Het KNSB-bekersprookje van DWD is uit. 2


WEDSTRIJDVERSLAG | Zoals jullie ongetwijfeld nog wel weten won het RSB-bekerteam van De Willige Dame het vorig seizoen de RSB-bekercompetitie. Dat gaf het team als regionale bekerkampioen het recht om mee te doen in de landelijke KNSB-bekercompetitie.

 

Door Wim Platje

 

Die bekercompetitie wordt net als die van de RSB volgens het knock-outsysteem gespeeld. Hieraan doen de verenigingen in de KNSB-competitie en dus ook zoals gezegd de regionale bekerkampioenen mee. Het gaat dit seizoen om 114 teams van vier spelers verdeeld over vier poules. Op de finaledag spelen de beste vier teams om de beker.

Het team van De Willige Dame kwam door de eerste ronde in poule C door van SV Schaakhuis (En Passant) uit Den Haag te winnen op woensdag 17 oktober in Den Haag.

Eerste ronde

In het verslag dat gepubliceerd werd op de site van SV Schaakhuis lazen we: "De Willige Dame was vorig jaar bekerkampioen van de RSB en onze tegenstanders spelen tevens bij BSV uit Bergen op Zoom. Met 90 punten per bord meer waren ze favoriet. De tegenstander lootte wit op bord één zodat Raymond Liem de zwarte stukken kreeg toebedeeld tegen Arjon Severijnen van DWD. Het werd een Hollandse avond, aangezien deze opening driemaal op het bord verscheen.

De eerste uitslag kwam van Norbert Harmanus. Die week al snel af van de mainline met 2.e4. Bekende tegenstander Edwin van Dongen (van een competitiewedstrijd in Brabant) was niet helemaal op de hoogte van de theorie en verloor wat tempi met de dame. Het loperpaar compenseerde wel, maar de slotstelling was 0.00 en dus werd er tot remise besloten. ½-½

Ook Derk Dekker bediende zich van het Hollands, maar tegenstander Remco van Vaalen van DWD maakte sterk gebruik van een gat op d5, won een pion en het resterende eindspel. ½-1½

Raymond Liem stond in materiaal gelijk, maar passief tegen Arjon Severijnen. Dit leidde eerst tot kwaliteitsverlies, gevolgd door een dodelijke penning. ½-2½

Gerard Milort op bord twee had als enige van ons winstkansen. Hij had een vrijpion en een betere stelling, maar miste in de uitvluggerfase de winst tegen Freek Schouten van DWD. Het lopereindspel wat overbleef was ook potremise. Zodoende werd 1-3 de terechte eindstand."

Dat was wat je noemt een opsteker voor de kleine regioclub die De Willige Dame nu eenmaal is. Zomaar een ronde verder komen in de grote KNSB-bekercompetitie is zeker geen sinecure! Hieronder de uitslagen van die eerste ronde nog even op een rijtje:

Uitslagen eerste ronde KNSB-beker 2018-2019

 

Laatste ronde

Voor de tweede ronde werd geloot tegen Schaakgenootschap Rijswijk, waar het bekerteam op 20 november in Rijswijk tegen aantrad. De verslaggever van de website van de Rijswijkse vereniging vermeldt over deze wedstrijd:

"In deze tweede ronde was De Willige Dame uit Dordrecht onze tegenstander. Uitkomend in de 1e Klasse B van de Rotterdamse Schaakbond (!) was dit team met een gemiddelde rating van 2060 zeker geen eitje. Opvallend vond ik het tijdsgebruik bij de spelers van De Willige Dame, zowel Michaël als Alexander hebben vermoedelijk meer tijd doorgebracht aan de bar dan achter het bord.

Michaël van Liempt was het eerste klaar in zijn partij tegen Remco van Vaalen van DWD. Na alle stukken goed neergezet te hebben, brak hij met c5 de stelling open, waarna de combinaties voor het grijpen lagen. Dan gaat hem over het algemeen goed af en al snel had hij een stuk gewonnen, waarna nog meer materiaalwinst volgde en zwart de strijd staakte.

Alexander Cupido voegde daar een halfje aan toe. Ik moet zeggen dat ik op meer had gerekend, maar witspeler Edwin van Dongen van DWD verdedigde zich goed en het eindspel met een pluspion voor Alexander was simpel remise te houden.

Stijn Gieben verloor daarna zijn partij van Arjon Severijnen van DWD. Of dat nodig was weet ik niet zeker, maar zwart had ondanks de kwaliteit achterstand goede aanvalskansen tegen de verzwakte witte koningstelling. Een loperoffer op g3 resulteerde daarna in een eindspel van de zwarte dame tegen beide witte torens, waarin de (willige) dame duidelijk te sterk bleek. 1½-1½ dus.

Aan Rob van Helvoort de taak om de winst binnen te halen. Dat hem dat lukte lag nog het meest aan de tijdsdruk bij witspeler Freek Schouten van DWD. Een aantal zwakke zetten van wit besliste deze partij uiteindelijk in Robs voordeel."

Uitslagen tweede ronde KNSB-beker 2018-2019

 

Einde

Het avontuur van het DWD-KNSB-bekerteam kwam zo tot een abrupt einde. Een beetje een anticlimax misschien, maar toch eigenlijk wel heel leuk dat we de naam van De Willige Dame ook weer eens een keertje op de website van de KNSB konden zien meelopen. Ook als wat het dan maar voor twee rondjes.

© Wim Platje 23-11-2018 21:25


2 gedachten over “
Het KNSB-bekersprookje van DWD is uit.”

  • Edwin van Dongen

    Helaas een kort avontuur, al had er wellicht meer ingezeten. Ik kreeg na jaren het koningsgambiet weer eens op het bord, maar greep al mis in de opening. Echter kwam daar opeens een kans om naar een ongelijk lopereindspel te ontsnappen. We hadden wellicht nog kunnen vluggeren, Freek leek op winst te moeten spelen gezien de stand toen. Echter was het halfje daar mogelijk geweest. Desondanks is het inderdaad een genoegen om een vereniging met een van de mooiste clubnamen ook op de KNSB site te zien 🙂
    Groet, Edwin

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.