
Mikail Chigorin
RONDEVERSLAG | Na het lange verhaal over de bemoeizuchtige, arrogante en zelfingenomen schaker boven de wedstrijdverslagen van de vijfde ronde - ik was nog vergeten te vermelden dat de man al jaren een rating bezat van rond de 1650, ook al geen rechtvaardiging voor arrogant gedrag - deze keer een paar anekdotes uit de oude doos.
Sommige schakers zijn ook naast het schaakbord bijzonder slagvaardig. Zo zat Michail Tal tijdens de schaakolympiade in Leipzig in 1960 eens aan tafel met Robert Fischer en de andere leden van het Amerikaanse team. Fischer wilde voor de grap de hand van Tal lezen, pakte diens hand en zei: "Ik zie dat je wereldkampioen bent, maar oh, ik zie ook dat je binnenkort (dat zou nog 12 jaar duren, maar vooruit...) zult verliezen van een jonge Amerikaan!" Onmiddellijk stond Tal op, liep naar de eveneens aan tafel zittende William Lombardy, een van de andere Amerikaanse deelnemers en feliciteerde hem hartelijk!
Depressies maken we allemaal wel eens mee. Soms duren ze lang, maar soms kunnen we er ook wel eens snel overheen komen. Wanneer Rudolf Spielmann partijen verloor, raakte hij nog al eens in een depressie. Dat overkwam hem ook in het toernooi in Karslbad in 1923. In de derde ronde won hij mooi van Richard Reti, maar daarna verloor hij de ene partij na de andere. Op een avond sprak Reti hem daarover aan: "Mijn beste Spielmann" zei hij, "aangezien je een van de grootste aanvalsspelers aller tijden bent zou ik je willen vragen of het nu wel zo aardig van je was om in de derde ronde zo fraai van mij te winnen, om daarna alle punten aan mijn concurrenten cadeau te doen!" Dat sloeg aan bij Spielmann, die daarop antwoordde: "Goed, morgen win ik!" Dat verbaasde Reti nogal: "Maar je speelt tegen Aljechin!" "Doet er niet toe", sprak Spielman. "En je speelt met zwart!" "Des te beter!" Reti was hoogstverbaasd en had zo zijn twijfels, maar wat gebeurde er de volgende dag? Je raadt het al: Spielmann versloeg Aljechin! (Vier jaar later zou Aljechin Capablanca opvolgen als wereldkampioen.)
Tijdens het internationale schaaktoernooi in Wenen in 1898 spelen Tsjichorin¹) (wit) en Tarrasch tegen elkaar. Op de 37e zet, als er een pionneneindpel met ongelijke lopers is ontstaan, stelt Tjsichorin zijn tegenstander remise voor (zie bovenstaand diagram). Koppig, zoals schakers nog wel eens willen zijn (!) en niet in staat om remise, of erger, een nederlaag te accepteren, weigert Tarrasch. Tsjichorin neemt daarop zijn loper van het bord en zegt: "Zo, en probeer nu maar eens te winnen!"
Pas op dat moment wordt Tarrasch zich bewust van de juistheid van het voorstel en gaat hij meteen accoord. De zwarte koning kan de witte stelling niet binnendringen door de witte pionnen op c4 en f4 en de aan- of afwezigheid van de witte loper verandert daar niets aan. ¹) Spelling ook wel: Chigorin
Hieronder tref je de wedstrijdverslagen van de zesde ronde aan. Hoewel er acht partijen zijn gespeeld kreeg ik, omdat ik niet aanwezig was, helaas slechts van drie partijen informatie.
Jisk Liemburg werd ingedeeld tegen klassementsleider Pearl Uyttenhove en had nog zwart ook, maar Pearl merkte later in de sociale media op: "Mooi verdedigend schaak van Jisk." Wat later kwam het verslag van Jisk binnen: "Er was een bruiloftsfeest in de kapel en wij hadden ons schaakfeest. En dat is het, schaken tegen Pearl (en tegen alle DWD-ers) is een feest. Je bent er even tussenuit en drinkt een lekker bakkie koffie en dan mag je nog schaken ook. Pearl hanteerde de witte stukken en dus (?) kwam er iets van een Trompowski op het bord. We ontwikkelden vrolijk onze stukken en er gebeurde niet zo veel. Zo rond de 13de zet kon ik een aardige paardmanoeuvre inzetten, maar behalve een behoorlijke afruilslag leverde dat weinig op. Op zet 26 besloten we tot remise (de volgende dag zag ik dat Stockfish hetzelfde dacht). Tijdens de analyse kwam Wim Jongeneel nog met een aardige zet, zo rond de 20ste. Daar had zwart met a5 een behoorlijke aanval kunnen krijgen, helaas onduidelijk of dat uiteindelijk wat oplevert. Verrassender (vond ik bij het naspelen thuis) bleek de winst voor het grijpen te liggen als zwart op zet 23 iets anders gedaan zou hebben. Maar ja, dat is allemaal achteraf. (Pearl Uyttenhove - Jisk Liemburg ½−½)
Op Fons Claessen kan ik vrijwel altijd rekenen. Allereerst stuurt hij vaak een op de DWD-website ingevoerde partij (!) als een zogenaamd .pgn-bestand op. (Website: Menu-keuze: "Intern" → "Partijen") Ik kan dan die partij naspelen en er in samenwerking met Stockfish iets zinnigs over zeggen. En daarnaast geeft hij in het Claessiaans het verloop van de partij weer. Na een aantal jaren kan ik dat redelijk lezen en er een partij uit reconstrueren. Deze keer laat ik de vertaling naar de verslagvorm eens achterwege en mogen jullie de reconstructie uit het Claessiaans zelf eens doen. De uitkomst is absoluut zeer verrassend:
De partij tussen John van Waardenberg en Wim Jongeneel duurde slechts veertien zetten. Wat begon als een Koningsindische partij werd door verwisseling een symmetrisch Engelse partij en daarvan dan weer de Tweepaardenvariant. Beide spelers kozen ervoor om hun koningslopers te fianchetteren en na een zet of tien leek er voor beide heren geen vuiltje aan de lucht. De volgende zetten brachten een hele snelle ommekeer. 11.b3 van John was minder goed. De dameruil met 12. Dxd8 bracht Wim in het voordeel. 13.Lxe4 had beter kunnen worden vervangen door Pxe4 en na 14. Tb1 verloor John een pion bij behoorlijk mindere stelling. John liet het zich door de huidige kampioen niet meer bewijzen. (John van Waardenberg - Wim Jongeneel 0−1)
De laatste uitslagen van ronde zes zijn: Han van Gorkom - Cor Paans 1−0, Rob Truijens - Pieter Hofstee 0−1 en Piet Schuller Nicol Kimenai 1−0.
En de allerlaatste uitslagen van de zesde ronde zijn: Willem Weerdesteijn - Jan Siebelink 0−1 en Michel Verheij - Koos van Dalen 0−1
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.
Sponsor van deze ronde:
Johan Went - Oud-speler van De Willige Dame