Vierde ronde: “Daar deed je wel lang over” 2


RONDEVERSLAG | De langste officiële schaakpartij is die tussen Ivan Nikolić en Goran Arsović, gespeeld in Belgrado in 1989. Deze duurde liefst 269 zetten en eindigde na 20 uur en 15 minuten in remise.

Ten tijde van het spelen van deze partij had de FIDE de vijftig-zettenregel veranderd om 100 zetten toe te staan zonder dat er stuk geslagen wordt in een toren en loper tegen toren eindspel. En dat was nu precies de situatie bij Nikolić versus Arsović. Later heeft de FIDE deze regel weer herroepen.

Paul de Roos (l), John van Waardenberg en Gijs van der Willigen (achteraanzicht) (Foto: Cor Paans)

Paul de Roos (l), John van Waardenberg en Gijs van der Willigen (achteraanzicht)

Op het notatieformulier van Gijs van der Willigen prijkten na afloop van zijn verloren partij tegen Paul de Roos maar liefst 72 zetten, wat Gijs, wapperend met zijn biljet, de uitspraak ontlokte: "Daar heb je wel heel erg lang over gedaan, Paul!" In een Siciliaan, de O' Kelly-variant om precies te zijn, verzuimden beide spelers binnen de eerste tien zetten om groot voordeel te behalen, waarna zich een lange strijd ontwikkelde, die Paul uiteindelijk in zijn voordeel besliste.

Johan Went en Pieter Sandijck speelden een Geweigerd Damegambiet, waarin al snel een gecompliceerde stelling op het bord kwam. Een heel blok zwarte en witte pionnen verscheen op d4-c4 en d5-c5. Toen de partij echter nog in het begin van het middenspel was, ging het punt plots naar Johan. Pieter: "Ik blunderde een stuk weg, maar je mag ook zeggen, dat Johan een mooie combinatie op het bord zette".

Pieter Sandijck (l) en Johan Went (Foto: Cor Paans)

Pieter Sandijck (l) en Johan Went

Jannes Dijk trof Mark Hopman. Beiden kenden elkaar nog van het spelen op de donderdagmorgen in "De Klockelaer". In een Colle-opening trof Mark het wel dat Jannes op de 15e zet een pion en-prise liet staan. Mark nam het cadeau in ontvangst en kwam goed te staan, maar na onnodige stukkenruil had Jannes prima compensatie voor de pion. Rond de 25e zet had er remise overeengekomen kunnen worden, maar Jannes deed vervolgens een aantal mindere zetten, waarna Mark de partij na een blunder met een mat op de onderste rij besliste.

Overzichtsfoto vierde ronde 28 februari 2017 (Foto: Cor Paans)

Overzichtsfoto vierde ronde 28 februari 2017

"Geef ik nou zomaar een stuk weg?", vroeg Erik Wetselaar zich op een moment in zijn partij tegen Anne Meeldijk hardop af. Nadat beide spelers de gehele bordvoorraad nog eens goed hadden gecontroleerd bleek dat evenwel niet het geval te zijn. Wat wel het geval was bleek even later, toen Erik een paard wilde terugtrekken, maar daarbij mat in één overzag. Gelukkig hadden andere zetten zeer waarschijnlijk Anne ook de winst gebracht.

Aan de kop van het klassement nam Wim Platje het met wit op tegen Pearl Uyttenhove. In de Löwenthalvariant van het Siciliaans beant­woordde Wim een vroeg e5 van Pearl met Pf5. Het paard belandde op g3 vanwaar het slechts verdedigende taken kon uitvoeren. Beide spelers speelden verder vaak de juiste zetten en het evenwicht werd niet verstoord. In volkomen gelijke stelling accepteerde Pearl het remise-aanbod van Wim.

Op een bepaald moment telde ik drie pionnen voorsprong tegen een kwaliteit voor Piet Schuller tegen Hans van Nunnikhoven. Op het eerste gezicht leek er een sensatie in de maak, maar nadat ik Piet had horen verzuchten: "Ik zie het allemaal niet zo helder meer geloof ik" was er ineens materiaalverlies en gaf Piet het op. Hans klimt naar plaats drie op de ranglijst.

Rob Truijens (l) en Koos van Dalen (Foto: Cor Paans)

Rob Truijens (l) en Koos van Dalen

Rob Truijens won in de opening een centrumpion van Koos van Dalen en kreeg mooie open lijnen in bezit. Het euvel van de laatste tijd trad volgens Rob echter ook nu weer op: "Ik gaf weer eens een paard weg en leerde een lesje in nederigheid".

John van Waardenberg had weinig tijd om het voordeel van een toren en een loper uit te buiten in de langste partij van de avond, die tegen Willem Weerdesteijn. Willem had tijd te over, maar ging toch mee in het snelle spel van John. Een foutje is dan vlot gemaakt. Willems toren werd geruild en John kon later ook de loper tot afruil dwingen, waarna een vrije randpion door Willems koning nooit meer te achterhalen zou zijn.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017


2 gedachten over “
Vierde ronde: “Daar deed je wel lang over””

  • Ton v.d. Breggen

    Beste Wim, door zakelijke achterstand in de dringende administratie moest ik helaas verstek laten gaan. Ik volg met genoegen je verslagen, zo blijf ik er toch een beetje bij. Bedankt voor het verslag, met vriendelijke groet, Ton v.d. Breggen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.