Tweede team kopje onder in De IJssel


WEDSTRIJDVERSLAG | "Hoe bestaat het", dacht ik toen ik onderstaande afbeelding op het internet tegenkwam. De titel van dit stukje had ik reeds gekozen toen ik met "kopje onder" als zoekterm aan het "koekelen" was en zie... daar was ze!

De Willige Dame gaat kopje onder

De Willige Dame verscheen, kneep haar neusje dicht en ging bevallig kopje onder in een kopje, slipje op het lepeltje en slippertjes op het schoteltje. Passender kon het haast niet!

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar uiteindelijk ging het tweede team van De Willige Dame wel kopje onder tegen De IJssel. Als pleister op de wonde mag gelden, dat er weliswaar verloren werd, maar niet nadat er op het scherpst van de snede was geduelleerd met de mannen uit Moordrecht. Lang heeft het erin gezeten, dat we met een kleine overwinning huiswaarts zouden kunnen keren of op zijn minst met de halve buit, maar het mocht helaas niet zo zijn. En omdat er tijdens de heenreis (we moesten nog wel even tanken en chauffeur Willem Weerdesteijn pakte bij het wegrijden een stoeprandje mee om later in Moordrecht een straat te vroeg naar links te gaan) en ook bij ons verblijf in schaakarena "De Zespunt" niets anekdotisch is voorgevallen, zal ik me deze keer helaas moeten beperken tot het verslaan van de gebeurtenissen op de acht borden, daarbij geholpen door de karakteristieken die enkele spelers me toestuurden. Heren, mijn grote en vrijwel alles omvattende dank daarvoor!

Willem Weerdesteijn kwam volgens eigen zeggen prima te staan aan het zesde bord. Met zwart spelend zette hij zijn tegenstander onder druk, totdat het noodlot toesloeg. Willem verloor een stuk, moest vechten voor een remise tegen Sjaak in 't Veld, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

Pieter Sandijck - 1 november 2016

Pieter Sandijck - 1 november 2016

Pieter Sandijck schreef me in de voor hem kenmerkende stijl over zijn partij met wit aan het eerste bord tegen Arie MacDaniel Jr: "Jongeman die volgens een eerste computeranalyse met Komodo heel vaak de juiste en enige zet wist te vinden en het tot het eind toe behoorlijk spannend heeft weten te houden. In een Siciliaan week hij al snel af en vanuit Komodo begreep ik dat ik dat ook deed. Het was dus zelf iets bedenken vanaf het begin. Een kleine onnauwkeurigheid van hem leidde tot een belegering van zijn koningsstelling waaruit hij slechts met kwaliteitsverlies wist te ontsnappen. Daarna toch nog een hoop zenuwen en lichte tijdnood, maar uiteindelijk ging ik er toch met het punt vandoor. Een hele opluchting, dat kan ik je er nog wel over vertellen. Dat het teamresultaat wat tegenviel deed de pret een klein beetje drukken."

Het eerste punt van de wedstrijd werd voor De Willige Dame binnengebracht door John van Waardenberg, die in een prima gespeelde partij met wit zijn tegenstander Gerard van der Wouden volgens mij geen schijn van kans en dus het nakijken gaf. Meer dan de opmerking tijdens de terugreis: "Mijn tegenstander speelde gewoon niet goed" kon ik John niet ontlokken, maar vanmiddag gaf John via e-mail nog het volgende commentaar door: "Hi Wim: Koningsindisch waarbij, en vrij snel, een wit paard op d4 kwam te staan dat het zwart lastig maakte om te manoeuvreren.

Gevolg was dat zwart langzaam werd teruggedrongen en in twee zetten een pion en de kwaliteit kwijtraakte. Tegenstander zette (erg) snel en begon pas wat meer tijd te gebruiken toen het te laat was."

Wim Platje had aan het zevende bord wit tegen Arie MacDaniel Sr, die op 1. e4 met c6 antwoordde. Dat had Wim drie dagen eerder met het viertal ook op het bord gehad en toen miste hij een uitgelezen kans om groot voordeel te krijgen. Ook in deze partij was die kans er met 10. Pxg6! en ook deze keer liet Wim deze kans liggen. (Hoe luidde dat spreekwoord met die ezel erin ook alweer?) In het middenspel beging Wim een kleine onnauwkeurigheid, waarmee hij weg had kunnen komen als hij maar met een paard op b7 had geslagen. Toen hij dat naliet kostte dat een pion, die hij echter al vlot weer terug won. Wim begon meer en meer tijd te consumeren, moest gaan snelschaken en maakte daarbij wat foutjes. In mindere stelling gaf hij echter met nog enkele seconden op de klok op. Arie slaakte een hele diepe zucht en beschreef zijn gevoelens aldus: "Pffff, dat was douwen en trekken!"

Cor Paans

Cor Paans

Cor Paans speelde tegen Aad van den Berg en karakteriseerde zijn partij als volgt: "In een Grünfeld-Indische partij trachtte Aad beheersing te krijgen over de e-lijn. Aad speelde op de zesde zet al f4 dus hij had snode plannen op de koningsvleugel. Na het slaan van het paard op f3 met mijn loper was Aad de ondersteuner kwijt op veld e5. Nu kon ik mijn pijlen richten op de e-lijn en dat was de inleiding voor de uiteindelijke winst, want waar ik kon ontwikkelen waren de angels bij Aad eruit.

Han van Gorkom speelde aan het achtste bord met zwart tegen Ad de Veld. Lange tijd verdedigde Han zich in een wat gedrukte stelling met verve, maar naarmate de tijd vorderde werd hij steeds meer teruggedrongen. De damevleugel van Han bood door een dubbelpion op b7-b6 de tegenstander aanknopingspunten. Uiteindelijk was materiaalverlies niet meer te voorkomen en staakte Han de strijd.

Op het tweede bord speelde Pearl Uyttenhove met zwart tegen Menno van Dijk en hij deed dat prima tot hij in het hoofd verder bleek te zijn dan de stelling op het bord: "Ik verwisselde in mijn hoofd twee zetten en toen ik de zet ging uitvoeren en het stuk beetpakte moest ik er wel mee zetten. Dat kostte me een toren en dat kwam ik niet meer te boven".

Anne Meeldijk kwam op geen enkel moment in zijn partij in grote problemen en stond zelfs geruime tijd iets beter. In het eindspel kwam zijn tegenstander Rien Duine in tijdnood en Anne ging zelf ook snel spelen. Na afloop merkte hij op: "Stom gewoon, ik zeg het altijd tegen anderen: ga niet mee in de tijdnood van een ander en nu doe ik het verdorie zelf!" Anne verloor in dat eindspel, waarin hij het met een paard tegen een loper op moest nemen, een belangrijke pion. Na lange strijd moest hij de koning omleggen.

John van Waardenberg - 1 november 2016

John van Waardenberg - 1 november 2016

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 3A" zijn (indien reeds geplaatst) alle andere uitslagen en de stand te vinden.

© Wim Platje 2017