Ronde vier: “Mens erger je niet”


Bedenk dat humor en schaken soms heel goed kunnen samengaan....

RONDEVERSLAG | Soms heb je als stukjesschrijver wel eens last van een gebrek aan ideeën. Je kunt even niets origineels verzinnen. Kortom een gevalletje van inspiratiedeficiëntie. Er lag nog wel iets vaags te wachten op mijn krabbelblok. "Schaakergernissen" stond er als idee om uit te werken.

Het moest natuurlijk wel zo gebracht worden dat er wat humor in zou zitten, want ons ergens aan ergeren doen we volgens mij tegenwoordig al vaak genoeg. Het lukte me maar half en de dinsdag van de volgende ronde naderde alweer. Ondertussen stroomde de e-prullenbak over.

Toen kreeg ik een lumineus idee. Nou ja, lumineus... Laten we zeggen dat er me een lichtje opging. Ik besloot mijn idee voor te leggen aan een schrijver met kunstmatige intelligentie. Ik legde bij 'ChatGpt' de volgende opdracht neer: "Schrijf een humoristisch artikel over ergernissen bij het schaken." Ram op de entertoets... en de regels begonnen onmiddellijk op m'n scherm te verschijnen. Of het stukje leuk is moet ieder natuurlijk voor zich uitmaken. De volgende keer zal ik als menselijke tegenhanger een poging doen om hetzelfde idee ook, maar dan op mijn manier, uit te werken. Komtie....


De Kolderieke Kanten van Schaak-Ergernissen: "Van Onverwachte Niesbuien tot Schaakborden als Vliegenvangers"

Het schaken is een intellectuele dans, een confrontatie van titanen, en soms, gewoon een komisch theater van ergernissen. Laten we ons verdiepen in de wereld van schaak-gerelateerde grinnikmomenten, waar de zetten soms meer bizar zijn dan een aflevering van "Monty Python's Flying Circus."

De Onverwachte Niesbui Zet:
Je zit al een uur met je gedachten in het schaakspel, en net wanneer je de perfecte zet hebt gevonden, gebeurt het ondenkbare - je tegenstander niest luid en stuurt al je zorgvuldig opgebouwde plannen in de war. Je kijkt naar je tegenstander met een gezicht dat schreeuwt: "Dat was mijn moment om te shinen!"

Schaakbordmetamorfose:
Soms lijken schaakborden zichzelf om te toveren tot vliegenvangers. Zodra je een zet doet, landt er een vlieg midden op het bord en lijkt hij vastbesloten te zijn om overal te gaan zitten behalve waar je wilt zetten. De strijd tegen de vlieg kan je spel flink in de war schoppen. Erger nog, je hebt nog niet eens gemerkt dat je koning schaak staat.

De Wegkwijnende Klokken:
Schaakklokken kunnen soms net zo eigenwijs zijn als puberende tieners. Je hebt nog maar een paar seconden om je zet te doen, en net op dat moment besluit de klok te stoppen met tikken, waardoor je in een zenuwslopende houding achterblijft terwijl je hoopt dat de arbiter je klok weer tot leven wekt.

Schaakmat door Sociale Media:
In deze moderne tijd is het vrijwel onmogelijk om een schaakpartij te spelen zonder gestoord te worden door notificaties van sociale media. Het moment dat je het scherm ontgrendelt om een bericht te beantwoorden, kom je tot de ontdekking dat je koning in gevaar is. Schaakmat.

Het Onzichtbare Schaakstuk:
Je hebt net een zet gedaan die een schaakmat in twee belooft, maar je tegenstander kijkt je met opgetrokken wenkbrauwen aan en beweert dat je niet kunt zetten zoals je denkt. Na een grondige inspectie van het bord ontdek je dat een van je stukken onzichtbaar is geworden. Is dit een nieuwe vorm van telekinese of gewoon een onzichtbaarheidsmantel in actie?

Rampzalige Koffieverspreiding:
Het moment dat je een slok koffie neemt en de beker begint te wiebelen, lijkt het alsof het hele universum samenspant om je favoriete schaakspel te verpesten. Er is niets erger dan de verspreiding van koffie over je bord, schaakstukken en notatieformulier. Je tegenstander kijkt je aan alsof je net een catastrofale nucleaire ramp hebt veroorzaakt.

Remise-Debat Extremisten:
Terwijl je diep nadenkt over een cruciale zet, schreeuwen je tegenstanders in de buurt dat het duidelijk een remise is. Zelfs als je een mat in drie hebt, zullen ze blijven beweren dat er geen ontkomen aan is. Ze zouden waarschijnlijk zelfs een remise eisen in een partij tussen Kasparov en Fischer.

Het schaken mag dan wel een serieuze en intellectuele sport zijn, maar de bizarre en humoristische momenten die het met zich meebrengt, maken het des te vermakelijker. De volgende keer dat je een schaakpartij speelt en je stuit op een van deze komische ergernissen, onthoud dan dat humor en schaken soms heel goed samengaan. En wie weet, misschien wordt schaken het volgende grote komische genre. "De schaakmatcomedian is nu op het podium!"


Tot zover het artikel. Toch vrij verbijsterend dat bovenstaand stukje is geschreven door een computerprogramma. Eens kijken wat ik er in het verslag van ronde vijf tegenover kan zetten. Laten we nu eerst maar naar de verslagen van de partijen in ronde vier gaan...

Vrouwe Ergernis

 

Kraakpartij

 
Onze vrijwel vaste correspondent Pearl Uyttenhove meldde het volgende: "Ronde vier brengt de kraker tussen John van Waardenberg en Pearl Uyttenhove. In een half gesloten spel voert John de zwarte stukken aan. Door een verkeerde opzet in de openingsfase zit John al gauw met een tochtige koningsstelling en een ontwikkelingsachterstand. Hij weet aanvankelijk materieel het evenwicht te handhaven, maar zijn koning staat vast in het centrum waar de witte dame boosaardig naar hem grijnst.
John probeert via dameruil en een stukoffer Pearls agressie te frustreren, maar een wit loperpaar en een witte pion op e5 terroriseren de zwarte stelling. Wit voltooit zijn ontwikkeling terwijl de zwarte stukken op de damevleugel nog op hun oorspronkelijke velden staan. Wit voert de druk op en met 15 minuten op de klok en een strategische verliesstelling op het bord reikt John Pearl de hand: tijd voor de analyse." (Pearl Uyttenhove - John van Waardenberg 1-0)

John van Waardenburg (l) en Pearl Uyttenhove op 17 april 2018

 

Slachtoffer

 
De doorschuifvariant van het Frans verscheen op het bord bij Wim Jongeneel tegen Henk Meinderts. Met een snel opspelen van de damevleugelpionnen a3 en b4 ondernam Wim actie op de damevleugel, dat was niet zeer overtuigend, maar wel solide. Na het min of meer gedwongen 11.Pb3 van Wim ging het echter mis bij Henk. Henk: "Het draait in mijn ogen om het offer 11...Lxb4+, wat snel en correct werd weerlegd." (Wim Jongeneel - Henk Meinderts 1−0.

Wim Jongeneel (l) en Henk Meinderts 10-10-2023 Foto's: Pearl Uyttenhove

Wim Jongeneel (l) en Henk Meinderts 10-10-2023

 

Waar is de jus?

 
Verslaggever Jisk Liemburg schrijft over zijn partij: "Omdat het viertal een wedstrijd had was de indeling voor de reguliere competitie wat anders dan ik verwachtte. Met wit aantreden tegen Ton van der Breggen. Ton speelt een degelijke partij, helaas is er wel vaak een foutje. In de Philidor verdediging, die op het bord kwam, was dat helaas al op de zesde zet. Het bord was te klein en de stukken te groot en dan kun je wel eens het ene stuk niet zien dat achter het andere staat. Zoiets. Die zesde zet kostte Ton in dit geval een paard. De jus is er dan wel van af. Wit ruilde zoveel mogelijk af en op de 30ste zet was het mat." (Jisk Liemburg - Ton van der Breggen 1−0)

Ton van der Breggen 10-10-2023 Foto: Pearl Uyttenhove

Ton van der Breggen 10-10-2023

 

Geen pottenbreker

 
Willem Weerdesteijn en Koos van Dalen speelden een damepionspel met wat trekjes van het Londensysteem. Willem had al snel het initiatief en de wat betere stelling, hoewel hij wel pionwinst even miste. Koos offerde een kwaliteit voor een paard en een pion, maar kon daar geen potten mee breken. Ondanks de kwaliteit voorsprong voor Willem zag het er naar uit dat het eindspel in remise zou eindigen, zeker toen Koos nog een pion meepikte. Na lang en behoedzaam laveren begon Koos echter wat pionnen te morsen. Willem ruilde de loper af en won tenslotte het toreneindspel met twee pionnen meer vrij gemakkelijk. (Willem Weerdesteijn - Koos van Dalen 1−0)

Koos van Dalen (l) en Willem Weerdesteijn 10-10-2023 Foto: Pearl Uyttenhove

Koos van Dalen (l) en Willem Weerdesteijn 10-10-2023

 

Hongaars op het menu

 
De Hongaarse verdediging van het Italiaans - 3...Le7 in plaats van 3...Lc5 - zette Rob Truijens voor Michel Verheij op het menu. Het werd de langste partij van de avond, die lange tijd de betere stelling te zien gaf voor de witspeler, maar rond de 20e zet stond er een gelijkwaardige stand op het bord. Er ontstond een middenspel met wisselende kansen, wat meer kansrijke posities voor Michel dan voor Rob. Toch sloeg Rob een remise-aanbod van Michel af. Michel kwam een pion voor, maar zijn bedenktijd begon bedenkelijk weg te tikken. Wat foutjes van Michel kostte hem wat pionnen en na ruil van alle resterende stukken trok Rob met drie pionnen voorsprong aan het langste eind. (Michel Verheij -Rob Truijens 0−1)

Rob Truijens en Michel Verheij (r( 25-04-2023


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 16-10-2023 21:13

Sponsor van deze ronde:

Johan Went - Oud-speler van De Willige Dame


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *