Ronde vijftien:
“Als.. dan.. anders..”


Naomi Snikkers Kampioene Najaarscompetitie 2018

"Het is moeilijk om te speculeren wat de dag van morgen kan brengen." (Bob Dylan)

RONDEVERSLAG | De misschien wat vreemde titel boven dit laatste rondeverslag van de najaarscompetitie 2018 slaat op de ook in de sport geliefde bezigheid van het zich voorstellen hoe zaken anders hadden kunnen lopen als...

... hij niet op de paal had geschoten, dan zou het allemaal anders zijn gelopen. Als hij eerst Tb8 had gespeeld, dan zou de hele combinatie niet mogelijk zijn geweest. Speculeren over wat er allemaal anders zou zijn gelopen als er iets net even anders zou zijn gebeurd is van alle tijden en komt dan ook in ons taalgebruik vaak in allerlei uitdrukkingen terug: "Voor hetzelfde geld ..." of "Het had even goed andersom kunnen zijn". Na de wedstrijd, tijdens "de derde helft" of in ons geval "op veld 65", kunnen we een bijna-realiteit scheppen die ons helpt nog meer te genieten van de overwinning of die ons helpt de nederlaag wat draaglijker te maken.

Voor wat de vijftiende ronde betreft was er meer sprake van speculeren vooraf dan achteraf. De wedstrijdleider had eens goed naar de cijfers gekeken en was tot de volgende conclusie gekomen: Als Hans en Naomi de vijftiende ronde zouden spelen, dan zouden ze door het programma tegenover elkaar gezet zijn. Als dan Hans nog een keer een "Hansje" zou kunnen uithalen, dat wil zeggen dat hij, op wat voor minder gangbare manier dan ook, die partij zou winnen, dan zou Pearl Uyttenhove, als hij zijn partij tegen John van Waardenberg zou winnen alsnog kampioen warden met een voorsprong van één punt.

Het leek veel op een "If Then Else-statement" zoals dat in vele programmeertalen gebezigd wordt om de loop van een computerprogramma te besturen: Als (If) aan een bepaalde conditie wordt voldaan voer dan (Then) een bepaalde opdracht uit, anders (Else) voer je een andere opdracht uit.

Maar de realiteit van alledag laat zich niet in wiskundige vergelijkingen vatten. In werkelijkheid sneeuwde het behoorlijk en was het spiegelglad op de wegen. Ook waren er ongetwijfeld andere redenen waarom er nogal wat spelers absent waren, waaronder Naomi en Hans. Het gevolg was wel dat Naomi najaarskampioen 2018 van De Willige Dame werd en daarmee Hans Nunnikhoven opvolgde. Gefeliciteerd Naomi! We zullen haar op 12 februari huldigen als de nieuwe kampioene van De Willige Dame! Vraag me even niet voor de hoeveelste keer ze kampioene van DWD is geworden, dat schrijf ik hier wel neer als ik klaar ben met tellen in de archieven of als ze zelf zo vriendelijk is het juiste aantal aan me door te geven.

De zeven partijen van de laatste ronde hieronder in vogelvlucht:

Pearl op twee

John van Waardenberg bood heel lang weerstand aan Pearl Uyttenhove nadat hij al vroeg in de partij de witveldige loper op b5 had moeten prijsgeven na een schaak met de dame op a5. Geruime tijd kon John het op basis van zijn ontwikkelingsvoorsprong Pearl nog moeilijk maken, maar uiteindelijk brak het tekort aan materiaal hem op. Pearl legde door dit resultaat beslag op de tweede plaats in de eindrangschikking.
John van Waardenberg 22-01-2019 (Foto: Pearl Uyttenhove)

John van Waardenberg 22-01-2019

 

Pieter op drie

Pieter Sandijck opende tegen Fons Claessen met het Damegambiet en Fons besloot om dat gambiet te weigeren. Pieter slaagde erin van het te passieve spel van Fons te profiteren en bracht hem op de damevleugel zodanig in moeilijkheden dat stukverlies niet te vermijden was. Door dit resultaat legde Pieter beslag op de derde plaats in het eindklassement.
Pieter Sandijck (l) en Fons Claessen 22-01-2019 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Sandijck (l) en Fons Claessen 22-01-2019

 

Soort van Russisch

Ondanks een vroege achterstand van twee pionnen maakte Dick Korteland het met zwart Johan Went moeilijk. Dick zette druk op de witte damevleugel en kreeg daar goed spel. Na een plotselinge switch van de aanval naar de koningsvleugel bleek Dick voldoende compensatie te hebben voor een remise.

Piet Schuller won in de opening, die erg aan een variant van het Russisch deed denken, een stuk van Rob Truijens. Voor een tweede stuk had Rob weliswaar drie pionnen als genoegdoening, maar dat was te weinig en dus won Piet uiteindelijk de partij.
Piet Schuller (l) en Rob Truijens 22-01-2019 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Piet Schuller (l) en Rob Truijens 22-01-2019

 

Koos liet Connie te ver Koomen

Koos van Dalen koos voor de witte stukken om het op te nemen tegen Connie Koomen, maar kon geen vuist maken. Het is ook altijd lastig om tegen de in Connie verzamelde schaakkracht van De Willige Dame te moeten spelen, zeker als de volgorde van de beurten niet helemaal meer geolied verloopt. Koos keek al vroeg tegen een stuk achterstand aan en verloor ook zo hier en daar nog een pion. Dat noopte hem tenslotte tot opgave.
Koos van Dalen 22-01-2019 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Koos van Dalen 22-01-2019

 

Hongaarse Siciliaan

Cor Paans speelde het Engels tegen Erik Brok en kwam goed te staan. Hij kwam, als ik het in het voorbijgaan goed heb gezien, twee pionnen voor te staan, maar Erik had een gevaarlijke aanval. Het eind van de partij heb ik helaas gemist, dus wat er in de partij bij de voorzitter is misgegaan moet u hem zelf nog maar eens vragen.

Toen Wim Platje in een Siciliaanse partij, de Hongaarse variant ervan om precies te zijn, tegen Jisk Liemburg zijn enige kans op fors voordeel niet greep door 7. Pd5 na te laten en in plaats daarvan het slappe a3 te spelen, verzandde de partij al snel. Na het ruilen van zes lichte stukken bleef er een stelling over waarin de spelers zich beiden verschansten in hun eigen fort. Remise was onafwendbaar.
Cor Paans (l) en Erik Brok 22-01-2019 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Cor Paans (l) en Erik Brok 22-01-2019


De definitieve ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je hier.
Alle foto's van de vijftiende ronde kun je hier zien.

© Wim Platje 30-01-2019 16:31

Sponsor van deze ronde:

NN - Speler van De Willige Dame