je zelf geen getuige van bent geweest.

Ziehier een poging:Erik 'Gentle Giant' Wetselaar had wit tegen Koos van Dalen, die de Keres-verdediging van het Dampepionspel speelde. Koos ging wat al te opportunistisch met zijn dame op de koningsvleugel op stap, maar Erik verzuimde om daar ten volle van te profiteren. Toch bleef er uiteindelijk voldoende voordeel over om de winst naar zich toe te trekken. Eerste winst voor Erik na zijn comeback.

Erik Wetselaar (l) en Koos van Dalen (Foto: Cor Paans)

Erik Wetselaar (l) en Koos van Dalen

Pearl Uyttenhove startte met 1. f4 tegen Mark Hopman en zette zijn paard in de opening op h3. Mark vond dat kennelijk een goed idee en bracht een paard naar h7. Twee paarden aan de rand.... Beiden misten kansen om voordeel te krijgen tot rond de dertigste zet Pearl de open a-lijn uit handen gaf. Na wat opruimwerkzaamheden door stukkenruil in de witte koningsstelling drong een toren van Mark op a2 binnen, waarna loper en dame op de diagonaal a8-h1 het werk af zouden gaan maken. Voor het zover was overschreed Pearl de tijd.

John van Waardenberg had voorzitter Cor Paans als tegenstander. De praeses zelf aan het woord: "De partij ging heel lang gelijk op, alhoewel ik niet de sterkste zetten uitvoerde. De door John aangeboden remise werd door mij afgeslagen. Ik dacht dat ik iets beter stond aangezien John niet zoveel kon manoeuvreren. Nadat ik echter de g-, h- en f-pion op ging spelen gaf ik John de mogelijkheid zijn loper weer volop in het spel te krijgen. Helaas verspeelde ik daarna door een schaak een toren en bleef me niets anders over dan John te feliciteren".

Pieter Sandijck trof Gijs van der Willigen op zijn taaist. Pieter geeft over de partij het volgende commentaar: "Pieter kwam al snel een stuk tegen twee pionnen voor, maar door de open en ingewikkelde stelling verdween dat voordeel volledig zodat Gijs zelfs in de plus kwam. Het toreneindspel dat uiteindelijk op het bord kwam werd door Gijs echter niet goed behandeld, zodat Pieter toch het punt kon bijschrijven".

Gijs van der Willigen (l) en Pieter Sandijck (Foto: Cor Paans)

Gijs van der Willigen (l) en Pieter Sandijck

Paul de Roos heeft zich, zo lijkt het, definitief herpakt. Het vorige seizoen had hij het heel zwaar, maar deze keer zette hij al zijn derde overwinning op rij op de lijst. Piet Schuller was deze keer het slachtoffer. De opening die Paul met wit hanteerde heet officieel "Indian: Paleface Attack". Ik had er nog nooit van gehoord, maar van de partij zelf kreeg ik nou niet de indruk, dat er sprake was een gecombineerde aanval van Cheyennes, Sioux en Apaches op de bleekgezichten van Paul. Het resultaat laat zich beter omschrijven als de slag bij "Wounded Knee", waarbij Chief Piet het leven liet.

Ook de partij tussen Willem Weerdesteijn en Nick Kimenai ging aanvankelijk gelijk op. Nick besloot door lopers te ruilen de angel uit de witte aanval te halen, wat er echter in resulteerde dat hij juist een sterke koningsaanval te verduren kreeg. Dat kostte Nick een pion en die brak hem in het eindspel zwaar op.

Nick Kimenai en Willem Weerdesteijn (Foto: Cor Paans)

Nick Kimenai en Willem Weerdesteijn

Correspondent Johan Went meldt: "Mijn partij liep als een spiegelbeeld van mijn verliespartij tegen Cor, korte tijd terug. Verliep die experimentele partij in het kort langs een fianchetto opstelling tegen een fianchetto opstelling, twee loperlijnen tegen elkaar met eerder vermeld droevig resultaat, de partij deze week was mijn (wijzer geworden) fianchetto aan de koningsvleugel te sterk voor de fianchetto van de damevleugel van Jannes, die een stuk moest weggeven door de snelle uit de fianchetto gelopen loper van g2 en na wat afruil van stukken was het een gelopen race".

Rest mij nog hierbij Pieter Sandijck, Johan Went en Cor Paans hartelijk te bedanken voor hun bijdragen aan dit verslag.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017


Een gedachte over “
Vijfde Ronde: “Indian: Paleface-attack!””

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.