Achttal De Willige Dame geeft geen Krimp


Er was derhalve wel heel snel onder de andere stukken gesnoeid...
WEDSTRIJDVERSLAG | Er waren ook nogal wat partijen uit de vorige externe competitie en de huidige externe competitie blijven liggen. Inmiddels zijn ook die allemaal gepubliceerd. Dus ook aan het begin van dit verslag eerst nog maar even de volgende dienstmede­delingen:

 

Aan de pagina "Extern" ⇒ "Partijen" zijn de volgende partijen toegevoegd uit de RSB-competitie 2022-2023:
1e ronde Pieter Hofstee - Hans Schreuder (SC Dordrecht 3 – De Willige Dame 1)
1e ronde: Fons Claessen - Ad Stabij. (Pascal V1 - De Willige Dame V1)
2e ronde: Marc den Uijl - Pearl Uyttenhove. (CSV 3 – De Willige Dame 1)
2e ronde: John van Waardenberg - Hans van der Burg. (DWD V1 - 3-Torens V1)
3e ronde: John van Waardenberg - Franka van Vlokhoven (De Willige Dame 1 – Shah Mata 2)
3e ronde: Wim Platje - Wilco Baartmans (De Pionier V1 – De Willige Dame V1)
4e ronde: Hans Nunnikhoven - Shau Ming Yuen (Onésimus 2 – De Willige Dame 1)
4e ronde: Jan Straatman - Fons Claessen (De Willige Dame V1 - Spijkenisse V4)
5e ronde: Jacob van der Heiden - Fons Claessen (De Willige Dame 1 – WSV Inter Nos)
5e ronde: Hans Krol - Wim Platje (Messemaker V1 - De Willige Dame V1)
6e ronde: Han van Gorkom - Crelis Molenaar (De IJssel 1 – De Willige Dame 1)
6e ronde: Matheus Huijskens - Wim Platje (Nieuwerkerk aan den IJssel V2 – De Willige Dame V1)
Deze partijen blijven natuurlijk in het archief te zien als binnenkort de partijen van dit seizoen bij "Extern" ⇒ "Partijen" verschijnen. Kies daarvoor in het menu: "Informatie ⇒ Archieven ⇒ Archief De Willige Dame".

Binnenkort worden op de pagina "Extern" ⇒ "Partijen" de partijen van de RSB-competitie 2023-2024 gezet. Ze zijn momenteel al zichtbaar via de volgende link: https://www.dewilligedame.nl/partijen-uit-de-externe-competities-2023-2024/


Over naar de wedstrijd die het eerste team op dinsdag 28 november speelde tegen het derde achttal van Krimpen aan den IJssel. De schakers uit Krimpen kwamen wat verdeeld in de tijd bij ons aan.

In verband met de drukte op de weg vanwege een voetbalwedstrijd voor de Champions League tussen Feyenoord en Atletico Madrid, hadden sommige Krimpen aan den IJsselaren er deze keer zelfs voor gekozen om de Brienenoordbrug te laten voor wat hij was (druk!) en waren met de pont bij Krimpen aan de Lek over de Lek via Kinderdijk naar Dordrecht gekomen. Zo, nu is en passant uw topografische kennis ook weer even bijgewerkt.

Door Wim Platje

Rond kwart over acht was (vrijwel) iedereen aanwezig en kon er worden begonnen aan het toch best wel belangrijke karwei. Beide ploegen deelden voor aanvang de laatste plaatsen in de competitie. De Willige Dame had twee matchpunten verzameld uit de eerste twee wedstrijden. Krimpen was nog puntloos.

 

Ze waren met de pont via Kinderdijk in Dordrecht gekomen...

 

Ex-bestuurderstoernooi

 
De eerste partij die een uitslag op het scorebord bracht was die tussen Arjen Postma, oud-voorzitter van de RSB en Wim Platje, oud-secretaris van de RSB. Een onderonsje van ouwe schaakbestuurders zou je kunnen zeggen. Aan bord zeven speelden de heren risicoloos en waren ze zo te zien niet van zins elkaar pijn te doen en al helemaal niet van plan om de partij te verliezen. Na veertien zetten bezaten beiden nog twee torens en acht pionnen. Er was derhalve wel heel snel onder de andere stukken gesnoeid. Twee zetten later reikten de heren elkaar de hand.
(Postma, A.M. (Arjen) - Platje, W.D. (Wim) ½ - ½)

Ondertussen was aan bord acht Peter de Weerd, oud-penningmeester en huidig secretaris van de RSB aangeschoven. Willem Weerdesteijn had het met wit zeker in het begin van de partij niet gemakkelijk en kwam een pion achter. Gaandeweg de partij kwam Willem echter iets beter te staan en werd de pion teruggewonnen. Willem kwam door goed spel daarna zelfs twee pionnen voor. Het uiteindelijk resterende toreneindspel werd door Willem knap gewonnen. Handig gebruik makend van matbeelden met opponerende koning en toren op de eerste rij hield hij Peter in een houdgreep en drong ondertussen met een pion naar voren. Toen Peter de laatste torens ruilde was het met twee pionnen achter, en die pionnen ook nog verspreid over beide vleugels, helaas meteen over voor hem. Het betekende 1½-½ voor De Willige Dame.
(Weerdesteijn, W. (Willem) - Weerd de, P. (Peter) 1 - 0)

Krimpenspeler Peter de Weerd was ook op 7 januari 2020 onze gast.

 

Imposant tegen ingewikkeld

 
Dat was 1½-½ voor De Willige Dame. Langslopend bij Han van Gorkom, die met wit aantrad tegen Dimphie Heimans, leek het er op dat beide spelers grote kansen hadden. Dimphie had op de g-lijn een imposante koningsaanval, met triplering van de zware stukken, opgezet tegen de gerokeerde koning van Han. Han had op zijn beurt op de damevleugel een ingewikkelde en op het oog kansrijke positie opgebouwd tegen de zwarte koning inclusief een paardoffer. De vraag was of het paardoffer kon worden aangenomen. Na lang nadenken besloot Dimphie het stuk te nemen. Ook vond ze de uitweg uit de matdreigingen door een sterke paardzet, waardoor Han net geen kans meer kreeg een matnet te construeren. Met een stuk minder was de situatie uiteindelijk niet meer te redden. De teams stonden weer gelijk: 1½-1½ . (Gorkom van, H. (Han) - Heijmans, D.M. (Dimphie) 0 - 1)

Hans Nunnikhoven (l) en Wim Jongeneel 18 april 2023

 

Over the Hill

 
In de rustige variant van het Italiaans, het Giuoco Pianissimo, onderschatte Eduard Hoogenboom, de tegenstander op bord twee van de met wit spelende Wim Jongeneel diens 14.Ld5. Hij speelde (te) snel 14.c6 en dat kwam hem op het verlies van een loper te staan. Wim kreeg hierdoor tevens een door zijn toren gedekte pion op a7. Zwart probeerde uit alle macht die gevaarlijke pion onschadelijk te maken. Dat lukte uiteindelijk, maar het kostte hem wel de partij. Eduard kwam in een matnet terecht en gaf toen snel op. De Willige Dame nam hierdoor een 2½-1½ voorsprong.
(Jongeneel, W. (Wim) - Hoogenboom, J.E. (Eduard) 1 - 0)

John van Waardenberg had op het vijfde bord de zwarte stukken tegen Eric Hill. Na 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pc3 e6 stond de zogenaamde Semi-Slavische verdediging op het bord. Er ontspon zich een strategische partij, waarin Eric na de opening vrij langdurig het initiatief had. Na het ruilen van wat lichte stukken en de dames leek de partij zachtjes naar een remise af te glijden, maar het pakte anders uit. Enkele fouten van Eric strafte John weliswaar niet afdoende af, maar toen hij een paard kon pennen om het op de volgende zet te slaan liet hij dat niet na, waarna Eric de strijd staakte. De Willige Dame leidde hierdoor met 3½-1½.
(Waardenberg van, J.G. (John) -  Hill, E. (Eric) 1 - 0)

John van Waardenberg 28 september 2021

 

Evenwicht & Tijdgebrek

Aan het eerste bord waren de acteurs Hans van Nunnikhoven, met wit, en Bert van Brussel. Ik kreeg de indruk dat Hans zich gedurende de partij geen zorgen hoefde te maken en hij straalde dat ook uit. De stelling was volgens mij geheel in evenwicht. Naderhand gaf Hans me de notatie door en bleek er sprake van een Symmetrisch Engelse opening. Om heel precies te zijn werd het Rubinsteinsysteem gespeeld. Hans merkt over de partij op: "Engelse partij. Lang theorie. Had duidelijk voordeel maar kon de winst helaas niet vinden." Inderdaad was er een fase in de partij dat Hans goede kansen op een overwinning had. Drie zware stukken op de c-lijn hielden wit behoorlijk verdedigend bezig. Na ruil van een stel torens vervlakte de stelling echter. En derhalve was remise waarschijnlijk nog de enig mogelijke en dus terechte uitslag. 4-2 voor De Willige Dame. (Nunnikhoven, J.A. (Hans) -  Brussel van, A.G.J. (Bert) ½ - ½)

Pearl raakte tegen het einde helaas weer eens in tijdnood. Hij stond nog wel even een pion voor bij mooie stelling, maar het tijdsgebrek speelde hem lelijk parten, zodat de partij toch nog verloren ging. Krimpen kroop dichterbij: 4-3. (Uyttenhove, P.C. (Pearl)  - Valk van der, J. (Joost) 0 - 1)

Pearl Uyttenhove 2 juni 2021

 

Misgrijpwinst

 
Alles draaide nu om de laatste partij, waarin Fons Claessen het aan bord zes met wit opnam tegen Theo Heukels. Vanuit het Londonsysteem stond er langdurig een gelijke stand op het bord. Net toe Fons wat beter kwam te staan maakte hij een fout die hem een paard kostte. Theo gaf Fons, ondanks diens actieve spel, lange tijd eigenlijk geen enkele kans, ging ongetwijfeld op winst af, maar gaf in gewonnen stelling met 34...Df3?? pardoes zijn dame weg. Fons had nu de winst voor het grijpen, maar koos de verkeerde volgorde van zetten. Daarmee verloor hij op zijn beurt de dame en verloor alsnog de partij. Fons: "Ik gaf een paard weg, daarna ben ik toch tot een winnende stelling gekomen met een koningsaanval. Helaas had ik de pion moeten nemen, 36. Dxf3, dan is het dame tegen pion, toren en paard." Einduitslag: 4-4. (Claessen, F. (Fons) -  Heukels, T. (Theo) 0 - 1)

Fons Claessen (l) en Wim Platje 8 februari 2022

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2A".

© Wim Platje 30-11-2023 17:17

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *