Vijfde ronde: “Strooien met geld”


Lourdes

"Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken." (Johan Cruijff)

RONDEVERSLAG | Een aanvankelijk heel kalme vijfde ronde, waarin Naomi en Tabitha Snikkers goede zaken deden door beiden te winnen. De zussen leidden na vorige week al het klassement en hebben die posities derhalve verstevigd.

Beheerder Jan Lokhorst bracht voorafgaande aan mijn partij wat leven in de brouwerij door bekend te maken dat hij aan match-fixing wilde doen. Hij had, zo meldde hij, een bom duiten op winst van mijn tegenstander Piet Schuller gezet. Of ik maar zo vriendelijk zou willen zijn om mee te werken? Een onfortuinlijk moment van Koos van Dalen, hij maakte een lelijke val toen hij wilde afrekenen, zorgde tegen het einde van de avond voor opschudding. Tot opluchting van de spelers merkte hij zittend op de grond laconiek op: "Dat was al weer een hele tijd geleden, dus werd het weer eens de hoogste tijd." Nadat Koos voorzichtig door de voorzitter weer op de been was geholpen konden de op de vloer gekletterde euro's weer worden bijeen geharkt. Een goed voorbeeld doet goed volgen zal Pieter Sandijck hebben gedacht, die enige tijd later eveneens de controle over zijn portemonnee kwijt raakte en wat pecunia vloerwaarts zond. Het gedeelte met de val liet hij echter wijselijk achterwege.Willem Weerdesteijn (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

In de voetsporen van Karpov en Miles

Om maar direct uit de theorie te zijn speelde Ton van der Breggen 1..., a6 op 1. f4, de Bird-opening van Wim Vink. Daarna liet hij er ook nog eens 2...,b5 op volgen. Dat deed me meteen denken aan Anatoli Karpov - Tony Miles (1980) waar op 1. e4 van Karpov door Miles met een stalen gezicht 1..., a6 werd gespeeld. (Geïnteresseerd? Klik dan hier: Karpov - Miles). Een geïrriteerde Karpov ging ten onder, maar Wim Vink zette de partij rustig op, pikte door een foutje van Ton een pion mee op b4 en even later nog eentje op c6, waarmee de damevleugel van Ton ontmanteld werd. Toen er ook nog een zwart paard werd ingesloten was het pleit definitief beslecht en eindigde de partij met een heus mat door loper en toren.Wim Vink (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

Hard voor weinig

De partij tussen Piet Schuller en Wim Platje was een memorabele. In de opening, bekend als Neo-Oud-Indisch, een naam die met zichzelf in tegenspraak lijkt, gebeurde niets schokkends. Bij de overgang naar het middenspel miste Wim pionwinst. Na heel lang behoedzaam manoeuvreren leek het er tenslotte toch op, dat hij een pion zou gaan veroveren en het eindspel zou gaan winnen. Een blunder kostte hem echter een paard en vanwege de voor beiden inmiddels bedenkelijk geslonken tijd werd door de uitgeputte spelers tot remise besloten. Tijdens de partij maakte Naomi op verzoek van Wim nog een extra mooie foto van Piet, omdat, aldus Wim, op de laatste acceptabele foto in het Willige Dame-archief Piet nog staat afgebeeld met haar tot op zijn schouders... Het resultaat ziet u hieronder:Piet Schuller (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

Toch genoten

Koos van Dalen snaaide een pion van Gijs van der Willigen en was vervolgens zo edelmoedig om Gijs compleet gezadeld en geborsteld paard cadeau te doen. In het vervolg van de partij weerde Koos zich evenwel kranig en creëerde hij wel wat tegenkansen, maar toen hij dreigend stukverlies trachtte te compenseren door een tegenaanval op te zetten leidde een nieuwe misgreep tot mat in twee. Koos na afloop: "En toch heb ik genoten, Gijs".Koos van Dalen (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

Acht tegen acht

Fons Claessen speelde met wit tegen John van Waardenberg, die als enige van de heren tot nu toe Naomi van winst kon afhouden. Dat was in de eerste ronde. In het middenspel waren er drie stukken geruild, maar stonden nog wel alle acht de pionnen op het bord. Ergens onderweg raakte Fons echter een pion kwijt toen hij een half-open lijn in bezit wilde nemen en dat werd hem later na een lange partij fataal.John van Waardenberg (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

Bezweken onder druk

Pearl Uyttenhove zond me zijn gebruikelijke "synthese"van zijn partij: "Hoi Platini, hierbij mijn synthese van de partij van gisteren. Gewonnen met wit van Willem Weerdesteijn. In de Maroczy Bind ontstaat een gesloten stelling. Nadeel voor Willem is dat hij de lopers te veel heen en weer heeft geschoven en daardoor een ontwikkelingsachterstand heeft opgelopen. Ik win al vroeg een toren voor een loper omdat hij zijn dame heeft overbelast, die moet zowel een vooruitgeschoven loper dekken als een paardvork op d7 afhouden. Met een kwaliteit minder in gesloten stelling staat zwart iets beter, maar dan moet hij wel aanvallen - in dit stellingstype zijn lichte stukken - vooral paarden - beter dan torens. In plaats daarvan ruilt Willem stukken af. Er ontstaat een eindspel dame plus toren tegen dame plus zeer slechte loper. In gedrongen stelling bezwijkt zwart onder de druk."Pearl Uyttenhove (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

Sterk eindspel

In een geweigerd damegambiet komt Pieter Sandijck met zwart tegen Tabitha Snikkers prima uit de opening en wint een pion. Zijn 16e zet Lxd4 is echter een misser, waarna Tabitha hem ook nog eens de rokade verhindert. Op dat moment staat Tabitha gewonnen, komt een pion voor, maar Pieter vecht taai terug. Enkele mindere zetten van wit leiden tot een gelijke stand rond de 30e zet. Pieter staat echter toe, dat de witte koning ver oprukt en moet lijdzaam toezien hoe zijn koningsvleugelpionnen door de witte monarch worden opgepeuzeld. Na ruil van de laatste torens is het de witte g-pion die beslist. Een heel sterk eindspel van Tabitha!Pieter Sandijck - Tabitha Snikkers (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

Uitstel van executie

Dick Korteland bestreed met wit het Koningsindisch van Naomi Snikkers door zelf ook de koningsloper te fianchetteren. Na ruil van een stel paarden volgde er een langdurig evenwicht. Dick had wat initiatief en viel aan op de damevleugel. Naomi zocht kansen aan de andere zijde van het bord. Met 28. Pc3 had Dick rustig kunnen voortbouwen aan een goede stelling, maar hij schoot faliekant mis met 28. f3. De f-lijn kwam open en er dreigde onmiddellijke executie door 30. Df2. Naomi zette echter minder sterk voort en pakte slechts de kwaliteit om vervolgens de winst uit handen te geven. Met 34. Lf3 had Dick de remise voor het grijpen gehad, maar hij faalde op zijn beurt jammerlijk, sloeg met een paard een pion weg en werd vervolgens op h4 door een pion matgezet.Vlnr: Naomi Snikkers, Tabitha Snikkers, Pieter Sandijck en Dick Korteland (Foto: Naomi Snikkers 10-10-2017)

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017

Sponsor van deze ronde:

Kees van 't Hoff - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame