
"Mensen kennen tegenwoordig overal de prijs en nergens de waarde van."
(Oscar Wilde)
RONDEVERSLAG | De dertiende en laatste ronde van het voorjaarskampioenschap van 2022 vond plaats op 31 mei. Achteraf kun je nu gemakkelijk zeggen dat dat vlak voor Het Grote Inflatoire Tijdperk (HGIT) was. De onbezorgde tijd dat er vanwege het ontbreken van bepaalde crises nog een flink aantal Nederlanders, zij het maar net, in hun kosten van levensonderhoud konden voorzien.
Maar door HGIT zijn er plotseling prijsstijgingen in de supermarkten te signalerern die zo exorbitant zijn, dat zelfs ik ze opmerk. En dat wil echt wel wat zeggen, want zo opmerkelijk ben ik doorgaans niet. Laat me even een voorbeeld noemen. Een jaar geleden sleepten we nog scheepsladingen vol groene kiwi's vanuit Nieuw-Zeeland de halve wereld over voor een acceptabele prijs. Dat moet destijds wel een acceptabele prijs geweest zijn, want anders zou ik het hebben opgemerkt. Lijkt me een opmerkelijk logische redenering nietwaar?
En nu komt het: ik zie in een goedkope supermarkt, een prijsvechter dus, een losse kiwi te koop voor € 0,59! "Nou en", zul je misschien zeggen, "wat zou dat nou?" Maar dat vind ik te goedkoop. En zeker nu we het hebben over hoe duur alles wel geworden is, vind ik dat dus een extra goedkope opmerking. Als men je pakweg 21 jaar geleden zou hebben gevraagd om fl 1,30 (voor de allerjongsten onder ons: spreek uit als "één gulden dertig") voor één kiwi neer te tellen dan zou je onmiddellijk aangifte hebben gedaan (dat kon toen nog) van oplichting, afpersing, flessentrekkerij, afzetterij, verlakkerij, volksverneuking, voor-de-gek-houderij en zwendel.
Ter, zij het geringe, geruststelling: Aan de andere kant wordt de soep ook niet altijd zo heet gegeten als ze in de toekomstige gaarkeukens zal worden opgediend of in de talloze nog te openen voedselbanken zal worden uitgedeeld. Ik vond het namelijk heel bemoedigend om in de HEMA, inderdaad, de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, te zien dat je voor een hele tompouce/tompoes tegenwoordig nog steeds maar € 0,75 betaalt. En nou niet gaan roepen dat de omrekenkoers van 2,20371 daarop ook van toepassing is. Ik vind het voor de glorieuze, luisterrijke en schier onbereikbare top van de vaderlandse banketbakkerij nog steeds een acceptabele prijs en ik heb hem vanmiddag dan ook meteen zonder pardon en op meedogenloze wijze genuttigd.
Naar het verslag van de dertiende ronde: De dertiende en laatste ronde van het voorjaarskampioenschap van 2022 vond plaats op 31 mei. (Ik geloof dat ik dat ergens eerder al heb gezegd...) Dat is al wel enige tijd geleden, maar ik heb in de verslagen van ronde 11 en 12 wel zo'n beetje uitgelegd hoe dat zo gekomen is. Ik ga geen excuses maken hoor. Wees maar niet bang dat er hier net als in Den Haag ook door het stof gegaan wordt. Kan trouwens niet, want ik ben hartstikke allergisch voor stof en zeker voor stof gemaakt van schijnspijt.
Het heeft wel een voordeel. Aangezien we over een dag of vijf weer met een nieuwe competitie starten zitten we er nu meteen hopelijk weer lekker voorbereid en warmgemaakt in. Alsof we de net afgelopen ronde nog even nalezen om onze voornemens te richten op de te verrichten heldendaden van de volgende dinsdagavond.
Vijf partijen in de dertiende en laatste ronde van het voorjaarskampioenschap 2022. Vijf partijen ook, waarin alle vijf de witspelers aan het langste eind trokken. Hans Nunnikhoven ontbrak, maar hij was toch niet meer te achterhalen. De eindstand van de competitie:
1. Hans van Nunnikhoven - 829,2
2. Pieter Hofstee - 787,5
3. Pearl Uyttenhove - 752,7.
Aangezien er op dezelfde avond vier van ons, waaronder ondergetekende, in Berkel-Rodenrijs aantraden tegen het viertal van 3-Torens is het door het ontbreken van gegevens lastig om een beetje behoorlijke partijverslagen op schrift te stellen.
Van Pearl ontvingen we de notatie van zijn partij, met wit, tegen Cor Paans. Na zetverwisseling ontstond er vanuit de Trompowsky-opening een variant van de Pirc-verdediging. De opening liet tegengestelde rokades zien en een dominante witte stelling. Bij de eerste schermutselingen sneuvelden alle vier de lopers, hetgeen het ongunstigst uitpakte voor zwart. Zwaktes op de zwarte velden rond de kort gerokeerde koning en een aanrollende witte pionnenstorm voorspelden weinig goeds. Twee witte paarden drongen de zwarte stelling binnen, de witte dame was heer en meester, ook al kan dat natuurlijk niet in letterlijke zin, en twee torens op h1 en g1 wachtten hun beurt af om vernietigend in actie te komen. Pearl offerde een stuk voor twee pionnen en hoewel dat niet de beste voortzetting was, was hij goed genoeg om gewonnen spel te hebben. De computer geeft 29.g6+ en mat in 22. Pearl speelde 29.Te1 en de waardering van de computer daalde meteen naar vrijwel nul. Cor zag echter niet dat 30.Dh8 remise zou maken en stond vier zetten later mat. (Pearl Uyttenhove - Cor Paans 1−0)
Van de partij tussen Pieter Hofstee en Jisk Liemburg hebben we slechts de uitslag binnen gekregen. Tja, wat moet je er dan nog over zeggen? Je kunt hooguit zeggen wat het zou hebben kunnen zijn geweest... Het zal wel een langdurige strijd geweest zijn, waarin Pieter langzaam maar zeker zijn greep op de stelling zal hebben verstevigd en de zwarte verdediging zal hebben samengeknepen totdat er geen lucht meer in zat. Hoe het ook was: Pieter won, dus Jisk verloor, maar gelukkig hebben we de foto's nog. (Pieter Hofstee - Jisk Liemburg 1−0)
Ook van de partij tussen Han van Gorkom en Ton van der Breggen hebben we slechts de uitslag binnen gekregen. De partij verliep waarschijnlijk als volgt: Han zette onder het genot van een kopje koffie in eerste instantie de partij gedegen op. Een verzorgde verdediging werd eerst rustig opgetrokken voor er aan offensieve plannen werd gewerkt. Ton probeerde eigenlijk dezelfde tactiek te volgen, doch bij hem stonden de stukken elkaar af en toe in de weg. Toen er op een gegeven ogenblik hier en daar overbelasting in de zwarte stelling ontstond gaf Han het beslissende zetje en stortte de zwarte stelling ineen. Ton verzette zich nog fel, maar dat mocht helaas niet meer baten. (Han van Gorkom - Ton van der Breggen 1−0)
Gijs van Willigen speelde tegen Michel Verheij en ook van die partij is wat er gebeurde is niets bewaard gebleven. Toch is door de methode van de intensieve "reconstruction fantastique" nog wel het een en ander terug te halen van dit treffen. Gijs zette met 1.e4 en 2.d3 een Philidor-verdediging met verwisselde kleuren op het bord. Lang bleef de stand in evenwicht en heel lang ook bleven vrijwel alle houtjes op het bord. Langzaam maar zeker verkreeg Gijs het beste van het spel en plotseling stukverlies luidde uiteindelijk na lange strijd de ondergang van Michel in. (Gijs van Willigen - Michel Verheij 1−0)
Het wordt enigszins eentonig, maar ook van de partij tussen Koos van Dalen en Ruben Schilt heeft helaas niemand verslag gedaan. Koos opende derhalve met 1.e4 en volgde dat op met 2.Lc4. In het vervolg concentreerde hij zich bijna uitsluitend op het aanvallen van het veld f7 en nam dat dan ook vanuit alle mogelijke hoeken onder vuur. Net toen Ruben alle aanvallen bekwaam had afgeslagen maakte hij door even de concentratie te verliezen een jammerlijke fout, die hem niet alleen materiaal, maar ook de partij kostte. (Koos van Dalen - Ruben Schilt 1−0)
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.
Sponsor van deze ronde:
Erik Brok - Speler van De Willige Dame