Viertal weer de gelijke van De IJssel


Hij had wel de beste kansen, maar besloot de remise aan te nemen...
WEDSTRIJDVERSLAG | Het lijkt wel of de competitieleider er behagen in schept om in ieder geval in zoveel mogelijk competitieseizoenen de viertallen van De Willige Dame en De IJssel in dezelfde klasse in te delen. Ik heb tenminste in het archief wedstrijden tussen beide teams gevonden die al stammen uit het eerste jaar dat de viertallencompetitie werd ingevoerd.

 

Door Wim Platje, Cor Paans en Fons Claessen

 
We speelden dus al in Vissers' Poffertjessalon tegen deze ploeg en het zijn altijd sportieve en gezellige wedstrijden tussen de viertallen van onze kleine verenigingen geweest. Ook deze keer was er weer geen wanklank te bespeuren. Hier de partijverslagen:

De IJssel. Vlnr: Neal Twigt, Aad van der Meer, Hans Verduijn en Frans Dubois 10-10-2023

 

Remise nummero veel

 
Het was geen verrassing dat het lot Wim Platje, met wit op bord twee, koppelde aan Aad van der Meer. De heren hebben in de viertallencompetitie menig duel gespeeld en alle keren werd het remise. Eén keer zelfs een gelijkspel waarbij er alleen meer twee koningen overbleven. Aad koos voor de Philidorverdediging en Wim speelde een variant met 3.Lc4. Heel even hoopte Wim op het dichtklappen van een valletje, maar Aad speelde de juiste tegenzet. Wim verloor door een storing (het hoofd speelde Le3, maar de handen zetten Ld2) een tempo en de stand was mede daardoor volkomen gelijk. Wim pakte op de zestiende zet nog wel pion h6 mee, maar door herhaling van zetten kwam er onverwacht (?) toch weer een remise uit de bus. (Wim Platje - Aad van der Meer ½-½)

Vlnr Piet Schuller, Fons Claessen en Wim Platje 10-10-2023

 

Nogal Netelig

 
Piet Schuller had wit op bord vier en speelde tegen Frans Dubois. Er kwam een damepionspel op het bord dat aanvankelijk rustig verliep tot Piet met de fout 14.Lc4 de andere loper had kunnen verliezen. Frans speelde echter anders en Piet kon zich uit de nogal netelige situatie redden. Twee zetten later werd het remise op voorstel van wit. Frans had nog wel steeds de beste kansen, maar besloot de remise aan te nemen. (Piet Schuller - Frans Dubois ½-½) Na deze twee remises was de stand in de wedstrijd dus 1-1.

Piet Schuller aan bord 4 10-10-2023

 

Lokloper

 
Over zijn partij met zwart tegen Hans Verduijn meldt Fons Claessen: "Lange tijd stond ik erg slecht. Na een foute pionzet van wit, f4, stonden alle stukken van wit opgesloten. Dat gaf mij tijd om wat tempi in te halen. Na 17. Lc2 speelde ik als lokkertje Lf5, die sloeg hij. Na terugslaan met Pxf5 stond zijn zwarte loper in en het paard op a4 stond niet meer gedekt. Dus moest er een keuze gemaakt worden, de loper ging naar f2, waarna ik het paard op a4 kon slaan. Daarna kwam er een eindspel, waarin de witte koning de vrijpionnen op de c-lijn in de gaten moest houden. De dubbelpion belet handig de koning dichterbij te komen, samen met het paard.
Na Ke8 dreigt zwart de witte pionnen aan de andere kant van het bord op te halen en dan lopen er een paar zwarte pionnen door. Tijd voor wit om op te geven. (Hans Verduin - Fons Claessen 0-1) De Willige Dame kwam derhalve met 2-1 aan de leiding.

Fons Claessen 13-02-2023

 

Vroeg mis

 
Cor Paans speelde op het eerste bord met zwart tegen Neal Twigt. Cor zegt over die partij: "Eigenlijk ging het al mis in zet drie. De zetten die ik eerst overwoog, paard- of loperzet, wijs ik beiden af en ik speel g6. (waarschijnlijk omdat ik vorige week met g6 en loper g7 een goede stelling opbouwde.)
In zet zes laat ik een paard of loperzet ook nog achterwege en speel ik e6 om de stelling een beetje dicht te houden!!! Ja, ja, dat is allemaal leuk en aardig maar daardoor beperkte ik wel mijn eigen mogelijkheden om iets te ontwikkelen. In zet tien doe ik gelijk nog iets heel onhandigs door b5 met a6 extra te dekken. Dat leverde dus pionverlies op. Zo liet ik dus keer op keer de beste zet achterwege. Mijn damevleugel lag inmiddels in korte tijd geheel open en nog steeds had ik niet gerokeerd. Vervolgens doe ik in zet dertien (hoe kan het ook anders) wederom een uitermate stomme zet, waardoor Neal weer met zijn b-pion kon oprukken. En daardoor op termijn een kwaliteit gaat winnen. Hierna nog lang doorgespeeld, tot in mijn laatste 5 minuten, maar terugkomen in de strijd zat er niet meer in! Kortom het was een zeer verdiend verlies! (Neal Twigt - Cor Paans 1-0) Eindstand De Willige Dame V1 - De IJssel V1 2-2.

Cor Paans16-01-2023

 

Nieuws uit Moordrecht

 
Ook bij Schaakvereniging De IJssel was er (summier) aandacht voor de wedstrijd. Op de website staat:

Viertal start met gelijkspel

"In Dordrecht trof het viertal van De IJssel in het team van De Willige Dame een bekende tegenstander. Al meerdere malen kruisten beide teams de degens. Bij De IJssel zat de in het clublokaal dit seizoen nog niet gesignaleerde Neal Twigt achter het bord. Hij maakte met zijn winstpartij het verlies van Hans Verduijn goed. Voorts nog twee remises van de beide andere viertalveteranen. Meer valt er gezien het ontbreken van een verslag niet te melden."

Ach, IJsselaars, dan kijk je toch gewoon hier.....

Moordrecht

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2A".

© Wim Platje 17-10-2023 19:15

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *