Tweede Team: “Een gouden ei”


WEDSTRIJDVERSLAG | Telkens als ik tijdens de mondelinge examens een leerling voor me kreeg die op zijn literatuurlijst de roman "Het gouden ei" van Tim Krabbé had staan, bekroop me de gedachte: "Weer eentje die waarschijnlijk alleen het uittreksel heeft gelezen..."

Liever had ik gezien dat er eens iemand was die "Schaakkuriosa" van dezelfde schrijver op zijn lijst zou hebben geplaatst. Dan hadden we daar samen eens uitgebreid over van gedachten kunnen wisselen, maar dat kon natuurlijk niet, omdat een verzameling schaakcuriosa nu eenmaal niet tot de literatuur wordt gerekend.Na afloop van de ontmoeting tussen het tweede team van De Willige Dame en het derde van de Capelse Schaakvereniging zocht ik naar een typering van de wedstrijd en omdat me toch een curiosum opgevallen was, waarover later, schoot het volgende me te binnen: "Het was een zware bevalling, maar uiteindelijk was daar dan toch Het Gouden Ei."

Er moest gewonnen worden om niet in de gevarenzone van de derde klasse te geraken. Een gelijkspel, een overwinning en twee nederlagen hadden het tweede team de vrij schamele opbrengst van drie matchpunten uit vier partijen opgeleverd en daar moest wel iets aan gedaan worden. CSV had twee bordpunten en een matchpunt meer. Een kans dus om dat team op de ranglijst te passeren.

Pieter Sandijck 10-01-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Pieter Sandijck 10-01-2017

Aan bord drie speelde Pieter Sandijck met zwart tegen Harry Stroosma een geweigerd damegambiet. Al vrij vlot resteerde een eindspel van dame, paard en zes pionnen ieder. Harry offreerde een remise. Pieter stond op en ging op zoek naar de bevoegde instantie. Dat bleek niet Johan Went te zijn, want die was wedstrijdleider en Cor Paans ook niet, want die bekleedde deze avond even geen functie, zodat uiteindelijk captain Pearl Uyttenhove uitsluitsel moest geven. De remise werd geaccepteerd. Na de analyses achteraf kwam Pieter tot de conclusie, dat hij wellicht toch beter nog even wat had kunnen proberen. (½-½)

Han van Gorkom 10-01-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Han van Gorkom 10-01-2017

Han van Gorkom was tot nu toe wat minder succesvol geweest in de competitie en besloot met wit op het achtste bord tegen Piet Verkamman geen risico te nemen. Dat nam Piet ook niet en er ontwikkelde zich een Philidor, waarbij om in voetbaltermen te spreken zoveel mogelijk spelers achter de bal op de eigen helft werden gehouden. Lange tijd stonden alleen de spitsen e4 en e5 op vooruitgeschoven posten. De pionnen op a3, h3, a6 en h6 fungeerden als hangende buitenspelers. Een uur lang werd er alleen op afstand een strategisch concept gehanteerd. Toen maakte Han ineens goed gebruik van een penning en won een stuk, ging vervolgens met een batterij van loper en dame nare dingen dreigen op h7 en dat was Piet teveel. (1½-½)

Op bord vijf kwam Willem Weerdesteijn met zwart ogenschijnlijk in de problemen in wat de Trompowsky-opening genoemd wordt (1. d4;d5, 2. Lg5;Pf6 3. Lxf6;exf6). Willem rokeerde lang en met een dame een toren en een paard zette Rob Docter druk. Ik weet niet of Rob een paard offerde of gewoon een fout maakte, maar met twee pionnen voor het paard had hij zeker compensatie. Willem leek echter alles onder controle te krijgen en drong zelf met de dame de vijandelijke stelling binnen. Later probeerde hij door op dameruil aan te sturen de angel uit de aanval van wit te halen, maar de oprukkende a- en b-pion van Rob werden levensgevaarlijk. De samenhang tussen de stukken van Willem verdween en na het verlies van een toren gaf Willem op. (1½-1½)

Tabitha Snikkers 10-01-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Tabitha Snikkers 10-01-2017

Tabitha Snikkers speelde met wit op bord zes een geweigerd damegambiet tegen Pepijn Swets. Met Tg1, h4 en g4 ging ze op de vijandelijke koning af. Langzaam probeerde ze haar stelling te versterken, kwam nog met g5, maar ook Pepijn dreigde na de lange rokade van Tabitha op de damevleugel met oprukkende pionnen ondersteund door dame, toren en paard de witte koning met onheil. Tabitha redde zich hier met goed spel uit. De dame werd geactiveerd en forceerde eeuwig schaak. (2-2)

Nick Kimenai 10-01-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Nick Kimenai 10-01-2017

Nog vier partijen te gaan en het tijdnoodspookje begon zich aan alle borden steeds heftiger te roeren. Aan het zevende bord had Nick Kimenai tegen Menno Schoone de zwarte stukken. Het werd Engels (Symmetrisch) met 1. c4;c5 2. g3;g6 3. Lg2;Lg7 4. Pc3. Waarom Nick vervolgens onmiddellijk het paard op c3 met zijn loper sloeg is me een raadsel, maar hij zal er wel redenen voor hebben gehad. Feit is wel, dat er na de zwarte rokade een lastige loper op h6 verscheen, die niet gemakkelijk meer te verjagen was. Nick verloor een pion en het zag er niet goed uit. Maar zie: de tegenstander begon toch wat mindere zetten te doen. Nick won een pion terug en kon door een mooie combinatie beslissend met zijn dame de stelling van Menno binnendringen. (3-2)

Pearl Uyttenhove was met zwart op bord één in een Blackmar-Diemergambiet in grote problemen gekomen. De rokade was verhinderd door dameruil op d8 en hij had problemen met de ontwikkeling van zijn stukken. Een torenverdubbeling op de d-lijn door zijn tegenstander zag er dreigend uit, maar het loperpaar van Pearl hield wel de belangrijkste velden in de verdediging onder controle. Uiteindelijk slaagde Pearl erin om ook de torens op de d-lijn te verdubbelen en probeerde hij op zijn beurt de aanval op de damevleugel in te zetten. Hij maakte daar echter een fout bij het opspelen van zijn pionnen en moest toezien hoe Jan ten Brinke via een vrijpion op de damevleugel uiteindelijk de partij besliste. (3-3)

Naomi Snikkers 10-01-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Naomi Snikkers 10-01-2017

Op bord twee speelde Naomi Snikkers met wit tegen Derk Brus een Franse partij. Ze koos voor de Tarrasch (3. Pd2). Derk had kennelijk besloten om een fort te bouwen en beperkte zich tot taai verdedigen. Na een uur en een kwartier waren er slechts negen (!) zetten gespeeld en bleek het voor Naomi heel lastig om een gaatje te vinden in de hechte defensie van Derk. Wel won ze een pion en zette ze een aanval in op de koningsvleugel, maar de tijd begon te dringen. Uiteindelijk speelde Naomi nog slechts op de toegevoegde tijd per zet. Op zeker moment had ze slechts negen seconden op de klok staan. Ook de bedenktijd van Derk slonk ondertussen bedenkelijk. Een incident ontstond, toen Derk remise claimde op grond van de 50-zettenregel, maar dat bleek onterecht te zijn. Interventie van de wedstrijdleider volgde en na alle commotie trok Naomi ("Volgens mij hebben we wel 200 zetten gedaan") aan het langste eind. (4-3)

John van Waardenberg 10-01-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

John van Waardenberg 10-01-2017

Het curiosum waarover ik eerder repte was me opgevallen bij de partij aan bord vier, waar John van Waardenberg het met wit opnam tegen Hans Blokland. Hans was zo op het oog op alles voorbereid. Naast zijn notatieboekje lagen een gloednieuw potlood, een blinkende dubbele puntenslijper en een fonkelnieuw gummetje. Dat zie je dezer dagen niet vaak meer. Een overblijfsel uit oude schaaktijden van voor de uitvinding van de balpen? In ieder geval werd het de langste partij van de avond. Na een uur stonden er 13 zetten op het bord in een Indische partij. John had wat meer ruimte en was op de damevleugel met zijn pionnen opgerukt. Er ontstond een eindspel met ieder zeven pionnen, een loper en een paard voor John en twee paarden voor Hans. John had wat meer tijd en toen de tijdnoodfase aanbrak bleef hij stug volhouden om te trachten een pionnetje buit te maken. Door steeds de aanval te verleggen van de ene naar de andere vleugel slaagde hij er tenslotte in Hans op de knieën te krijgen. Een claim van Hans op remise door het ontstaan van driemaal dezelfde stelling bleek onjuist. (5-3)

Het Gouden Ei was binnen. Felicitaties voor de onverzet­telijkheid en de tomeloze inzet van alle spelers!

Klik hier voor de uitslagen. Kijk via het menu "Extern" bij "DWD-2 Klasse 3A" voor de overige uitslagen en de stand.

© Wim Platje 2017