Piratenviertal entert Hendrik Ido Ambacht 4


Ziet hier den viertalspelers als 'Pirates of the Caribbean'!
WEDSTRIJDVERSLAG | Meestal begin ik het verslag van een uitwedstrijd ermee dat we uit Dordrecht vertrokken vanaf de Burgemeester de Raadtsingel bij de Antoniuskerk. Ook als ik er zelf niet bij ben doe ik dat, al loop ik dan het risico een laatkomer aan te wijzen die in werkelijkheid op tijd was. Vaak vertel ik dan ook iets over de plaats waar we naar toe gaan..

 

Door Wim Platje

 
Zo langzamerhand zijn we, met z'n vieren dan wel met z'n achten, overal zo'n beetje wel geweest, dus het wordt lastiger om nog iets origineels te verzinnen. Overigens realiseer ik me nu tijdens het schrijven dat we op 9 januari niet op bezoek moesten naar, maar juist bezoek kregen uit Hendrik Ido Ambacht. Krijg je als je een tijdje wacht met het schrijven van een verslag.

De tegenstanders voor het viertal van De Willige Dame kwamen dus uit Hendrik Ido Ambacht naar ons voor de wedstrijd van 9 januari. Volgens het Genootschap Onze Taal heette de gemeente ooit Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht en misschien ook ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht. Toe maar... En dit zou dan de langste plaatsnaam van geheel Europa zijn geweest. Nog een mazzel dat je daar geen Blindeliedengasthuissteeg hebt, want anders moeten je kerstkaarten in extra grote enveloppen. Zo, heb ik toch nog een kleine geografische opmerking in dit stukje geplaatst. Soms is het niet te doen om iets niet te doen...

Drie van onze tegenstanders hadden overigens ook een geografisch probleempje. Door een communicatief misverstand met iemand binnen hun vereniging waren ze terecht gekomen bij SC Dordrecht in Crabbehof. De goede stad, het verkeerde adres. De Willige Dame zit toch echt al sinds september 2016 in de Vriesestraat. Uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht en konden we redelijk op tijd aan de derde ronde van de RSB-viertallencompetitie beginnen.

Ik moet echter eerst nog even iets uitleggen over de foto's bij het wedstrijdverslag. Ik kwam namelijk op Facebook een appje (stukkie software) tegen waar je een foto van jezelf kan laten bewerken zodat je er bijvoorbeeld uit komt te zien als een viking, een tovenaar, een heks of een piraat. Eens even geprobeerd. Mijn kop veranderde in die van een piraat, een kaper, een boekanier, kortom een zeerover. Opvallend vond ik wel dat mijn hoofd tegelijkertijd zodanig veranderde dat iedereen die hem kent dacht dat het een bewerking van een foto van mijn broer betrof. Nu beschik ik tevens over een fors archief met foto's van de leden van DeWiDa en dus heb ik maar eens hetzelfde gedaan met de foto's van de andere drie van het viertal. Het resultaat was naar mijn mening heel aardig.

Ziet hier den viertalspelers als 'Pirates of the Caribbean' en leest hoe zij het schip uit Ambacht enterden en naar de kelder joegen...!

Verzin deze titel zelf maar...

 

Dwangzet

 
Wim Platje speelde op het tweede bord met wit tegen Jan Hauwert. In de Steinitzverdediging van het Spaans, 1.e4 e5, 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 d6, maakte Jan een foutje wat hem na negen zetten een pion kostte. In de afwikkeling daarvan verdwenen ook een stel paarden en de dames van het bord. Afruilen is doorgaans in het voordeel van de partij met de materiële voorsprong, en ook al was het maar een pionnetje het maakte het voor wit allemaal wat gemakkelijker. Jan deed er wellicht te weinig aan om zoveel mogelijk ruilen te voorkomen en ruilde zelf de laatste torens af. Toen zo uiteindelijk alle stukken van het bord verdwenen en de koningen naar het centrum gesneld waren kwam Jan in het pionneneindspel met een pion minder in zetdwang. Een doorbraak en uiteindelijke promotie waren niet meer te voorkomen. (Wim Platje - Jan Hauwert 1-0)

Wim Platje 9 januari 1724

 

Nietpietgambiet

 
Twee borden verder speelde Piet Schuller, eveneens met wit, tegen Arie den Engelse. Na 1.d4 kwam Arie met 1...e5. Dat is het zogenaamde Englundgambiet. Een gambiet is niets voor Piet. Het werd dus geweigerd. Een Nietpietgambiet zou je kunnen zeggen. Er volgde een partij waarbij op een stuk meer of minder niet werd gekeken. Arie was de eerste, die zich vrijgevig toonde door al op de achtste zet een paard cadeau te doen. In het partijgedeelte direct daarna incasseerde Piet nog een pion en de kwaliteit. Geen vuiltje aan de lucht, totdat Piet het juiste antwoord niet vond op een dreigend mat in één. Het kostte hem een paard en een loper om de matdreiging af te wenden. Gelukkig voor Piet ging Arie onmiddellijk weer in de fout en na dameruil kon Piet gebruikmaken van zijn inmiddels wat vergeten vrijpion op d7. Met hulp van een toren kon Piet de pion laten promoveren en was de winst toch nog voor hem. (Piet Schuller - Arie den Engelse 1-0)

Piet Schuller 9 januari 1724

 

Fons wil geen paard

 
Op bord drie bestreed Fons Claessen met zwart Saro Giragousian in de Colle-opening. Het was een partij, waarin lange tijd niets vermeldenswaardigs gebeurde. Op zet 22 en 23 werd gelukkig voor Fons een tweetal grote fouten van zwart niet door Saro bestraft. Een materieel gelijkstaand eindspel met beiden een paard en zes pionnen werd beslist in het voordeel van Fons doordat Saro dacht een paard te kunnen offeren voor het promoveren van een pion. Misschien dacht Fons het ook, want hij nam het paard niet. Toen die kans nog een keer kwam nam Fons het paard weer niet, maar zijn methode slaagde uiteindelijk wel. Fons: "Het was lange tijd wat gelijk op, maar na 38. Kh3 kon zwart zich op de pionnen richten. Het witte Paard kon twee keer geslagen worden, maar mijn keuze werkte ook. De witte koning stond daarna aan de verkeerde kant en zwart kon een pion laten promoveren". (Saro Giragousian - Fons Claessen 0-1)

Fons Claessen 7 januari 1724

 

Debuutjan

 
Jan Siebelink speelde zijn eerste externe wedstrijd voor De Willige Dame. Hij werd meteen in het diepe gegooid want hij debuteerde met zwart op het eerste bord. Jan speelde eigenlijk een prima partij op een kleinigheid na. Hij besloot om even te wachten met het maken van een vluchtveld voor een van zijn paarden. "Dat kan later wel". Dat bleek later nou net niet te kunnen helaas. Wel had Jan voldoende compensatie in de vorm van een ontwikkelingsvoorsprong om nog te proberen er het beste van te maken. Dat deed hij met verve en pas na lange strijd lukte het tegenstander Thomas Schepers zijn materieel voordeel om te zetten naar winst. (Thomas Schepers - Jan Siebelink 1-0)

Jan Siebelink 9 januari 1724

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2A".

© Wim Platje 21-01-2024 12:19


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “
Piratenviertal entert Hendrik Ido Ambacht”