Eerste ronde: “Flop in Wijk. Top in Dordt.”


Hij hield met enig kunst en vliegwerk zijn verdediging intact...

Ronde negen in het Circustheater

RONDEVERSLAG | Een beetje hinken op twee gedachten. Zal ik iets over de gebeurtenissen in de eerste ronde schrijven of toch maar iets over de laatste ronde bij het TaTa Steel Chess Tournament?

Eerlijk gezegd gebeurde er tijdens de eerste ronde van de voorjaarscompetitie 2024 niet zoveel bijzonders. Ja, er werd natuurlijk geschaakt, maar opvallende zaken buiten het schaken om waren er deze keer niet te melden. In Wijk aan Zee gebeurde er in de 12e, de voorlaatste ronde wel iets heel opmerkelijks. De resultaten leidden ertoe dat er in de 13e en laatste ronde werd gestart door maar liefst vijf koplopers met 7½ uit 12 partijen, gevolgd door nog twee spelers met 7 uit 12:

Stand voor aanvang van ronde 13.

 

Vijf spelers met kans op de toernooiwinst bij de aanvang van de laatste ronde is volgens mij iets dat nog nooit in de geschiedenis van het 'Hoogovens' is voorgekomen. Het werd dan ook een spannend middagje voor het scherm, met de verslaggevers GM Robert Hess en GM Daniel Naroditsky als commentatoren bij de partijen. Mijn interesse ging natuurlijk in de eerste plaats uit naar de partij tussen Anish Giri en Max Warmerdam. Aanvankelijk leek het erop dat Anish vlot zou gaan winnen, maar een onzorgvuldigheidje bracht Max weer terug in de partij. Zelfs leek hij even over de beste papieren te beschikken, maar een grote fout van Max stelde tenslotte Anish in staat om de partij op prachtige wijze in zijn voordeel te beslissen. Hieronder alle uitslagen van de laatste ronde:

Uitslagen van de laatste ronde.

 

Dat betekende vroeger dus dat de Nederlander, in ieder geval gedeeld, als eerste zou eindigen. Maar tegenwoordig moet er hoe dan ook een beslissing komen. Er kan slechts één speler het toernooi winnen. Vier spelers eindigden met 8½ uit 13 en gingen de beslissingspartijen spelen:

De vier die overbleven...

 

Eerst werd er geloot wie elkaars tegenstanders zouden zijn in de halve finales. Anish lootte Gukesh. Wei Yi ging het opnemen tegen Abdusattorov. Wat er zich toen voor mijn ogen afspeelde was nogal een anticlimax. Er werd gespeeld in partijen van drie minuten met twee seconden extra bedenktijd  per zet. Dat ging dus in zo'n razend tempo, dat de commentatoren niet veel verder kwamen dan half uitgesproken zinnen om te duiden wat er gebeurde, maar voordat mij duidelijk kon worden gemaakt wat er aan de hand was, waren alweer enkele zetten gedaan. Tot overmaat van ramp, of misschien wel gelukkig, viel de weergave van de partijen tussen Wei Yi en Abdusattorov ook nog uit.

Anish won de eerste partij van Gukesh. Wei Yi remiseerde met Abdusattorov. Met verwisselde kleuren begon de tweede partij. Anish verloor van Gukesh. Stand 1-1. Wei Yi versloeg Absusattorov en plaatste zich met 1½-½ voor de finale. Anish en Gukesh moesten, om een beslissing te forceren, nog een derde beslissende partij spelen. Dat werd een zogenaamde suddendeathpartij, ook wel Armageddonpartij genoemd. Hierbij krijgt een van de spelers een minuut meer bedenktijd, maar hij moet dan ook winnen. Als de partij volgens de gewone regels in remise eindigt, dan krijgt de tegenstander het punt. Anish verloor die derde partij en dus gingen Wei Yi en Gukesh op voor de finale.

De eerste partij tussen deze heren werd remise. De tweede partij werd door Wei Yi gewonnen. Vele zetten lang had Gukesh in die partij slechts op de extra seconden per zet gespeeld. Ook Wei Yi kwam op het eind in die situatie terecht. Met schaken had het allang niets meer te maken, maar de uitslag van de loterij kwam toen Gukesh de bedenktijd overschreed. Wei Yi won het TaTa Steel Schaaktoernooi 2024.

Uren lang heb je de ontwikkelingen in de partijen rustig kunnen volgen. Sterke zetten, zwakke zetten, Prachtige staaltjes van strategisch denken, geweldige combinaties. Schaken van het allerhoogste niveau. En dan komt er zo'n anticlimax achteraan. Sommigen spreken van een sensationeel slot, een spectaculair einde. Ik vond het een afknapper, een deceptie, een domper, een koude douche. Een ontgoochelende sof. Alsof je de finale van het wereldkampioenschap voetbal na verlenging laat beslissen door een partijtje blaasvoetbal op de middenstip. Zo, dat is eruit en ja, het klopt, ik kan heel slecht snelschaken... 

Bij de Willige Dame werd bij de aanvang van de eerste ronde juist eerst gehuldigd. Voorzitter Paans huldigde de najaarskampioen van 2023 Wim Jongeneel en reikte ook aan Pearl Uyttenhove en Pieter Hofstee, die tweede en derde werden, hun welverdiende prijzen uit. Op naar weer een seizoen Willige Dameschaak.

Foto: Fons Claessen 23-01-2024

Voorzitter Cor Paans feliciteert Wim Jongeneel (l) met zijn kampioenschap. 23-01-2024.

 

Roetstrooier

 
Jisk Liemburg geeft de volgende indrukken weer van zijn partij met zwart tegen Rob Truijens: "In de vorige competitie had ik van Rob verloren dus er was voor mijn gevoel enige noodzaak dit recht te zetten. Rob hanteerde de witte stukken en het werd een Siciliaanse opening edoch zonder in het vroege stadium de ruil op d4. Dat deed Rob liever door eerst d3 te spelen en later pas d4. Zwart durfde op de zevende zet niet door te drukken met 7... d5 hetwelk tot stukwinst zou leiden. Pas op de vijftiende zet was weer eventueel stukwinst mogelijk en zo geschiedde. Na enige onzorgvuldigheden van wit kon zwart op de 24ste zet een loper op het veld c3 posteren, die daar onaantastbaar roet in Robs eten bleef strooien. Daarna was de witte stelling onhoudbaar geworden. (Rob Truijens - Jisk Liemburg 0−1)

Jisk Liemburg 15 juni 2021

 

Buit, buit, buit...

 
Ton van der Breggen moest het met wit opnemen tegen Fons Claessen en zette de moderne Steinitzvariant van het Spaans op het bord. Op de tiende zet kon hij weliswaar een zo goed als gewonnen stelling bereiken, maar toegegeven moet worden dat dat een uiterst lastig te vinden combinatie was. In plaats daarvan verdwenen de dames, wat paarden en pionnen in een forse afruilactie van het bord, waarna de stand in evenwicht was. Fons slaagde er na een aantal mindere zetten van Ton in om wat pionnen buit te maken, nogmaals wat pionnen buit te maken en nog een pion buit te maken. Met vijf pionnen achterstand was het voor Ton toen wel klaar. (Ton van der Breggen - Fons Claessen 0−1)

Fons Claessen (l) en Ton van der Breggen 24 oktober 2023

 

Marskoning

 
Pieter Hofstee speelde met 1.e4 e5 2.Pe2 de Alapin-opening tegen Willem Weerdesteijn. Die opening zie je zelden, maar via verwisseling van zetten ging hij over in de Smyslov-variant van het Weens. Lange tijd bleef het tussen beide heren gelijk op gaan. Kleine kansen op voordeel bleven beurtelings onbenut. Het was Pieter, die met een koningsmars op de koningsvleugel een aantal pionnen won. Het toreneindspel werd daarna door Pieter bekwaam tot winst gevoerd. (Pieter Hofstee - Willem Weerdesteijn 1−0)

Pearl Uyttenhove kreeg met wit Jan Siebelink tegenover zich en haalde met 1.d4 Pf6 2.Lg5 zijn vertrouwde Trompowsky-opening van stal. Pearl verzuimde in de opening het initiatief naar zich toe te trekken en na een minder goede zet van Pearl won Jan een pion. Jan miste vervolgens een kleine combinatie naar toren- en partijwinst en maakte vervolgens zelf een foutje, waarna Pearl een pion terugwon en de partij in remise zou kunnen gaan eindigen. Een kans op stukwinst liet Pearl op zijn beurt echter niet ongebruikt. (Pearl Uyttenhove - Jan Siebelink 1−0)

Foto: Fons Claessen 23-01-2024

Voorzitter Cor Paans feliciteert Pearl Uyttenhove (r) met de tweede plaats. 23-01-2024.

 

Virtual Willy

 
Michel Verheij was de gelukkige die in deze competitie als eerste Willie Damen als tegenstander trof. Michel koos de witte stukken en speelde na 1.e4 c5 de Alapinvariant van het Siciliaans 2.c3. Al snel werd van de gebaande paden afgeweken en Michel kreeg het moeilijk. Hij wist de schade weliswaar te beperken tot pionverlies, maar langzamerhand werd de zwarte aanval steeds sterker. Michel wilde na verloop van tijd in de wat mindere stelling remise aanbieden. De vraag was natuurlijk aan wie hij dat dan wel moest doen. Besloten werd dat een remise-aanbod voor 'Virtual Willy' aan de op dat moment aan zet zijnde tegenstander moest worden gedaan. Dat deed Michel dus. Willie Weerdesteijn was zo vriendelijk dat aanbod aan te nemen. (Michel Verheij - Willie Damen ½−½)

Wim Platje koos tegen de Franse verdediging van kersverse kampioen Wim Jongeneel voor de doorschuifvariant. Wim P. hield met enig kunst en vliegwerk zijn verdediging onder de inleidende beschietingen van de zwartspeler intact en na dameruil en veertien zetten stond er een volkomen evenwichtige stelling op het bord. Dat bleef heel lang zo, totdat Wim P. het ruilen van een toren en een paard toestond. Wim J. had goed gezien dat in het resulterende eindspel het zwarte paard superieur zou blijken ten opzichte van de witte loper. Er ging onafwendbaar een pion verloren en promotie van een zwarte vrijpion was daarna zonder verder materiaalverlies niet meer tegen te houden. (Wim Platje - Wim Jongeneel 0−1)

Foto: Fons Claessen 23-01-2024

Voorzitter Cor Paans feliciteert Pieter Hofstee (l) met de derde plaats. 23-01-2024.

 

Golombek...

 
Over zijn partij met wit tegen Koos van Dalen schrijft Cor Paans het volgende: "In een Engelse opening gaat het tot aan zet tien gelijk op. In zet tien pakt Koos met zijn loper mijn (aangeboden) c-pion op c4. Nadat ik hem in de zet hierna schaak kon geven, leidde dit tot een heel open stelling voor Koos. Na ook nog een dameruil in zet veertien, was een rokade voor Koos niet meer mogelijk. Maar ja, het eerste gewin is kattengespin, want in het verdere verloop duurde het toch nog veertien zetten voordat Koos echt gevloerd was." Cor kon een loper insluiten en gaf de winst daarna niet meer uit handen. (Cor Paans - Koos van Dalen 1−0)

John van Waardenberg met wit betekent tegenwoordig nogal eens 1.b4. Zo ook tegen Erik Brok, die 1...d5 2.Lb2 Pf6 op het bord toverde en dan hebben we volgens de Encyclopedia of Chess Openings te maken met: A00 Polish (Sokolsky, Orangutan) Golombek Variation. Het zal wel, maar in ieder geval werd het een heel aardige partij. Erik hield een tijd lang John prima bij, maar zag eventjes niet dat hij met 20...b6 pion c7 zou overbelasten. Dat kostte hem een pion. Erger voor Erik was dat er even later onnodig een tweede pion aan moest geloven en dat daarna een dreigende paardvork op koning en toren torenverlies zou betekenen. (John van Waardenberg - Erik Brok 1−0)

John van Waardenberg 28 september 2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 29-01-2024 16:45

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *