Ronde 6: “Probeer nu maar te winnen.”


Je hebt van die avonden...
toch leuk voor Ton...
Mikail Chigorin

Mikail Chigorin

RONDEVERSLAG | Na het lange verhaal over de bemoeizuchtige, arrogante en zelfingenomen schaker boven de wedstrijdverslagen van de vijfde ronde - ik was nog vergeten te vermelden dat de man al jaren een rating bezat van rond de 1650, ook al geen rechtvaardiging voor arrogant gedrag - deze keer een paar anekdotes uit de oude doos.

Sommige schakers zijn ook naast het schaakbord bijzonder slagvaardig. Zo zat Michail Tal tijdens de schaakolympiade in Leipzig in 1960 eens aan tafel met Robert Fischer en de andere leden van het Amerikaanse team. Fischer wilde voor de grap de hand van Tal lezen, pakte diens hand en zei: "Ik zie dat je wereldkampioen bent, maar oh, ik zie ook dat je binnenkort (dat zou nog 12 jaar duren, maar vooruit...) zult verliezen van een jonge Amerikaan!" Onmiddellijk stond Tal op, liep naar de eveneens aan tafel zittende William Lombardy, een van de andere Amerikaanse deelnemers en feliciteerde hem hartelijk!

Depressies maken we allemaal wel eens mee. Soms duren ze lang, maar soms kunnen we er ook wel eens snel overheen komen. Wanneer Rudolf Spielmann partijen verloor, raakte hij nog al eens in een depressie. Dat overkwam hem ook in het toernooi in Karslbad in 1923. In de derde ronde won hij mooi van Richard Reti, maar daarna verloor hij de ene partij na de andere. Op een avond sprak Reti hem daarover aan: "Mijn beste Spielmann" zei hij, "aangezien je een van de grootste aanvalsspelers aller tijden bent zou ik je willen vragen of het nu wel zo aardig van je was om in de derde ronde zo fraai van mij te winnen, om daarna alle punten aan mijn concurrenten cadeau te doen!" Dat sloeg aan bij Spielmann, die daarop antwoordde: "Goed, morgen win ik!" Dat verbaasde Reti nogal: "Maar je speelt tegen Aljechin!" "Doet er niet toe", sprak Spielman. "En je speelt met zwart!" "Des te beter!" Reti was hoogstverbaasd en had zo zijn twijfels, maar wat gebeurde er de volgende dag? Je raadt het al: Spielmann versloeg Aljechin! (Vier jaar later zou Aljechin Capablanca opvolgen als wereldkampioen.)

Tsjichorin vs Tarrasch. Wenen 1898. Slotstand ½-½

 
Tijdens het internationale schaaktoernooi in Wenen in 1898 spelen Tsjichorin¹) (wit) en Tarrasch tegen elkaar. Op de 37e zet, als er een pionneneindpel met ongelijke lopers is ontstaan, stelt Tjsichorin zijn tegenstander remise voor (zie bovenstaand diagram). Koppig, zoals schakers nog wel eens willen zijn (!) en niet in staat om remise, of erger, een nederlaag te accepteren, weigert Tarrasch. Tsjichorin neemt daarop zijn loper van het bord en zegt: "Zo, en probeer nu maar eens te winnen!"
Pas op dat moment wordt Tarrasch zich bewust van de juistheid van het voorstel en gaat hij meteen accoord. De zwarte koning kan de witte stelling niet binnendringen door de witte pionnen op c4 en f4 en de aan- of afwezigheid van de witte loper verandert daar niets aan. ¹) Spelling ook wel: Chigorin

Hieronder tref je de wedstrijdverslagen van de zesde ronde aan. Hoewel er acht partijen zijn gespeeld kreeg ik, omdat ik niet aanwezig was, helaas slechts van drie partijen informatie.

 

Bruiloftschaak

 
Jisk Liemburg werd ingedeeld tegen klassementsleider Pearl Uyttenhove en had nog zwart ook, maar Pearl merkte later in de sociale media op: "Mooi verdedigend schaak van Jisk." Wat later kwam het verslag van Jisk binnen: "Er was een bruiloftsfeest in de kapel en wij hadden ons schaakfeest. En dat is het, schaken tegen Pearl (en tegen alle DWD-ers) is een feest. Je bent er even tussenuit en drinkt een lekker bakkie koffie en dan mag je nog schaken ook. Pearl hanteerde de witte stukken en dus (?) kwam er iets van een Trompowski op het bord. We ontwikkelden vrolijk onze stukken en er gebeurde niet zo veel. Zo rond de 13de zet kon ik een aardige paardmanoeuvre inzetten, maar behalve een behoorlijke afruilslag leverde dat weinig op. Op zet 26 besloten we tot remise (de volgende dag zag ik dat Stockfish hetzelfde dacht). Tijdens de analyse kwam Wim Jongeneel nog met een aardige zet, zo rond de 20ste. Daar had zwart met a5 een behoorlijke aanval kunnen krijgen, helaas onduidelijk of dat uiteindelijk wat oplevert. Verrassender (vond ik bij het naspelen thuis) bleek de winst voor het grijpen te liggen als zwart op zet 23 iets anders gedaan zou hebben. Maar ja, dat is allemaal achteraf. (Pearl Uyttenhove - Jisk Liemburg ½−½)

Jisk Liemburg 24-10-2023 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Jisk Liemburg 24-10-2023

 

Fonsinees verslagje

 
Op Fons Claessen kan ik vrijwel altijd rekenen. Allereerst stuurt hij vaak een op de DWD-website ingevoerde partij (!) als een zogenaamd .pgn-bestand op. (Website: Menu-keuze: "Intern" → "Partijen") Ik kan dan die partij naspelen en er in samenwerking met Stockfish iets zinnigs over zeggen. En daarnaast geeft hij in het Claessiaans het verloop van de partij weer. Na een aantal jaren kan ik dat redelijk lezen en er een partij uit reconstrueren. Deze keer laat ik de vertaling naar de verslagvorm eens achterwege en mogen jullie de reconstructie uit het Claessiaans zelf eens doen. De uitkomst is absoluut zeer verrassend:

Verslag schaakavond 24-10-2023
Zoals vaker deed ik maar wat in de opening. Het feest begon met 5 ... Pf6? Ton had met stukwinst kunnen nemen met Pxc6 maar speelde 6 Pd2?
Dat kost een stuk 6 ... Pxd2. Ton merkte verbaasd op, he ik sta een stuk achter...  Ja, Pd2 blokkeerde de dame...9 f3 maakt de korte rokade onmogelijk.
15 ... Lb5, een briljante zet, ware het niet dat ik in gedachten een paar voorbereidende zetten had overgeslagen, dus 16 Dxb5 wint een stuk terug.
20 e5, een sneaky zetje, al had slaan met de pion misschien beter geweest. Ik zag de dame loper over het hoofd, ik dacht een gratis pionnetje te pakken, en sloeg met het paard. 21 Dxh7+ schaak uiteraard. Gek genoeg is Dh8+ schaak gunstig voor zwart, ik kan uit al de schaakjes lopen en sta dan beter.
In plaats van Ld3+ schaak speel ik Pxc4, waarop 24The1+ schaak volgde. Ook nu kan Ld3+ schaak nog, met voordeel. Na Pd3 speel ik te snel Dxb2+ schaak, maar geen mat dus. Ton zei, ik kan niets meer doen, ik geef het maar op. Ik zei: dat kan ik niet accepteren, kijk nog eens goed. Waarna Ton Dxb2 speelde en ik het opgaf, alles verdwijnt nu van het bord en dan speel ik met 2 stukken en nog 2 pionnen minder. Je hebt van die avonden... toch leuk voor Ton. (Ton van der Breggen - Fons Claessen 1−0)

Fons Claessen en Ton van der Breggen 24-10-2023 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Fons Claessen en Ton van der Breggen 24-10-2023

 

Bewijs niet nodig

 
De partij tussen John van Waardenberg en Wim Jongeneel duurde slechts veertien zetten. Wat begon als een Koningsindische partij werd door verwisseling een symmetrisch Engelse partij en daarvan dan weer de Tweepaardenvariant. Beide spelers kozen ervoor om hun koningslopers te fianchetteren en na een zet of tien leek er voor beide heren geen vuiltje aan de lucht. De volgende zetten brachten een hele snelle ommekeer. 11.b3 van John was minder goed. De dameruil met 12. Dxd8 bracht Wim in het voordeel. 13.Lxe4 had beter kunnen worden vervangen door Pxe4 en na 14. Tb1 verloor John een pion bij behoorlijk mindere stelling. John liet het zich door de huidige kampioen niet meer bewijzen. (John van Waardenberg -  Wim Jongeneel 0−1)

John van Waardenberg 26-10-2021

 

Laatst

 
De laatste uitslagen van ronde zes zijn: Han van Gorkom - Cor Paans 1−0, Rob Truijens - Pieter Hofstee 0−1 en Piet Schuller Nicol Kimenai 1−0.

Pieter Hofstee en Nicol Kimenai (r) 24-10-2023 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Hofstee en Nicol Kimenai (r) 24-10-2023

 

Allerlaatst

 
En de allerlaatste uitslagen van de zesde ronde zijn: Willem Weerdesteijn -  Jan Siebelink 0−1 en  Michel Verheij -  Koos van Dalen 0−1

Koos van Dalen 24-10-2023 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Koos van Dalen 24-10-2023


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 29-10-2023 14:01

Sponsor van deze ronde:

Johan Went - Oud-speler van De Willige Dame


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *