Ronde 1: “Terugblikken zonder blozen”


"Verleden heb je, toekomst moet je maken." (Marc Andries)

RONDEVERSLAG | Aan het begin van een nieuw schaakseizoen is het altijd een goede gewoonte om nog even terug te kijken naar het vorige seizoen.

Althans, dat zegt men, maar volgens mij is het meer een dooddoener om een gebrek aan inspiratie te verbloemen. Schakers schijnen, naar men me ooit eens heeft verteld, dol te zijn op allerlei lijstjes. Nou, ook daar zet ik zo mijn vraagtekens bij, al zou dat dan wel eens kunnen komen door het feit dat ik maar zelden een lichtpuntje in die lijstjes ben. Ja, remisekoning was een titel die ik me al een aantal keren toeëigende, maar dat is eigenlijk ook zelfverlakkerij.

Maar goed, hierbij dan toch wat cijfers, statistieken is naar mijn mening een te groot woord, van de afgelopen competitie:

○ Naomi Snikkers werd kampioene met 929,3 keizerpunten, gevolgd door Pearl Uyttenhove met 897,0 en Pieter Sandijck met 772,5.

○ Pearl Uyttenhove was de enige speler, die de uiteindelijke kampioene een punt afhandig maakte.

○ De 24 deelnemers speelden in totaal 236 partijen. Wit won er 89. Zwart won er opmerkelijk genoeg eveneens 89 en 58 partijen eindigden in remise.

○ De meeste overwinningen waren voor Naomi, 7 van de 10 gespeelde partijen en Pearl, 7 van de 11.

○ De meeste nederlagen leden Koos van Dalen en Gijs van Willigen, ieder 9 stuks, maar gezegd moet worden dat zij ook behoorden tot degenen die de meeste ronden speelden. Wie niet komt opdagen kan nu eenmaal niet verliezen.

○ De absolute remiseman van de vereniging was deze keer Jisk Liemburg, die 8 van zijn 14 partijen remiseerde.

○ Koos van Dalen was de trouwste dinsdagavondganger. Hij was alle 15 ronden aanwezig! Jisk Liemburg verscheen 14 maal in het strijdperk en Dick Korteland, Cor Paans en Gijs van Willigen waren er 13 keer.

○ Unaniem werd Dick Korteland uitgeroepen tot interessantste speler van de competitie. Hij kwam het vaakst in tijdnood, eindigde desondanks op een fraaie vijfde plaats en bracht de latere kampioene aan de rand van de afgrond.

○ Nick Kimenai hopen we de komende competitie wat vaker in de interne competitie te zien spelen dan die ene keer. Hij speelt natuurlijk wel altijd mee met het tweede team.

○ Ton van der Breggen verdient een eervolle vermelding vanwege zijn niet kapot te krijgen enthousiasme voor het spel.

Nu verder met het verslag van de eerste ronde van de voorjaarscompetitie 2019. Vanwege deelname aan de wedstrijd DWD 1 - Dordrecht 2 ontbraken nogal wat spelers, maar er moest toch ruimte worden gemaakt voor zeven partijen:

Zij leidt, hij lijdt ook

In de partij tussen Rob Truijens en Tabitha Snikkers werd de eerstgenoemde vrij gedecideerd van het bord gezet. Tabitha kwam een pion voor, nam met het verdubbelen van de torens de open e-lijn in bezit om vervolgens met dame en loper een matdreiging in de stelling te vlechten. Dit zou zeker tot minstens stukverlies voor Rob hebben geleid, maar zoals het nu ging leidde het tot dameverlies. Tabitha is met deze overwinning de eerste leider in het klassement van deze competitie.
Tabitha Snikkers 29-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 29-01-2019

 

Abonnement

Wim Platje en Jisk Liemburg hebben blijkbaar een abonnement op minstens twee partijen tegen elkaar tijdens een competitie. In de laatste ronde van de najaarscompetitie en meteen weer in de eerste ronde van de voorjaarscompetitie troffen zij elkaar. Ook nu werd het een Siciliaan. Deze keer kwam de Najdorfvariant op het bord en ook deze keer liet Wim na om een ijzersterke paardzet te spelen die hem groot voordeel had kunnen brengen. In plaats van 10. Pde2 had 10. Pf5 hem zeer goede kansen geboden om deze keer eens niet remise tegen Jisk te spelen. Het verdedigen van het zwakke punt in de stelling, de achtergebleven pion op d6, werd door Jisk net op tijd en op de juiste wijze uitgevoerd, waarna Wim in iets betere stelling remise aanbood. Jisk: "Ja, we hebben zo voor ons doen wel ongeveer genoeg zetten gedaan".
Jisk Liemburg 29-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Jisk Liemburg 29-01-2019

 

Koos Meedogenloos

Koos van Dalen kende geen enkel mededogen met Ton van der Breggen, hoe vriendelijk ook de gesprekken tijdens de partij verliepen. Koos maakte twee stukken buit en Ton moest zich daar tegenover tevreden stellen met slechts twee pionnen. Toen Koos ook nog met verdubbelde torens van de e-lijn bezit nam was het spoedig mat.

In een Damepion-opening ontspon zich een gelijkwaardige strijd tussen Anne Meeldijk en Paul de Roos. Na de ruil van twee lichte stukken had Anne een licht voordeel vanwege de dubbelpion van Paul, maar meer dan remise zat er volgens Anne niet in. In de nastoot bleek dat hij een pion had kunnen winnen, maar volgens Anne had hij deze avond "een kop vol met watten".
Paul de Roos 29-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Paul de Roos 29-01-2019

 

De knuppel in het hoenderhok

Gijs van Willigen kreeg na een Siciliaanse opening tegen Dick Korteland een flinke aanval op de damevleugel te verduren nadat hij - "Er moet toch iemand de knuppel in het hoenderhok gooien" - zelf het brandje daar had aangestoken. Dick kwam een pion voor en slaagde erin om een pion op c2 te posteren. Ondanks inventief spel slaagde Gijs er niet in om het samenspel van de zwarte stukken te verstoren en hij maakte de eerste fout door na een tussenschaak een paard te verliezen. Nadat ook alle zware stukken na de promotie van de c-pion moesten worden geruild gaf Gijs het op.

Piet Schuller speelde tegen Pearl Uyttenhove, die het ook nu weer in de Pirc-verdediging zocht. Piet voltooide zijn ontwikkeling niet helemaal en dat brak hem al gauw op. Eerst een pion, toen de kwaliteit en vervolgens een paard verdwenen naar het bord aan de kant van Pearl. Dat vond Piet toen wel welletjes.

Pearl Uyttenhove 29-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 29-01-2019

 

Als-dan-anders

Wim Vink had de witte stukken tegen Cor Paans en dus werd er met 1. f4 geopend. Wim verdubbelde de torens op de d-lijn en het zag er goed uit, temeer omdat Cor zijn torens beide op de achtste rij moest houden. Toch bleek, nadat er voor remise was getekend, dat Cor de beste kansen had gehad. Als het goed gespeeld was door wit, zou Cor een toren en een pion voor een paard hebben kunnen winnen en in een andere variant had Cor gewoon een paard kunnen winnen. Een kwestie van als-dan-anders dus. Wim na afloop: "Ik heb twee koeien van fouten gemaakt".
Piet Schuller (l) en Wim Vink 29-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller (l) en Wim Vink 29-01-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".

© Wim Platje 31-01-2019 12:01

Sponsors van deze ronde:

Johan Went - Speler van De Willige Dame

Fons Claessen - Speler van De Willige Dame