Ronde 14: “Hoera! Het is ‘n meisje!”


RONDEVERSLAG | Schaaksociëteit De Willige Dame verwelkomde gisteravond 17 januari 2017 de (weder)geboorte van een schaakkampioene.

Naomi Snikkers eindigde als eerste in het najaarskam­pioenschap van 2016 door remise overeen te komen in haar partij tegen Pieter Sandijck. Zo kwam er een eind aan het Tweede Naomiloze Tijdperk, want ze won ook al eens de najaarscompetities van 2011 en 2013.Een meisje, beter gezegd een jonge Dame die clubkampioene wordt is op zich iets dat niet zo vaak voorkomt bij reguliere schaakvereni­gingen, maar onze schaaksociëteit is dan ook een verre van doorsnee schaakclub en dus past het wel onze eigen Judith Polgar in de gelederen te hebben. We feliciteren Naomi van harte met dit kampioenschap, steken de loftrompet en oreren het "Habemus Campeonem" vanaf het balkon van de Sint-Pieter. (Niet te verwarren met onze Pieter, want daar is gelukkig weinig heiligs aan.)

Naomi Snikkers en Pieter Sandijck 17-01-2017 (Foto: Cor Paans)

Naomi Snikkers en Pieter Sandijck 17-01-2017

Naomi bleef met 6 maal winst en 7 remises 20 jongetjes en haar eigen zusje in het klassement voor en kan haar naam op de beker laten zetten, die ze voor het begin van de voorjaarscompetitie 2017 uitgereikt zal krijgen door praeses voor het leven Cor Paans. De tweede plaats ging op de laatste avond naar Hans Nunnikhoven, die Johan Went versloeg die daardoor derde in de eindrangschikking werd.
Pieter Sandijck koos voor 1. e4 in zijn partij tegen de, toen nog aanstaande, kampioene. Het werd een Siciliaanse Draak. Pieter maakte er met 7. Le3 de zogenaamde Joegoslavische aanval van. Een lange rokade en een pionnenstorm met g4 en h4-h5 bezorgden Naomi de nodige hoofdbrekens, nadat ze in plaats van 9. Pxd4 beter met 9. d5 had kunnen voortzetten. Nu kreeg Pieter een overweldigende stelling en dreigde het eerste verlies voor Naomi. Pieter zette echter met 16. Lxf6, dat weliswaar een zwarte verdediger ruilde, minder goed voort. Pd5 zou hem een prima uitzicht op de winst hebben geboden. Die paardzet volgde een zet later wel, maar toen was die veel minder krachtig. Wie er remise aanbood is me ontgaan, maar het werd door dat resultaat dus wel een meisje.

De strijd om de tweede plaats ging zoals eerder opgemerkt tussen Johan Went en Hans Nunnikhoven. Met 1...., f5 bracht Hans het Hollands op het bord. Johan koos een vrij onorthodoxe voortzetting en kwam niet echt lekker uit de opening. Hans liet er geen gras over groeien, zette druk met e4, pikte een pion op d5 mee en ging op de damevleugel in de aanval. Na dameruil ging Johan in de fout. Hij probeerde nog Hans op slinkse wijze te bezwendelen, maar die doorzag dat en derhalve is het zilver in deze competitie voor Hans. Johan moet zich tevreden stellen met de legering van koper en tin die men doorgaans brons pleegt te noemen.

De rug van Pearl Uyttenhove en Tabitha Snikkers 17-01-2017 (Foto: Cor Paans)

De rug van Pearl Uyttenhove en Tabitha Snikkers 17-01-2017

Tabitha Snikkers en Pearl Uyttenhove kregen een opening op het bord, die officieel Neo-Oud Indisch wordt genoemd. (Over contradictio in terminis gesproken.) Tabitha kwam prima uit de opening, rokeerde aan de lange zijde nadat ze de g-lijn had geopend en verdubbelde daar de torens, waarna ze dat kunstje later in de partij op de h-lijn herhaalde. Toch kwam Pearl naarmate de partij vorderde steeds beter te staan. Na lang manoeuvreren lukte het hem met zijn pion op te rukken tot h2. In tijdnood deed hij echter met 37. Tg7 een hele slechte zet. In de slotstelling zou de pion op h2 verloren gaan, maar voor het zover was zwaaide Pearls' klok plotseling met een zwarte vlag.Gijs van der Willigen verloor een pion in zijn partij tegen Willem Weerdesteijn, deed er nog een in de aanbieding om via een kleine combinatie ook nog een toren in te leveren. Dat was teveel van het goede en Willem inde het verdiende punt.

John van Waardenberg en Nick Kimenai hielden elkaar in een Slavische opening lang in evenwicht. Een venijnig pionvorkje van Nick werd door John ten koste van een pion opgelost. Nick verloor in het eindspel een stuk en de partij toen hij vanwege mat op de onderste rij een geslagen stuk niet terug kon nemen.

Bij Erik Wetselaar tegen Paul de Roos kwam er een aange­nomen Damegambiet op het bord. Lang bleef de stand redelijk in evenwicht. Erik maakte een pion buit en in het eindspel verloor Paul een stuk. Dat kon hij tegen een ouderwets op dreef zijnde "Wets" niet meer te boven komen.

Hans Nunnikhoven (l) en Johan Went 17-01-2017 (Foto: Cor Paans)

Hans Nunnikhoven (l) en Johan Went 17-01-2017

De partij tussen Wim Platje en Koos van Dalen werd een klassieke Spanjaard, waarin Wim al snel een pion op e5 won. Beide spelers maakten in het vervolg weinig fouten. Wim ging op de koningsvleugel in de aanval wat hem na kleine onnauwkeurigheden en de traditionele niesbui van Koos twee extra pionnen opleverde. Om promotie op g8 te voorkomen was Koos genoodzaakt zijn laatste stuk op te geven, waarna Wim weinig moeite had om hem mat te zetten.

Piet Schuller opende zoals altijd met 1. Pc3. Rob Truijens verdedigde zich met de zwarte stukken aanvankelijk prima, maar in het middenspel moest hij toezien hoe Piet een stuk buitmaakte. Een tweede stuk volgde, maar Piet kon de gewonnen stelling moeilijk in winst omzetten. Sterker nog, hij gaf pardoes een stuk weg. Een doorgebroken pion van Piet dacht Rob te kunnen stoppen met zijn toren, maar dat draaide juist uit op torenverlies, waarna Rob het voor gezien hield.

De veertiende ronde van het najaarskampioen­schap werd mede mogelijk gemaakt door de sponsor­bijdrage van de heer Jacques Hennekes, oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame. Bedankt Jacques!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017