DWD-viertal: “Stroopwafels”


WEDSTRIJDVERSLAG | Precies op tijd. Gelukkig maar. In die kou op de winderige straathoek staan wachten is verre van prettig. Snel instappen. Groet de captain van het viertal die achter het stuur zit. "Hai Piet".

 

Door Wim Platje

 

Bestemming Moordrecht. We zitten met zijn tweeën in de auto deze keer. Fons en Erik gaan na hun werk met het openbaar vervoer naar de speellocatie. De mannenstem van de navigatie is eigenlijk overbodig. We zijn al eens eerder naar schaakclub De IJssel gereden. Bij aankomst blijkt dat de andere twee er al zijn. We zijn erg vroeg. Nog geen spoor van de tegenstanders. We nemen koffie. De koffie is heet. De stroopwafels zijn in trek.

Die doen me altijd denken aan "The Amazing Stroopwafels". De band van o.a. "Oude Maasweg" en "Ik ga naar Frankrijk" waarin al jaren een van Nederlands beste gitaristen speelt. Met Arie van der Graaf trad ik trouwens in de jaren zeventig al op in een band. Een paar jaar geleden spraken we elkaar weer eens in Vreewijk voordat hij met de Stroopwafels een buurtfeest zou opluisteren. Bij die gelegenheid vormden we ter plekke natuurlijk meteen een nieuwe veelbelovende groep: "The Amazing Bitterkoekjes". (Zie de foto boven dit verslag.)

Goed, na dit muzikale intermezzo terug naar de wedstrijd. De mannen van de IJssel bestonden dit keer uit drie mannen en één vrouw. Twee schaakleerlingen van eerstebordspeler Gerard van der Wouden, Wouter Schmahl en Judie van Eck, speelden deze keer mee. Sjaak in 't Veld completeerde zoals wel vaker het IJsselviertal.

In het diepe

Erik Brok werd meteen in het diepe gegooid en kreeg na het tweede bord tegen WSV nu het eerste bord voorgeschoteld en moest het daarop opnemen tegen Gerard. Erik heeft nog geen rating, Gerard brengt 1699 op de KNSB-ratinglijst. Dat is behoorlijk hoog voor een speler die in de tweede divisie van de viertallencompetitie speelt. Het werd een Richter-Veresov-aanval waarin Erik op de 12e zet een pion onbeheerd liet staan. Na zestien zetten volgde door een absolute penning ook nog een paard en toen was de partij eigenlijk al gespeeld. Erik hield het nog zo'n 38 zetten vol, maar het was onbegonnen werk ook al miste Gerard nog een mat in één. Tenminste, als de mij te hand gestelde notatie klopt.

Commentaar op de website van De IJssel: "Gemeten naar gemiddelde rating was De IJssel ditmaal favoriet, maar zeker in een viertalwedstrijd is dit lang niet doorslaggevend. Gerard liet daar geen twijfel over bestaan. Zijn tegenstander werd vanuit de opening fors onder druk gezet. Een afdoende verdediging bleek niet voorhanden en dat leidde al snel tot materiaalverlies. Dik voldoende voor de 1-0."
Erik Brok 20-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Erik Brok 20-11-2018

 

Een onverhoeds einde

Piet Schuller kreeg aan het derde bord met wit te maken met de jonge Wouter Schmahl, die volgens zijn leermeester heel goede partijen afwisselt met onbegrijpelijk zwakke. De jeugdige overmoed speelde hen deze keer evenwel geen parten en Piet had het vanaf het begin al moeilijk. De zwartspeler maakte optimaal gebruik van de open lijnen voor zijn torens en paarde de dreiging van stukwinst aan een matdreiging. Toen Piet de eerste dreiging pareerde vergat hij de laatste en werd hij pardoes mat gezet.

Op de website van De IJssel lezen we: "Ook Wouter was op dreef. Zijn aanvallende acties werden bekroond met een vlijmscherpe combinatie die leidde tot een directe winst, 2-0."
Piet Schuller 20-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller 20-11-2018

 

Onbegrip

Fons Claessen trof met zwart Sjaak in 't Veld aan het tweede bord en toog onvervaard ten aanval. Hij offerde een kwaliteit voor een kansrijke positie. Een pion ondersteund door een loper hield de hoop op een toekomstige promotie levend, maar Sjaak wenste niet mee te werken en won het eindspel. Of zoals Fons na afloop zei: "Mijn tegenstander begreep mijn spel niet".

De verslaggever van De IJssel schrijft: "Sjaak kwam materieel een toren tegen loper plus pion in het voordeel. De weg naar de winst in het eindspel was echter knap lastig, zeker met een vijandelijke pion twee velden van promotie. Hij vond echter een goed plan dat hem een vrijpion opleverde en daarmee was de buit binnen, 3-0."
Fons Claessen op archiefbeeld 19-09-2017

Fons Claessen op archiefbeeld 19-09-2017

 

Doorstoot

Wim Platje redde de eer tegen de niet onverdienstelijk spelende Judie van Eck. Een Italiaans Vierpaardenspel inclusief het overbekende schijnoffer leverde hem al snel een pion op. Om even later een pionvork te vermijden zag Judie zich genoodzaakt om een paard voor twee pionnen te offeren met een goede kans op een koningsaanval. Daarbij overzag ze echter dat Wim door een doorstoot op de dame nog een toren kon buitmaken. Judie dreigde nog een paar keer mat, maar toen Wim uiteindelijk zijn surplus aan stukken in het spel kon brengen was het pleit snel in zijn voordeel beslecht.

En hierover meldt de IJsselbode: "De enige die sneuvelde was Judie. Aanvankelijk gaf zij prima partij, maar het ging mis toen zij een penning van dame en toren door een loper miste. Dat kostte een toren en toen ook slinkse matdreigingen geen succes hadden, was het over en uit, 3-1."
Wim Platje 20-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 20-11-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-viertal Klasse 2A".

© Wim Platje 21-11-2018 14:33