Elfde ronde: “Chaos en verwarring”


"Verwarring is een woord dat we bedacht hebben voor een orde
die we nog niet begrijpen." (Henry Miller)

RONDEVERSLAG | De avond was warm geweest voor de tijd van het jaar. Ze hadden zich buiten op het balkon in hun ligstoelen genesteld. Zachtjes dreef de muziek vanuit de woonkamer door de op een kier staande balkondeuren hun oren binnen. Het was een prachtige voorjaarsavond. De rode wijn smaakte voortreffelijk.

De avond vorderde en het werd langzamerhand wat kouder. Tegen een uur of twaalf besloten ze dat het tijd werd om naar binnen te gaan. Nog even keken de bewoners van het appartement op de derde verdieping van het gebouw aan het Achterom naar beneden. De straat lag er op enkele voorbijgangers na verlaten bij. Eén ervan trok hun aandacht. Hij gedroeg zich enigszins wonderlijk. Steeds stond hij na een paar passen stil en leek in diep gepeins te verzinken. Vaag konden ze hem in zichzelf horen mompelen. Na weer een paar passen hield hij dan opnieuw in, leek wederom diep na te denken en begon een ogenschijnlijk geagiteerd murmelgesprek met zichzelf. Hij leek ergens zachtjes over te mopperen. Het was duidelijk dat hij ergens de smoor over in had.

"Wat zegt-ie?", vroeg ze, "Ken jij hem verstaan?" Hij luisterde ingespannen en hield zijn hand naast zijn oor. "Moeilijk", zei hij, "Hij praat zo zachies". Hij boog zich wat verder over het balkonhekje om wat beter te kunnen luisteren. De man in de diepte was pal onder het balkon blijven staan en enkele woorden maakten zich los uit de achtergrond van zijn geprevel. "Hij hep 't volgens mijn over een aanval op de koning", zei hij zachtjes tegen zijn vrouw, "'t Zal toch geen verwarde terrorist zijn? "In de krant stond van de week dat er in de grote steden regelmatig overlast is van verwarrende personen. Soort van 'tijdbommetjes' die zelfs de spychiaters om de tuin kenne leide". "Tjeezus, motte we de pliesie nie belle dan?", zei ze met grote ogen vol schrik. "Zo dalijk legt-ie nog een handgrenaat in het portiek. Kenne we vier weke ons huis niet in."

Hij boog zich nog wat dieper over de balustrade. "Effe wachte", fluisterde hij, "Hij heppet nou over een gillende dame of zo iets." Veelbetekend keek hij haar aan. "Zou me niks verbaze als et zo'n psychiotische zedigheidsdelikwent is. Tegewoordig loopt er van alles los over de straat."

De man beneden kwam weer in beweging en sloeg zichzelf onder het lopen duidelijk hoorbaar voor het hoofd. Wat klanken die woorden vormden waren nu iets duidelijker op het balkon te horen: "... omdat het een paard kost na de rokade ..."

Ze keek hem aan. "Wat zegtie nou?" Hij schudde meewarig het hoofd. "Nou heptie het weer over een paardeworst en een rollade geloof ik. Zo gek als een deur die knakker as je het mij vraagt. Ach, laat 'm maar lopen. Ik geloof niet dattie echt gevaarlijk is..."

Verwarring

Gelukkig hebben we de partijen nog, ook al sloeg ook daarin de verwarring nog al eens toe. Piet Schuller speelde het Schots tegen Wim Platje en deed dat geheel volgens de theorie die hij overigens naar eigen zeggen niet kende. Een licht overwicht was het gevolg. Het niet opmerken van een penning op de dame kostte hem echter een pion en een fout in de direct daarna ontstane verwarring, ook nog eens de kwaliteit. Toen Wim nog een pion buitmaakte en alle stukken waren geruild hield Wim simpelweg twee pionnen meer over. Omdat dat ook nog eens twee verbonden vrijpionnen waren kon Piet het onheil niet meer afwenden.

Bij de partij tussen Jisk Liemburg en Rob Truijens deed zich iets soortgelijks voor. Jisk won in het begin van de partij een pion en behield dat voordeel tot in het eindspel. Met vijf tegen vier pionnen voerde Jisk dat eindspel bekwaam tot winst.
Jisk Liemburg 23-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Jisk Liemburg 23-04-2019

 

Warrig

Han van Gorkom bouwde zijn openingsvoordeel tegen een wat warrig spelende Paul de Roos gestadig uit. Eerst raakte Paul een pion kwijt even later gevolgd door een kwaliteit. Toen Paul later nog een fout maakte die een stuk kostte was het pleit beslecht.

Een van de partijen die, vanwege een vergadering in "de kleine club", in de Trinitatiskapel werd gespeeld was die tussen Pearl Uyttenhove en Pieter Sandijck. Uit de Trompowsky-opening haalde Pearl geen voordeel. Pieter rokeerde wel, Pearl rokeerde niet en hoewel de h- en de g-lijn opengingen, slaagde Pearl er niet in om het de secuur verdedigende Pieter moeilijk te maken. De remise was terecht.
Pieter Sandijck 23-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 23-04-2019

 

Verward

Willem Weerdesteijn speelde tegen Gijs van Willigen die met de zwarte stukken vrijwel altijd de Pirc-verdediging hanteert. Zo ook deze keer. Willem maakte een dekkingsfoutje en verloor een pion. Een fout van Gijs werd door Willem in eerste instantie niet afgestraft en gaandeweg kwam Gijs steeds beter te staan. Helaas, een grote fout kostte hem een loper en een pion. Tegen het einde raakte Gijs verward en de weg kwijt in een woud van varianten. De speelwijze die op het bord kwam leverde Willem de zwarte dame en de partij op.
Willem Weerdesteijn 23-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Willem Weerdesteijn 23-04-2019

 

In de war

In een Geweigerd Damegambiet maakte Anne Meeldijk in zijn partij tegen John van Waardenberg een fout op de veertiende zet die hem minimaal een stuk zou gaan kosten. John over de partij: "Zwart speelt te vroeg Pc6 en verzuimt, kennelijk wat in de war, om te rokeren. Hierdoor krijgt hij te weinig beschikbare ruimte. Wit krijgt een sterke half open c-lijn en verzuimt om een pion te winnen. Zwart heeft weinig ruimte om te ontwikkelen, dreigt vervolgens op zet 15 een stuk te verliezen en geeft op." Anne: "Een partij om snel te vergeten wat mij betreft. Zwart vergat de rokade, met desastreuse gevolgen."

In de partij tussen Fons Claessen en Dick Korteland maakte Dick het Fons zo moeilijk, dat deze een stuk moest inleveren, waardoor de winst naar Dick ging.
Fons Claessen 23-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 23-04-2019

 

Warboel

De tweede partij die in de kapel werd gespeeld was die tussen Naomi Snikkers en Cor Paans. Wie met wit 1. e4 opent tegen Cor krijgt al sinds schakersheugenis te maken met het antwoord 1. .., c6, de Caro-Kann. Klassementsleidster Naomi Snikkers dus ook, maar zij zette voort met 2. f4, terwijl 2. d4 wat gebruikelijker is. Cor kwam uitstekend uit de opening en had na 10 zetten duidelijk de betere stelling. Twee wat mindere zetten later was de stelling echter alweer in evenwicht. Cors' keuze om lang te rokeren was niet de beste en langzamerhand werd hij teruggedrongen. Zijn stelling werd een warboel en na dameruil was het zo goed als uit. Een verkeerde paardzet van Cor leverde Naomi een toren en de winst op.
Naomi Snikkers en Cor Paans 23-04-2019

Naomi Snikkers en Cor Paans 23-04-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".

© Wim Platje 24-04-2019 12:01

Sponsors van deze ronde:

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame

Erik Brok - Speler van De Willige Dame