15e ronde: “Kampioen is Wim Jongeneel!


We feliciteren Wim met zijn kampioenschap, zijn derde op rij...

Wim Jongeneel

RONDEVERSLAG | De vijftiende en laatste ronde van de najaarscompetitie van 2023 beloofde een spannende strijd te laten zien om het kampioenschap. De afstand in punten tussen de koploper Wim Jongeneel en de achtervolger Pearl Uyttenhove bedroeg bij aanvang slechts 19,2 punten en dat scheelt maar een haartje.

Voordat er echter gespeeld kon worden moest er nog even inventief geïmproviseerd worden. In de kapel stonden nog allerlei parafernalia die te maken hadden met een zojuist voltrokken echtverbintenis. Waaronder, heel ouderwets, zoute knabbelstengels, de 'Pepsels' van Bolletje, in glazen. Ik heb ze zelf even gekeurd en er een zeven komma vijf voor gegeven. In de middelste ruimte, waar we doorgaans spelen, was een receptie gaande met het nieuwbakken bruidspaar als stralend middelpunt.

Bij binnenkomst kregen we als verdreven schakers wel een stukje taart aangeboden. Dat vergoedde weliswaar enigszins het gevoel ontheemd te zijn, maar om in de kerkeraadskamer opgesloten te zijn, ook al was het maar tijdelijk, met zestien spelers voor spoedoverleg voelde toch wel als gedesoriënteerd zijn.

Slagvaardig als altijd werd het ruimteprobleem snel opgelost door de wedstrijdleider. Vier borden in de kerkeraadskamer en vier borden in de woonkamer van beheerder Jean Lockorst. Drie aan de grote tafel en de partij tussen Pearl Uyttenhove en Dick Korteland aan een wankel, nog maar half gefineerd meubelgedrochtje dat de naam tafel al geruime tijd niet meer waard geweest was.

Terwijl de geuren van opwarmende kippenboutjes, kippenvleugeltjes en gekruide gehaktballetjes zich door de speelruimtes een weg baanden werd er met enige vertraging een start gemaakt met de finale ronde oftewel, indien gewenst, de finaleronde. Wat er op het spel stond was duidelijk: het kampioenschap. Voor Wim Jongeneel en Pearl was er maar één doel: winnen. En ook de beslissing werd al snel duidelijk, want Wim J. won zijn partij van Cor Paans en de rest deed er vervolgens eigenlijk niet meer toe.

De eindstand hieronder geeft het eindresultaat van de competitie na de vijftiende ronde. Opnieuw was het dus Wim Jongeneel die zich mocht tooien met de titel kampioen van schaaksociëteit De Willige Dame. Wim won tien partijen, remiseerde er eentje en verloor er twee, Dat leidde tot 1040,7 punten. Door zijn winst op Dick kwam Pearl uit op 1026,0 punten (+9 =4 -2). Op de derde plaats eindigde Pieter Hofstee met 814,7 punten (+7 =0 -2).

We feliciteren Wim met zijn kampioenschap. Als ik het goed heb zijn derde op rij. Een hele prestatie en een plaats in een lange lijn van illustere voorgangers! Op naar de wedstrijdverslagen.

Stand na alle ronden in de najaarscompetitie 2023

 

Winst is terecht

 
Cor Paans schrijft over zijn laatste partij van de najaarscompetitie: "In mijn partij tegen Wim Jongeneel heeft Wim heel de partij wat beter gestaan. Aangezien ik niet geheel foutloos de hele partij genoteerd heb, kan ik het moeilijk terughalen. Maar hoe dan ook had Wim een heel terechte winst en dat had hij gezien de winst van Pearl Uyttenhove ook echt nodig voor het kampioenschap. Ik had tijdens mijn partij wel goed in de gaten gehouden wat er op Pearls bord gebeurde, want zodra daar een remise gekomen zou zijn, had ik dat natuurlijk ook gelijk aangeboden aan Wim. Het had natuurlijk leuk geweest voor mij om met een remise tegen de kampioen deze competitie te beëindigen." (Wim Jongeneel - Cor Paans 1−0)

Het werd wat men een 'Neo-Old Indian' noemt als opening in de partij tussen Dick Korteland met wit en Pearl Uyttenhove. Rare naam, dat 'Neo-Old'. Soort van 'Ouwe wijn in Nieuwe zakken'. Er werd wat geruild, een pion en een stel lichte stukken. De stand was in evenwicht. Het publiek had zich verzoend met een gelijkspel. De pers was al aan het inpakken en toen sloeg Dick met een paard een pion op g6. Inderdaad kon Pearl niet met pion f7 terugnemen, want die pion stond gepend. Maar net een zet ervoor had Pearl wel z'n dame op b6 gezet. Dat was even buiten het gezichtsveld van Dick gebleven. Na 26...Db6xg6 was Dick een paard kwijt en gaf hij een zet later op. (Dick Korteland - Pearl Uyttenhove 0−1)

Cor Paans 26-10-2021

 

Pterodactyl-opening

 
Je mag het na het lezen allemaal gerust vergeten, maar zetverwisseling leidt er soms toe dat je de vreemdste namen van openingen voorbij ziet komen als je je partij in de computer invoert. Zo begon de partij tussen Wim Platje en Pieter Hofstee met 1.e4 g6 en dat wordt (in het Engels) de 'Modern' oftewel de moderne opening genoemd. Na 2.d4 Lg7 3.Pf3 c5 verschijnt een variant van het Siciliaans op het bord die 'Accelerated Pterodactyl' schijnt te heten. Een versnelde Pterodactylus dus. Een Pterodactylus hoort tot een geslacht van uitgestorven vliegende reptielen dat 150 miljoen jaar geleden leefde tijdens het Laat-Jura. Waar je al niet terecht komt als je schaakt. Na 4.c3 cxd4 5.cxd4 stond er 'Sicilian: Hungarian' op mijn scherm en daar houden we het verder maar op: De Hongaarse variant van het Siciliaans. Veel plezier beleefde Wim er overigens niet aan. In de opening speelde hij een combinatie om de dames van het bord te krijgen. Dat lukte, maar het kostte wel een pion. De witte stelling was niet veel minder dan de zwarte, maar toen Wim even later ten onrechte rokeerde kon Pieter een overbelasting van een paard uitbuiten en een stuk winnen. (Wim Platje - Pieter Hofstee 0−1)

Het verlies werd echter enigszins vergoed door de dame die in de tussenruimte gekruide gehaktballetjes uitdeelde aan schakers die er zoals Wim P. verslagen bij liepen. Bovendien zaten Willem Weerdestein en Rob Truijens zich na afloop van hun partijen uitgebreid tegoed te doen aan een overvloedige hoeveelheid geschonken kipspecialiteiten. Uitbuikend waren ze zo goed een doosje met overblijvende balletjes, boutjes en aanverwante kippernijen aan Wim P. mee te geven. Die heeft ze nog dezelfde avond voor het slapen gaan mokkend allemaal opgegeten.

Pterodactylus

 

Even doorspelen

 
Koos van Dalen maakte van de Franse verdediging van Jan Siebelink een ruilvariant, waarbij al heel snel de dames van het bord werden geruild. Er ontspon zich een rustige partij, waarin Jan iets in het voordeel kwam doordat hij de witte pionnenstructuur op de damevleugel kon aantasten en daar ook een pion kon winnen. Jan had duidelijk de beste papieren, maar met een schijnoffer van de loper op h7 vereenvoudigde Koos de stelling. Het eindspel: beiden een toren. Koos een paard. Jan een loper en een pion meer, zes om vijf. De heren besloten het punt te delen. (Koos van Dalen - Jan Siebelink ½−½)

Fons Claessen speelde de laatste ronde met wit tegen viertalgenoot Piet Schuller. Na 1.e4 Pf6 ontstond de Aljechinverdediging. Wit kan het zwarte paard enige keren verjagen, maar moet daarvoor wel zijn pionnen wat ver naar voren zetten. Na 2.e5 Pd5 koos Fons echter voor het ongebruikelijke 3.Lc4 in plaats van 3.d4 of 3.c4. Wel geeft vriendje Stockfish na een zet of zes aan dat wit gewonnen staat. De zwarte koningsstelling werd netjes door Fons opengebroken en wit kon een kwaliteit meepakken, maar deed dat niet, Fons bleef lange tijd aan de winnende hand, won een pion en even later na toren en loperruil nog eentje. Fons: "Piet ruilde de torens af, wat mij een eindspel gaf met twee vrijpionnen. Na afruil van de d-pion blijft er door zetdwang een gewonnen eindspel over. Wit kan de pionnen en de lopers afruilen, en dan naar de andere pionnen lopen. Ik was moe, Piet bood remise aan na b6, en na b5 had ik er genoeg van, even door moeten spelen dus." (Fons Claessen - Piet Schuller ½−½)

Koos van Dalen11-04-2023

 

Shag en vapen

 
Onze vaste rapporteur Jisk Liemburg doet verslag van zijn schaakavond: "Jeetje, alwéér een bruiloft die de schaakvreugde komt verstoren. Nu zelfs zo erg, dat de schakers over twee verdiepingen verdeeld moesten worden. Ook nog eens met een best enge trap ertussen. Maar ja, oogkleppen op en oren dicht en vooruit dan maar. Erik Brok had wit en ik zwart. Een voordeel was dat we allebei nicotine gebruiken, Erik via shag en ik via vapen (overigens de spellingscontrole van Outlook kent dit woord niet, maar dat zal niemand interesseren). Ofwel, als je samen naar buiten gaat kan de klok stilgezet worden. Niet dat we dat nodig hadden, want beiden speelden vrij vlot.
Wat doe je na 1.d4? Nou, Hollands leek me wel eens interessant om te proberen (1...f5). Lijkt wat op een gespiegelde Siciliaan. Het ging dus na tien zetten al fout. Onnodig gaf ik de mogelijkheid tot rockade weg en de koning moest in het midden blijven staan. Ja het is bekend dat bij de Hollandse Verdediging veld e6 belangrijk is. Als wit dat veld onder controle krijgt...... Maar Erik liet de koningsvleugel verder ongemoeid en ging in de damevleugel rommelen. Daarna deden we beiden nog een behoorlijk aantal minder goede zetten en werd op zet 23 tot remise besloten. (Erik Brok - Jisk Liemburg ½−½)

Erik Brok (l) en Jisk Liemburg 01-05-2018

 

Mat of toch niet?

 
Willem Weerdesteijn en Rob Truijens speelden na 1.d4 d5 een rustige opening en bij de aanvang van het middenspel was de stand geheel in evenwicht. Na een afwikkeling met dame- en torenruil kwam Willem enige tijd in het voordeel, maar hij liet dat glippen. Ook bij het ingaan van een eindspel met voor ieder een toren een loper en zeven pionnen was remise een logische uitkomst. Helaas voor Rob slaagde Willem erin om de zwarte stelling met zijn koning binnen te dringen, een vrijpion te creëren en de winst veilig te stellen. (Willem Weerdesteijn - Rob Truijens 1−0)

Als op het notatieformulier dat ik heb gekregen van de wedstrijd tussen Michel Verheij en Ton van der Breggen de juiste notatie staat, dan is er iets vreemds gebeurd in die partij. In een Italiaanse opening sloot Ton direct na de opening een witte loper in en kwam zo vrijwel gewonnen te staan. Toen hij even later tot het loperoffer op h3 besloot was dat weliswaar niet de beste zet, maar wel dapper en ook goed genoeg voor de winst. Toen begon er zand in de raderern te komen. Michel verdedigde zich goed en kreeg kansen om de rollen om te draaien. Dat hij niet, maar Ton was hem behulpzaam en gaf pardoes zijn dame weg. Twee zetten later speelde Ton 14...Pf6, waarop Michel hem 'mat' zette met 25.Dh7, waarna de partij eindigde in winst voor Michel. En dat is vreemd.... (Michel Verheij - Ton van der Breggen 1−0)

Ton van der Breggen 13-09-2022


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 20-01-2024 18:41

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *