Ronde acht: “Ver boven m’n pet” 1


"De mens is altijd geneigd te ontkennen wat hem onbegrijpelijk is" (Blaise Pascal)

RONDEVERSLAG | Ik zit naar een partij in de match om het wereldkampioenschap tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana te kijken. Grootmeesters Anish Giri, Peter Svidler en Alexander Grischuk verzorgen het commentaar en zoeken zich suf naar manieren om een gewonnen stelling voor een van beide rivalen te bereiken.

Het is allemaal om moedeloos van te worden, want voor de tiende achtereenvolgende maal lijkt het weer op een remise uit te draaien. Zowel Carlsen als Caruana schijnen in meer dan 90% van de gevallen de beste zet te vinden en ieder dreigend voordeel voor de ander in de kiem te smoren. Computerbrein Stockfish 9 geeft ondertussen onverstoorbaar de volgens hem drie beste zetten. Maar zelden spelen de grootmeesters een zet die daarvan afwijkt. En dus wordt de stand na vrijwel iedere zet als "Equal" beoordeeld. Slechts een enkele keer zie ik "White (of Black) is slightly better". Ik heb de indruk dat het er toch voornamelijk om draait om alle risico's te vermijden.

Nee, dan maar een rondje schaken in de interne competitie van De Willige Dame. Daar wordt vrolijk de verdediging verwaarloosd, te vroeg aangevallen, onterecht geofferd, de ontwikkeling genegeerd, het eindspel verknald, een stuk weggeblunderd, een mat in één over het hoofd gezien en zo af en toe ook een mooie combinatie op het bord getoverd. Kortom, voor mijn gevoel wordt hier het echte ouderwetse koffiehuisschaak nog gespeeld.

Net als ik dit neerschrijf en aan het verslag van de achtste ronde van de najaarscompetitie 2018 wil beginnen, zie ik plotseling dat de computer de stelling als "White is much better" beoordeelt. Even kijk ik aandachtig toe hoe Caruana wellicht toch de kleine kans grijpt om met wit te winnen, maar even later verschijnt de uitslag. Toch weer remise. Eigenlijk heb ik me vijf en een half uur zitten vervelen bij het kijken naar een schaakpartij op een dusdanig hoog niveau dat ik er voor mijn gevoel minder dan de helft van begrijp... Het gaat me behoorlijk ver boven mijn pet ...

Onbenut en niet gegrepen

De achtste ronde bracht de nummers twee en drie tegen elkaar. Hans Nunnikhoven had wit tegen Naomi Snikkers. De wedstrijdleider waarschuwde Naomi vooraf om niet weer tegen een zogenaamd "Hansje" aan te lopen. Daarmee doelend op het in tijdnood door de vingers laten glippen van de winst om vervolgens ook nog eens door tijdsoverschrijding te verliezen, hetgeen Naomi in een eerdere ronde tegen Hans overkwam.

Stelling na 14. .. ; Pxe5

Het werd een gesloten Siciliaan: 1. e4; c5 2. Pc3, waarin het evenwicht vrijwel niet verstoord werd en voorzichtigheid troef was. Hans had op zet 15 de knuppel in het hoenderhok kunnen gooien door een pionoffer gevolgd door een kwaliteitsoffer: 15. f6; Lxf6 16. Txf6; gxf6 17.Dh5 (Zie diagram) om zo een heel goede kans op winst te krijgen. Hans speelde echter Lf4 en greep die kans niet.

Naomi kreeg later in de partij op haar beurt een kans op groot voordeel, maar ook zij liet die onbenut, waarna de dames werden geruild en de partij in remise eindigde.

Hans Nunnikhoven 20 november 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven 20 november 2018

 

Niet gegrepen en onbenut

Iets soortgelijks kwam voor in de Spaanse partij tussen Jisk Liemburg en Erik Brok. Erik kreeg de kans een paard van Jisk buit te maken door het paard in te sluiten en greep die kans tot tweemaal toe niet. In het vervolg kwam Jisk evenwel huizenhoog gewonnen te staan, maar ook hij liet zijn kansen onbenut waardoor de partij in remise verzandde.

Van de partij tussen Tabitha Snikkers en Johan Went is me, behalve de uitslag die remise was, helaas niets bekend.
Jisk Liemburg 20 november 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Jisk Liemburg 20 november 2018

 

Frivool?

Wim Platje kreeg met zwart een heel moeilijke avond tegen Pieter Sandijck. Na een volkomen mislukt openingsexperiment, dat hij achteraf zelf als te frivool kenschetste, moest hij een pion geven en kreeg daar geen enkele compensatie voor terug. De rest van de partij kon Pieter naar hartelust aanvallen en zag Wim zich genoodzaakt om steeds de enige goede verdedigende zet te spelen tot ook dat onder de aanhoudende druk van Pieter niet meer kon. Na ruil van de dames en alle lichte stukken wikkelde Pieter het toreneindspel af naar nog een pionwinst. Wim staakte zijn verzet. Het resterende toreneindspel was onhoudbaar.

De partij tussen de overige twee Willemen / Willems (*) van de club, Willem Weerdesteijn en Wim Vink werd door de eerstgenoemde Wim / Willem (*) gewonnen. (* = Doorhalen wat niet van toepassing is.)
Pieter Sandijck 20 november 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 20 november 2018

 

Offer of niet?

Na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd slaagde Rob Truijens er uiteindelijk in om Gijs van Willigen een punt afhandig te maken.

Piet Schuller maakte in de opening tegen Koos van Dalen nogal wat pionnen buit, maar tegen Koos weet je nooit of hij ze offert of per ongeluk onbeheerd laat staan. Feit is dat Koos onbekommerd met zijn stukken op de koningsvleugel aanviel. Er dreigden allerlei nare vorken. Piet kreeg het moeilijk en Koos offerde er lustig op los. Te veel of onterecht waarschijnlijk, want het punt ging uiteindelijk toch naar Piet.
Piet Schuller 20 november 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller 20 november 2018

 

Beentje lichten

De langste partij van de avond kwam op naam van Paul de Roos en Cor Paans. Het eindspel met een paard en vier pionnen voor Cor en een loper en vier pionnen voor Paul leek op het eerste gezicht remise, maar Cor bleef met zijn paard proberen om Paul beentje te lichten. Dat leek in eerste instantie te lukken, maar Paul liet zich net niet verrassen. Cor gaf uiteindelijk zijn paard noodgedwongen op om een pion te laten promoveren, maar ook Paul slaagde er net op tijd in een pion aan de overkant te krijgen, zodat er niets anders voor Cor op zat dan in remise te berusten.
Cor Paans en Gijs van Willigen 20 november 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans en Gijs van Willigen 20 november 2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 23-11-2018 13:59

Sponsor van deze ronde:

Gijs van Willigen - Speler van De Willige DameEen gedachte over “
Ronde acht: “Ver boven m’n pet””

  • Pearl Uyttenhove

    Hans Nunnikhoven heeft een zwaarder programma dan Naomi, want hij moet nog tegen de nummer 1.

    😎

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.