DWD de klos bij WSV-Inter Nos. 2


Lezend in deze verslagen zoek ik me een ongeluk naar wat geluk...
De klos
WEDSTRIJDVERSLAG | Na de verrassende winst op drie oktober in de eerste ronde op Messemaker 1847 ging het eerste team veertien dagen later naar de fusieclub WSV-Inter Nos. WSV was de schaakvereniging uit Waddinxveen en Inter Nos was de club die in Boskoop speelde.
 
Door de spelers van DWD-1, verzameld door Cor Paans en bewerkt door Wim Platje

 
WSV-Inter Nos 1 won net als DWD 1 de eerste ronde. Ze waren met 5-3 te sterk voor Hoeksche Waard 1, waar Mark Hopman, oud-speler van De Willige Dame, al weer enkele jaartjes speelt. Ik neem aan dat er op tijd vertrokken werd uit Dordrecht, dat dat gebeurde vanaf de Burgemeester De Raadtsingel bij de Antoniuskerk en dat Pearl Uyttenhove de laatste was die daar arriveerde. Ik was er niet bij, maar waarschijnlijk zit ik zo goed als niet fout...

Laten we maar eens kijken wat we aan wedstrijdindrukken hebben kunnen bijeenschrapen. Op de website van WSV-Inter Nos staan trouwens alleen de uitslagen, dus daar vielen jammer genoeg geen ideeën op te doen.

Het vertrekpunt bij dag

 

Opsteker

 
Aan het eerste bord speelde Hans Nunnikhoven met wit tegen Peter de Louw. Hans doet verslag: "Ik speelde een gesloten Siciliaanse partij, waarbij mijn tegenstander zijn stukken richtte op de a- en b-lijnen en ikzelf begon aan te vallen op de andere zijde van het bord. Een lang strategisch schouwspel speelde zich af, waarbij we allebei de juiste verdedigingszetten tussendoor moesten spelen. Echter naar het eindspel toe kon ik nergens een beslissende aanval vinden. Mijn tegenstander kon ik niet meer tegenhouden bij het pakken van de b- en c-pion. Mijn stelling was verloren, maar bij mijn een laatste poging overzag hij een tussenschaak om zijn koning een uitvlucht te bieden en kon ik mat geven met mijn paard en toren. Onverdiend, maar toen ik om mij heen keek was het 6-2 voor WSV. Dus dit was voor De Willige Dame een kleine opsteker." (Hans Nunnikhoven - Peter de Louw ½-½)

Pearl Uyttenhove kon het met zwart op het tweede bord niet bolwerken tegen Ruud Bosch. Nadere bijzonderheden ontbreken helaas. (Ruud Bosch - Pearl Uyttenhove 1-0

  Nog een opsteker

 

Spookpartij

 
Met wit opende Wim Jongeneel op bord drie zijn Franse partij met de doorschuifvariant. Tegenstander Jan Breedijk schoof ('t is tenslotte een doorschuifvariant nietwaar?) op de zesde zet zijn c-pion door naar c4. Wim geeft aan dat hij vergeten was op tijd b4 te spelen. Wim: "Ik zag spoken en bleef zo heel de partij achter de feiten aanlopen. Uiteindelijk verloor ik in het verre eindspel een pion en ook de partij." (Wim Jongeneel - Jan Breedijk 0-1)

Wim zag spoken

 

Siberische variant

 
Han van Gorkom schreef ons: "Ik speelde op het vierde bord met zwart tegen Hans van Woudenberg die een rating heeft van 1697 volgens de RSB. Hij opende met 1.Pc3, de Van Geetopening, ook wel de Sleipner- of de Dunstopening genoemd. Ik had op alles gerekend maar niet op 1.Pc3. Ik heb voor de eerste zet lang nagedacht en wist niet beter dan 1...e6 te spelen. In alle varianten en gambieten met prachtige namen als Novosibirskvariant, Battambangvariant en dergelijk op internet, vind ik als antwoord voor zwart 1...e5, 1...d5, 1...c5, 1...f5 en 1...Pf6, maar het werd dus 1...e6; 2.e4 d6 3.d4 Ld7 4.Le3 Pe7. 5.Ld3 Pg6 6.f3 Le7 7.Dd2 Pc6; 8.a3 a6. Op de 18e zet heb ik lang getwijfeld om te offeren, maar ik durfde het uiteindelijk niet aan. Hierna werden dame en toren tegen elkaar afgeruild en stelde Hans op de 29e zet remise voor. Daar de stand toen nog ½ - ½ stond en ik vond dat mijn tegenstander beter stond en er bij de rest van de partijen weinig aan de hand leek, heb ik het aanbod geaccepteerd. (Han van Gorkom - Hans Woudenberg ½-½)

Novosibirskvariant

 

Partijstof

 
John van Waardenberg had op het vijfde bord de zwarte stukken en speelde tegen Wim Mulder. John: "Na een voorzichtige Indische opening had wit wat meer ruimte, maar deed daar weinig mee, alleen wat nutteloze zetten. Dat gaf zwart de mogelijkheid om een aanval op te bouwen. Die resulteerde in pionwinst en een verplicht kwaliteitsoffer. Misschien raakte zwart hierdoor wat overmoedig en kon wit een grote ruilactie uitvoeren. Toen het stof wat was neergedaald, had wit een toren, een paard en een loper tegen twee zwarte torens plus een pion. Beide spelers bezaten nog zes pionnen. Wit kon zijn paard activeren en met schaak een pion winnen, maar pakte een pion vast in plaats van zijn paard die nu niet meer gedekt stond waardoor wit verloor." (John van Waardenberg - Wim Mulder 0-1)

Op het zesde bord moest Fons het met zwart opnemen tegen John Groen in 't Wout. Aan de ingezonden notatie heb ik kunnen zien dat het de driepaardenvariant was van het symmetrisch Engels. De remisemarge werd nergens overschreden. Fons hield het in zijn commentaar kort: "Er is weinig in de partij gebeurd, een vlakke partij. Als je het naspeelt is er geen moment dat de een of de ander veel beter staat. Wellicht is het paard van wit wat mobieler in het eindspel, maar het is allemaal lastig uit te rekenen, het staat vast. We zijn remise overeengekomen." (Fons Claessen - John Groen in 't Wout ½-½)

Toen het stof nog niet was neergedaald

 

Neusdeksel

 
Cor Paans geeft het verslag van zijn partij tegen Albert Prins, met wit aan het zevende bord, als motto mee: "Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op de neus." Cor schreef verder: "In mijn partij leek alles van een leien dakje te gaan. Mijn tegenstander had al een flink gesloopte stelling en een eventuele rokade bood ook weinig perspectief. Op de veertiende zet liet ik na een aanval in te zetten met mijn paard.Had ik dat wel gedaan, dan had dat tot een dameruil geleid en had ik 10 tegen 1 de partij zeker op remise gehouden of de volle buit binnen gehaald. Ik koos echter voor het kleine gewin van een pion, en dat plan was totaal verkeerd! Want het maken van de open b-lijn leidde tot het verlies van een paard en uiteindelijk van de gehele partij! (Cor Paans - Albert Prins 0-1)

Willem Weerdesteijn speelde op bord acht met zwart tegen naamgenoot Willem van der Hoek. Ook hier ontbreken helaas, behalve de uitslag, nadere bijzonderheden. (Willem Weerdesteijn - Willem van der Hoek 0-1)

Lezend in deze verslagen zoek ik me een ongeluk naar wat geluk. Het schijnt nogal op de hand van WSV geweest te zijn. John raakt een pion aan, wat niet de bedoeling is en verliest de partij. Cor is te inhalig en krijgt het deksel op de neus. Maar ja, 5-3 of zelfs 4½-3½. Het blijft helaas te weinig. De volgende ronde dan maar. Laat het gaan zoals het komt, laat het komen zoals het gaat...

Volgens dit formulier had Cor Paans beter Spaans kunnen spelen...

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 RSB Klasse 2A".

© Wim Platje 31-12-2023 18:06


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “
DWD de klos bij WSV-Inter Nos.”