DWD-viertal: “Uiterst consequent”


WEDSTRIJDVERSLAG | De RSB-competitie voor het viertal van De Willige Dame bestaat uit zes ronden. Daarvan heeft ons kwartet er inmiddels drie achter de rug en het moet gezegd worden: het team houdt er tot nu toe een uiterst consequente speelwijze op na.

 

Door Wim Platje

 

Ging de eerste wedstrijd nog op het nippertje verloren met 2½-1½ tegen de Waddinx­veense schaakvereniging, in de tweede wedstrijd werd de lijn van vorig seizoen tenminste weer doorgezet en werd er uit bij De IJssel met wat duidelijkere cijfers verloren: 3-1. Ook de derde wedstrijd tegen het viertal van Hendrik Ido Ambacht ging met dezelfde cijfers naar de tegenstander. Het bovenstaande klinkt wellicht wat sarcastischer dan het bedoeld is. Soms, eigenlijk iets te vaak, valt het duppie net naar de kant van de tegenstander, maar we doen altijd ons best. De partijen:

Spookbeeld

De opening verliep rustig in de partij tussen Eelco Vanlerberghe, eerste-bordspeler van HIA, en Wim Platje die door captain Piet Schuller aan het eerste bord was opgesteld en dus met zwart speelde. Aan het begin van het middenspel verrekende Wim zich echter. Hij had gewoon stukken kunnen ruilen maar vergiste zich in de plaats van een vijandelijk paard aan het eind van de afruil, waardoor het spookbeeld van dameverlies leek op te doemen. Hij dacht er beter aan te doen de denkbeeldige schade te beperken en verloor de kwaliteit en een pion. Dat bleek uiteindelijk te veel. Eelco gaf Wim geen kans, want hij ruilde zo snel mogelijk de dames en nog wat stukken, waardoor zijn materieel voordeel goed genoeg voor de winst was.
Wim Platje 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 08-01-2019

 

Gordiaanse knoop

De stelling die bij Fons Claessen en Gerrit de Graaf op een gegeven moment op het bord verscheen was op het eerste gezicht een heel vreemde en op het tweede gezicht al helemaal. Een enorme kluit van dicht opeenstaande stukken bevond zich tussen de witte en de zwarte koningsvleugel en het leek wel alsof ieder stuk minstens twee vijandelijke stukken aanviel. Te gecompliceerd voor een gewone schaaksterveling als je het mij vraagt, maar helaas voor Fons was Gerrit kennelijk beter in het ontwarren van deze Gordiaanse knoop. Ik hoorde Fons nog iets zeggen als: "Tja, en nu staan er twee stukken tegelijk door pionnen aangevallen en geef ik het maar op".
Fons Claessen 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 08-01-2019

 

"Dat is helemaal fout"

Het liep niet helemaal lekker voor Piet Schuller, die het aan het derde bord met zwart opnam tegen Jan Hauwert. Hij kwam volgens eigen zeggen wat gedrukt te staan, maar slaagde erin zich enigszins van de druk te bevrijden. Toen sloeg het noodlot toe of misschien was de concentratie even weg. Piet deed een zet. De tegenstander sprak: "Maar dat is helemaal fout", won een stuk en liet Piet geen andere keus dan op te geven.
Piet Schuller 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller 08-01-2019

 

Pawn-grabber

De eer van het viertal werd gered door Rob Truijens, die ook zijn tweede partij in deze competitie voor het viertal won. Deed hij dat zijn vorige wedstrijd nog doodleuk aan het eerste bord. Nu was hij oppermachtig tegen Daniël Snoeck aan bord vier. Gaandeweg de partij had Daniël kennelijk wat pionnen gemorst en Rob had die als een echte "pawn-grabber" meegepikt. In een dubbel toreneindspel maakt Robs' tegenstander nog een fout, maar de inmiddels opgelopen materiële achterstand van drie pionnen was meer dan voldoende om het punt in de knip van Rob te laten verdwijnen.
Rob Truijens 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 08-01-2019

 

De goede kant van de score

De volgende wedstrijd wordt gespeeld tegen en in Maassluis. Het zou prettig zijn om nu eens een keer aan de goede kant van de score te belanden, maar meer dan je best kun je nu eenmaal niet doen.
Overzicht DWD-viertal 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Overzicht DWD-viertal 08-01-2019

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-viertal Klasse 2A".

© Wim Platje 17-01-2019 08:33