Ronde 9: “Blunder of niet, stom blijft ‘t.” 2


De enige vreselijke mogelijkheid de partij onmiddellijk te verliezen.

Borislav Ivkov

RONDEVERSLAG | Er waren naast de drie wedstrijdverslagen van de vorige RSB-competitie ook nogal wat partijen uit de vorige interne competitie en de huidige interne competitie blijven liggen. Inmiddels zijn ook die alle negentien gepubliceerd. Dus eerst maar even de volgende dienstmede­delingen:


Aan de pagina "Intern" ⇒ "Partijen" zijn onlangs nog de volgende achterstallige partijen uit de voorjaarscompetitie 2023 toegevoegd:
4e ronde: Wim Jongeneel - Wim Platje.
5e ronde: Wim Jongeneel - Dick Korteland.
6e ronde: Fons Claessen - John van Waardenberg.
7e ronde: Michel Verheij - Han van Gorkom.
8e ronde: Dick Korteland - Jisk Liemburg.
10e ronde: Wim Platje - Koos van Dalen.
11e ronde: Koos van Dalen - Piet Schuller.
12e ronde: John van Waardenberg - Willem Weerdesteijn.
13e ronde: Ton van der Breggen - Gijs van Willigen.
14e ronde: Koos van Dalen - Jan Siebelink.
15e ronde: Gijs van Willigen - Michel Verheij.

Ze blijven ook binnenkort, als we bij "Intern" ⇒ "Partijen" overgaan naar de partijen van de najaarscompetitie 2023, gewoon in het archief te bekijken. Zie aldaar: Partijen voorjaar 2023


Let op: Onderstaande partijen staan nog niet op de pagina bij "Intern" ⇒ "Partijen"
Deze partijen, van de huidige competitie najaar 2023, zijn wel reeds te zien op deze pagina.
1e ronde: Wim Platje - John van Waardenberg.
2e ronde: Jan Siebelink - Dick Korteland.
3e ronde: Nicol Kimenai - Michel Verheij.
4e ronde: Pearl Uyttenhove - John van Waardenberg.
5e ronde: Wim Jongeneel - Pearl Uyttenhove.
6e ronde: Ton van der Breggen - Fons Claessen.
7e ronde: Wim Jongeneel - Jisk Liemburg.
8e ronde: Jisk Liemburg - Rob Truijens.
9e ronde: Wim Jongeneel - Han van Gorkom.


Na de mededelingen nu over naar de negende ronde van de interne najaarscompetitie 2023:

Als je de beschikbare informatie over die ronde hebt verzameld: via ingeleverde notatieformulieren, door observaties tijdens het langs de borden drentelen, via gesprekjes met de combattanten achteraf, door gemailde verslagen en dergelijke, dan valt het nog niet zo op. Maar als je de partijen op een middag achter elkaar invoert in de computer, dan realiseer je je ineens dat er bij deze serie partijen wel héél vaak een stuk is weggegeven. Plat gezegd: er is wel heel veel geblunderd deze keer.

Nu vind ik de kwalificatie 'blunder' niet zo'n gelukkige, en al helemaal niet uit mijn mond. Liever spreek ik van een vergissing, een bok schieten, een beetje dom, een uitglijdertje of een dwaling. Iets te onaangenaam vind ik dan weer woorden als misgreep, misslag, misser of misstap. Terwijl je mij woorden als miskleun, stommiteit, flater of enormiteit nooit zult zien gebruiken voor een 'blunder' behalve dan als het er eentje van mijzelf betreft.

Neemt niet weg dat er even zo vrolijk toch heel wat werd afgeblunderd. Gelukkig voor ons gewone schaakstervelingen overkomt het ook de allergrootsten. In het collectief geheugen is de de zet 29...Lxh2? van Bobby Fischer tegen Boris Spassky, eerste matchpartij werelkampioenschap Reykjavik 1972, vast wel blijven hangen. Toch verschillen de meningen hierover. Was het wel een blunder, of dacht Fischer het wel remise te kunnen houden of zelfs nog te kunnen winnen? Hij kreeg immers twee pionnen voor de loper die hij zou hebben weggeblunderd.

Er zijn niettemin vele blunders gemaakt óók door de groten in het schaken. Eén van de vreselijkste vind ik nog steeds de volgende, want eeuwig zal de naam van Boris Ivkov aan een van de grootste blunders uit de schaakgeschiedenis blijven kleven. En dat terwijl de superlatieven welhaast ontbreken over de vele fantastische schaakpartijen die hij heeft gespeeld. Die ene jammerlijke zet uit 1965 heeft de loopbaan van Borislav Ivkov meer getekend dan al zijn prachtige partijen bij elkaar. In 1965 was hij in het Capablanca-Memorial in Havana dicht bij het grootste succes van zijn leven. In de voorlaatste ronde hoefde hij slechts af te rekenen met de Cubaan Gilberto Garcia, de zwakste deelnemer van het toernooi, om een beslissende voorsprong te nemen op zijn concurrenten.

De ontknoping van die partij werd beschreven door Hein Donner in een memorabel artikel in Elseviers Weekblad. Na de 36ste zet van wit in Garcia – Ivkov ontstond de volgende stelling:

G.Carcia - B. Ivkov (Havana 1965)

 
Donner: 'Wit heeft geen enkele reële dreiging. Al mocht hij twee zetten achter elkaar doen', zoals dat onder schakers heet. 'Was Ivkov naar niet zo in tijdnood geweest! Zijn hand zweefde over het bord, aarzelde en greep ineens de enige vreselijke mogelijkheid de partij onmiddellijk te verliezen. Verlaten van alle goede geesten speelde zwart de onvoorstelbare zet:

36 ... d3??

en gaf na 37. Lc3 op.' Het is begrijpelijk dat Ivkov na deze ramp ook zijn laatste partij verloor. Achter Smyslov eindigde hij op de met Fischer en Geller gedeelde tweede plaats.

Hieronder de kort karakteristieken van de partijen uit de negende ronde. Inclusief de vele cadeautjes voor de tegenstanders.
 

Lopermisser

 
Aan de kop van de ranglijst was het in de negende ronde de beurt aan Han van Gorkom om de positie van klassementsleider Wim Jongeneel aan te vallen. Han speelde met zwart een solide Philidorverdediging met waarschijnlijk geen andere ambitie dan in de opening een stevige stelling op te bouwen. In het begin van het middenspel gaf Wim met de opmars 16.e5 echter Han de kans om een paard te verwijderen dat de dekking van een loper tot taak had. Een overbelasting dus die Han onmiddellijk optimaal benutte en Wim een loper kostte. De witspeler probeerde het nog een zet of vijf, maar zag na pionverlies van verder spelen af. Han was nog geruime tijd het toonbeeld van een zeer tevreden man. (Wim Jongeneel - Han van Gorkom 0−1)

Han van Gorkom 28-09-2021

 

Damemisgreep & Torenmisstap

 
Pearl Uyttenhove profiteerde van de geboden kans om de koppositie weer in te nemen door winst met zwart op Cor Paans. In een Engelse partij kwam Pearl al vlot in het voordeel. Dat bouwde hij snel en gedegen uit naar een gewonnen stelling. Hij kwam de kwaliteit en een pion voor, maar door een paar mindere zetten vervlakte de stand en kreeg Cor een uitgelezen kans op remise door eeuwig schaak. Het loperoffer op g7 dat daarvoor nodig was werd door Cor jammer genoeg voor hem gemist, was ook moeilijk te zien, en in plaats daarvan verloor hij twee zetten later zijn dame. (Cor Paans - Pearl Uyttenhove 0−1)

De partij tussen Pieter Hofstee en Dick Korteland startte met 1.e4 e6 (Franse opening) 2.d4 b6 en dit noemt men de Owen-verdediging. Met de te vroege zwarte opstoot 8...e5 verspeelde Dick een centrumpion en een poging die terug te winnen liep slecht voor hem af. Het schijnoffer 13...Lxe4 mislukte, omdat Pieter aan het eind van die combinatie nog een toren zou winnen. (Pieter Hofstee - Dick Korteland 1−0)

Pearl Uyttenhove 05-12-2019

 

Lopermiskleun & Paardmisslag

 
Jisk Liemburg speelde met wit tegen Jan Siebelink de doorschuifvariant van het Frans en kwam aan het begin van het middenspel na de zwarte rokade wat beter te staan. 15.f4 bracht echter de stand in evenwicht, waar 15.c4 Jisk nog steeds goede perspectieven op meer dan een remise had geboden. even later vond er een grootscheepse ruilactie plaats, waarin Jisk een verkeerde keuze maakte. Hij sloeg een toren in plaats van een paard, waardoor een dubbelaanval van de zwarte dame mogelijk werd die hem een loper kostte. Voor Jisk als troost, zoals mijn goede vriend Prof. Dr. Zaliger zou zeggen: "Zonder tranendal geen vreugdepiek." (Jisk Liemburg - Jan Siebelink 0−1)

Wim Platje koos voor de witte stukken in de partij tegen het veelkoppige monster dat Connie Komen heet. Voor de aanvang van de partij werd er hier en daar boosaardig samenzweerderig gefluisterd over de totstandkoming van een aanstaande combine van DWD-toppers om Wim een dusdanig lesje te leren dat hij geestelijk nog minstens enige weken in deplorabele toestand zou komen te verkeren, maar hoe anders was uiteindelijk de werkelijkheid. In een Russische partij was Connie na zeven zetten reeds een paard en een pion kwijt en twee zetten later waren ook de dames al van het bord. Nadat ook de zwarte pionnenstructuur om zeep werd geholpen was de winstvoering niet moeilijk meer. Toen wit de zevende rij met zijn torens dreigde te gaan bezetten gaf Connie de partij op. (Wim Platje - Connie Komen 1−0)

Wim Platje 14-02-2023

 

Torenflater

 
Rob Truijens kwam met wit in het begin van een driepaardenspel tegen Ton van der Breggen niet zo lekker te staan, maar naarmate de partij vorderde verdween het zwarte voordeel. Op het formulier ontbreken waarschijnlijk een of meerdere zetten, maar wel werd duidelijk dat Rob een gratis toren op a8 inrekende waarna Ton opgaf. (Rob Truijens - Ton van der Breggen 1−0)

Willem Weerdesteijn vocht een langdurige veldslag uit met Piet Schuller. Het leek er even op dat Willem in een aanval met twee torens en een loper door Piet zou kunnen worden mat gezet, maar een mindere zet van Piet draaide het voordeel om. Wel moest Willem uiterst behoedzaam met de winstkansen omgaan om te verhinderen dat Piet er nog met een half punt vandoor zou kunnen gaan. (Willem Weerdesteijn - Piet Schuller 1−0)

Rob Truijens 22-06-2021

 

Loperdommigheidje

 
Koos van Dalen deed lange tijd zeker niet onder voor Fons Claessen. Fons over deze partij: "Koos was niet erg zuinig op zijn pionnen, wel was hij enige tijd in de aanval. Ik won weliswaar een paard, maar mijn eigen loper stond al vier zetten in. Dat zag Koos uiteindelijk ook en toen sloeg hij toch de loper maar een keer. Daarna was het voor mij afruilen met drie pionnen meer wat er zelfs nog vier werden. Tenslotte gaf Koos het met zijn koning en twee torens op tegen mijn koning met twee torens en vier pionnen. (Koos van Dalen - Fons Claessen 0−1)

Een verrassing deze avond was de terugkeer aan het bord van Erik Brok. Zijn betrekking had het voor zover ik weet lange tijd niet goed mogelijk gemaakt om te komen schaken, maar daar was hij weer. Goed om hem weer eens te zien. Michel Verheij kon meteen kennis maken met Erik en gaf de volgende toelichting op hun partij: "Ik liet door mijn schaakblindheid vroeg in de partij een loper slaan. Eigenlijk toen al: einde partij, maar toch heb ik nog ongeveer een uur tevergeefs doorgespeeld." Inderdaad liet Erik niet meer los en toen er een tweede stuk verloren zou gaan was Michel genoodzaakt op te geven. (Erik Brok - Michel Verheij 1−0)

.

Erik Brok 12-02-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 22-11-2023 15:34

Sponsor van deze ronde:

Johan Went - Oud-speler van De Willige DameEen reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “
Ronde 9: “Blunder of niet, stom blijft ‘t.””