
"Wij nemen geen koffie, maar verliefd afscheid." (Kees van Kooten)
RONDEVERSLAG | Bij toeval stuitte ik bij het websurfen op een oude conference van Toon Hermans. Het was die over 'Snieklaas' (Sint-Nicolaas) en hij zegt daarin: "Hij had een mijter op en een stuk of acht neuten".
Ik moest onmiddellijk denken aan het boek 'Hier zet men thee en over de Eufraat: zeugma, stijlfiguur met een krulstaartje' (2008) van Han van Gorkom. Daarin gaat het over de stijlfiguur die zeugma genoemd wordt. Een zeugma is dus niet een vrouwtjesvarken dat net een stapeltje biggetjes op de wereld heeft gezet, maar een stijlfiguur waarbij een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord wordt verbonden met twee andere woorden, maar eigenlijk slechts op een van beide slaat.
'Snieklaas' had dus een mijter op en hij had ook een stuk of wat neuten op. Het werkwoord "ophebben" wordt hier verbonden met mijter en neuten. Die kun je allebei ophebben, maar de betekenis verschilt nogal. Persoonlijk nuttig ik liever acht neuten, want met een mijter op kun je je tegenwoordig echt niet meer vertonen. Word je niet van neo-koloniaal slavendrijven beticht dan word je wel van allerlei bisschoppelijke misdrijven beschuldigd.
Strikt genomen is een constructie zoals die in een zeugma voorkomt ongrammaticaal. Wel is er vaak sprake van een humoristische intentie:
- Voer eendjes, geen oorlog! (Nederlandse versie van: Make love, not war)
- Doe mij een lol en een kop koffie. (De Cock tegen Lowietje, in 'Baantjer')
- Hij zat om geld verlegen en met de handen in het haar.
- De makelaar leidde ons eerst om het huis en daarna om de tuin.
- Hij schoot eerst in de roos en daarna in de lach.
Met schaken heeft het allemaal niets te maken, behalve dan dat er voor de aanvang van de zevende ronde even over gesproken werd. De uitkomst was dat het eigenlijk best wel leuk zou zijn als er een uithangbord aan de gevel van onze speellocatie zou komen met de tekst: "Hier zet men koffie en schaakmat".
Ergens in de onderstaande tekst staat trouwens nog een zeugma. Ik ben benieuwd of je die kunt vinden. Toon Hermans' 'Snieklaas' kun je hier bekijken.
Na 45 zetten peinzen was de stand in de partij tussen Wim Vink en Wim Platje nog volkomen in evenwicht. Wim Vink had met 1. f4 de Bird-opening maar weer eens op het bord gebracht en de andere Wim had zich langdurig moeten verdedigen. Dat kostte hem wel zeeën van tijd. In tijdnood greep hij met 46. .., f6 faliekant mis en ging er een belangrijke pion op e6 verloren, waarna de zwarte stelling niet meer te verdedigen was. Wim Vink is door zijn zege nu klassementsleider.
Jisk Liemburg zette Piet Schuller, die voor de Caro-Kann koos als verdediging tegen 1. e4, de doorschuifvariant voor. De hoogtepunten van de partij waren naast het opspelen van pion e5, de ruil van een loper, een paard en een pion en als klap op de vuurpijl remise op de 20e zet van wit.
Cor Paans won zijn partij met wit van Erik Brok en staat nu de derde plaats in de rangschikking.
Gijs van Willigen speelde met zwart tegen alle andere spelers die hun gebundelde kracht onder de naam Connie Koomen tegen hem inzetten. Gijs ontsnapte op de elfde zet aan stukverlies en kwam slecht te staan na de teloorgang van een pion op e6. Twee zetten later echter maakte hij zomaar twee torens buit en kon de winst hem niet meer ontgaan. Hierbij het vriendelijke verzoek of degene die 28. Pd6?? speelde zich een weekje zou willen gaan schamen.
Han van Gorkom trof met de witte stukken Koos van Dalen, die knap partij gaf en op remise afstevende in een toreneindspel met elk een pion. Even daarvoor had Koos een remise-aanbod afgeslagen, maar gaf een zet later aan dat hij wel remise wilde accepteren. Dat werd nu echter door Han afgeslagen, die na de laatste zet van Koos ineens een winstkans zag. Tot overmaat van ramp deed Koos even later een zet met zijn koning waardoor hij zijn toren verloor. Een triest resultaat na een zo goed gespeelde partij. Schaken is soms hard.
Rob Truijens kwam tegen Paul de Roos in de problemen en een paard achter. Weliswaar kon hij beschikken over twee torens tegen toren, loper en paard, maar zonder een moment van onachtzaamheid van Paul zou het moeilijk geworden zijn. Nu gaf Paul een paard weg en in de rug aangevallen door twee verbonden torens werd Pauls' stelling onhoudbaar.
Willem Weerdesteijn won zo geruisloos zijn partij van Ton van der Breggen dat helemaal niemand er ook maar iets van gehoord heeft.
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".
Sponsors van deze ronde:
Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame
Erik Brok - Speler van De Willige Dame