
"Winnaars geven nooit op en opgevers winnen nooit." (Vince Lombardi)
RONDEVERSLAG | Op zaterdag 21 mei 2022 vond de 45e editie van Rommeldam plaats. Rommeldam staat, volgens de organisatoren, bekend als de grootste rommelmarkt van Dordrecht en omstreken: "Men kan er terecht voor een divers aanbod aan gesorteerde producten." Zelf vind ik er altijd wel een paar lezenswaardige boeken.
Als het dus even kan ga ik er naartoe, zeker omdat de edities van 2020 en 2021 vanwege de corona-pandemie geen doorgang konden vinden, waardoor mijn voorraad ongelezen lectuur vervaarlijk was geslonken. Veel van mijn gading vond ik echter deze keer niet. Ik tikte uit historische en misschien ook wel nostalgische overwegingen een boek met de titel "Het boek voor de jeugd" op de kop. Een uitgave van De Arbeiderspers uit 1937.
De samenstellers van het boek besluiten de inleiding van het boek met: "Het boek voor de Jeugd" brenge vreugde en edele ontspanning aan velen. Het worde een goede vriend voor jong en oud. Het zij een bron van hoge genieting in goed doorgebrachte vrije uren." Zo, het is maar dat je het weet. Voor minder doen ze 't niet. 763 pagina's vol louter genieting. Een bloemlezing uit het werk van o.a. Andersen, Cor Bruijn, C. Collodi, Antoon Coolen, Conscience, De gebroeders Grimm, Nienke van Hichtum, A. M. de Jong, C. Joh. Kievit, Selma Lagerlöf, Multatuli, Th. J. Thijssen, Jules Verne, H. G. Wells, Albert Verweij, Constantijn Huygens en vanzelfsprekend Wilhelmus Platius. Voorwaar een illuster gezelschap waarmee men zeker de laaggeletterdheid onder de toenmalige jeugd doeltreffend vermocht te bestrijden.
Omdat het op zo'n rommelmarkt behoorlijk lawaaiig kan zijn werd er soms op redelijk korte afstand van elkaar gecommuniceerd. Mondkapjes werden inmiddels over het algemeen niet meer nodig geacht en alles kon weer. Wat een virusvrijheid! Ik bevond me dus dicht bij de boekenverkoopster om de prijs van het boek te kunnen vernemen. Wat later kwam ik met iemand te spreken over de orgelmuziek die op dat moment in de kerk aan het plein van de markt ten beste werd gegeven. Om elkaar een beetje te kunnen verstaan moesten we wel wat voorover buigen en zo kwamen we derhalve vrij dicht bij elkaar.
De dag erna, zondag, kreeg ik lichte keelpijn na een fietstochtje naar de Wantij-spoorbrug om de in het kader van "Dordt in Stoom" rijdende stoomlocomotieven eens van dichtbij in actie te zien. De dagen daarna werd het met de keelpijn wat erger, maar nu ook weer niet zodanig dat je je zorgen begon te maken. Een beetje koorts, maar niet echt hoog. Je kon er in ieder geval nog lang geen kaars mee aansteken. Toch besloot ik om op dinsdagavond niet naar De Willige Dame te gaan voor ronde 12. Op donderdagmorgen leek het me raadzaam om ook niet naar schaakgroep "De Klockelaer" te gaan.
"Waarom doe je niet even een test?", vroeg mijn vrouw op vrijdag. Leek me een goed idee. Wattenstaaf-ellendegedraai in neusgat één en twee. Staafje ronddraaien in testbuisjevloeistof. Testbuisje schudden. Druppeltjes op het testvakje laten vallen. Kwartiertje wachten. Opgelet! Daaaarrrr komtie...!! En... Bingo! Eerste prijs met twee streepjes. Da's wat je noemt Hartstikke Positief. Twee vaccinaties en twee boosterprikjes hadden dan misschien wel de verschijnselen minder hevig gemaakt dan zonder die antistoffen, maar zoals bekend hadden ze geen besmetting kunnen voorkomen.
Getroffen door corona miste ik derhalve de twaalfde ronde van het voorjaarskampioenschap van De Willige Dame. Misschien komt het daardoor dat dit verslag veel later komt dan de speelronde van 24 mei. Eerlijk gezegd heeft het volgens mij vrij lang geduurd voor alle negatieve effecten van de virusbesmetting helemaal verdwenen waren. In ieder geval ontbrak het een tijd lang aan het benodigde schrijf-enthousiasme.
Het belangrijkste nieuws van de twaalfde ronde volgt hier over enkele ogenblikken. Schakelt u nu even over of zet het geluid uit als u de uitslagen nog niet wil weten...... In orde? Mooi, daar komt-ie: De voorjaarskampioen van 2022 van schaaksociëteit De Willige Dame is Hans Nunnikhoven!! (Dat had u natuurlijk nog niet opgemaakt uit de titel van dit nieuwsbericht...) Zijn remise tegen rivaal John van Waardenberg was vanwege het verlies van de op de tweede plaats staande Pieter Hofstee tegen Pearl Uyttenhove, voldoende voor het veroveren en prolongeren van de titel! Hans, van harte gefeliciteerd met deze knappe prestatie!
Tot zover en nog niet genoeg gekletst, want hier volgen de partijverslagen van deze ronde:
Via een Scandinavische start kwam er bij Hans Nunnikhoven tegen John van Waardenberg een van de vele varianten van het Siciliaans op het bord. John moest deze partij wel winnen om nog een kleine kans op de titel te behouden. Direct na het begin van de partij viel er weliswaar een klein overwicht te noteren voor John, maar het voordeel wisselde daarna van de ene naar de andere speler doordat niet steeds de optimale zetten werden gevonden. Na de 22ste zet van wit stond Hans iets actiever. John had een pion meer. John: "Wit offerde een pion voor aanvallend spel, maar de remisemarge is nooit echt overschreden." (Hans Nunnikhoven - John van Waardenberg ½−½)
Bij Pearl Uyttenhove en Pieter Hofstee bracht Pieter na 1.d4 met 1...f5 verrassend het Hollands op het bord. Verrassend, want zo vaak zie je dat niet meer bij De Willige Dame. Al in de opening leverde de dame-uitval 10.Dh5+ gevolgd door 11.Pf7+ Pearl een gewonnen stelling op. De eventuele titelaspiraties van Pieter konden minstens een half jaartje de kluis in. Even dreigde het nog verkeerd uit te pakken voor Pearl, maar tenslotte viel de winst hem toch in de schoot. Pearl zegt over zijn partij tegen Pieter het volgende: "Winst tegen Pieter Hofstee! In een zinderende aanvalspartij win ik een toren. Pieter wint de toren terug, maar ik houd een stuk meer over. Ik ruil het stuk voor twee pionnen. Er komt een eindspel met toren plus twee paarden en vijf pionnen versus toren plus loperpaar en drie pionnen. Ik weet een paard voor een loper te ruilen. In de tijdnoodfase ziet Pieter een paardvork over het hoofd. Dat kost hem een volle toren. (Pearl Uyttenhove - Pieter Hofstee 1−0)
Cor Paans schrijft in het kort over zijn partij tegen Dick Korteland: "Na met 1.c4 te hebben geopend, hoe kon het ook anders, ontstond er een partij waarin beide spelers weinig verkeerd deden! Na 24 zetten had wit één mindere zet gedaan en zwart slechts twee. Kortom, voor onze club een beste partij. De eerste 'rode' zet werd gedaan door zwart op zet 25 en vier zetten later moest hij opgeven." (Cor Paans - Dick Korteland 1−0)
Jisk Liemburg stuurt een verslag van zijn partij met zwart tegen Willem Weerdesteijn en doet dat "op uitdrukkelijk bevel van Cor": "In een, wat later zou blijken, zinderende partij kwam de Smyslov-variant van het Aangenomen Damegambiet op het bord. Zwart week op de zevende zet af door ook de witte loper te gaan fianchetteren. De strijd ging vanaf de elfde zet over het verkrijgen van eventuele open c- en d-lijnen. Het werd daarbij ernstig ingewikkeld door de eventuele valletjes die daarbij opgezet werden. De gemeenste uiteraard van Willems hand. Niemand kreeg uiteindelijk een open lijn, want zwart bood remise aan na zet 21 hetgeen na enig aarzelen aanvaard werd. Per slot van rekening hadden we allebei nog maar rond de 40 minuten over op de klok." (Willem Weerdesteijn - Jisk Liemburg ½ - ½)
De Weense opening die in de partij tussen Rob Truijens en Gijs van Willigen ontstond leek uit te gaan draaien op een strijd op beide vleugels. Rob had namelijk kort en Gijs had lang gerokeerd. Helaas gaf Rob al na 15 zetten een paard weg, maar de partij werd gered door Gijs die zo vriendelijk was om dat paard niet in te rekenen. Daardoor kwam Rob echter wel een pion voor. Lang bleef het initiatief en de betere stelling in handen van wit, maar na een zet of dertig ging hij ernstig in de fout. Het kostte een dame in ruil voor een toren en wat pionnen, maar de partij was er niet meer mee te redden. (Rob Truijens - Gijs van Willigen 0−1)
Over de partij tussen Fons Claessen en Ruben Schilt merkt Ruben het volgende op: "Een spectaculaire en turbulente partij, waar we beiden onze best deden de ander zo min mogelijk ademruimte te geven. Het begrip verdediging was op ons bord nergens te vinden." (Fons Claessen - Ruben Schilt 0−1)
Van de partij tussen Ton van der Breggen en Koos van Dalen is helaas niets anders dan de uitslag doorgegeven. (Ton van der Breggen - Koos van Dalen 0−1)
Het werd een Philidor-opening in de partij die Michel Verheij speelde tegen de andere aanwezigen, die zoals deze competitie gebruikelijk in het geval van een oneven aantal spelers de naam 'Connie Komen' aannamen. Het is altijd moeilijk om geconcentreerd te blijven in zo'n omgekeerde simultaan, maar Michel kwam vanwege een solide opbouw zeker niet minder uit de opening. Het was juist Connie die met 19...f5 in de fout ging, maar Michel liet na ervan te profiteren. Onder welke omstandigheden er later tot remise werd besloten weet ik niet, maar Michel stond op dat moment wel veel beter dan de tegenstanders met al hun gebundelde schaakkracht. (Michel Verheij - Connie Komen ½−½)
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.
Sponsor van deze ronde:
Erik Brok - Speler van De Willige Dame