Eerste team: “Zege op een Perzisch tapijt”


Vliegend tapijt

WEDSTRIJDVERSLAG | Er lagen deze keer twee heuse tapijten op de vloer van de Trinatiskapel. Stoelschuiven en kloshakken zouden derhalve geen kans krijgen de concentratie van de schakers te verstoren, maar wellicht zou het inspiratie kunnen opleveren om weer eens ouderwets naar de overwinning te vliegen. Op dinsdag 12 december speelde het eerste team van De Willige Dame in de derde ronde, na twee eerdere nederlagen, zijn tweede thuiswedstrijd. Als je de voor aanvang van de wedstrijd de stand in de promotieklasse had bekeken zou je al na twee ronden kunnen spreken van een heus degradatieduel.

Door Hans Nunnikhoven


Gelukkig ging de wedstrijd door. De dag ervoor was de andere wedstrijd in onze klasse nog afgelast wegens hevige sneeuwoverlast. Wel kreeg ik op dinsdag te horen dat Naomi Snikkers en Wim van Dijk ziek waren zodat we in Pearl Uyttenhove en Pieter Sandijck twee invallers nodig hadden. Vooraf had ik een opstelling gemaakt met de bedoeling om in het middenveld onze zwaargewichten neer te zetten. Bij Nieuwerkerk had ik het gevoel dat de sterkere spelers meer onderin zaten, dus van een tactische opstelling kunnen we wel spreken.

De muziek eruit

Het moge duidelijk zijn dat beide teams zich bewust waren van het feit dat er gewonnen diende te worden en dat het bij verlies lastig zou worden om boven de degradatiestreep te blijven. Je merkt dan op zo’n avond dat er “nerveus” wordt gespeeld en risico’s veelal vermeden worden om maar niet te verliezen. En wat blijkt? Je kunt dan ook niet winnen! Van de acht borden werden er vijf remise. Soms door een stelling waar de muziek helemaal uit was (Arjon Severijnen, Pieter en Johan Went) en soms omdat door afwikkeling de stelling hierom vroeg (Freek Schouten en Edwin van Dongen). Aangezien ik zelf als laatste nog bezig was heb ik niet veel meegekregen van al deze remisepartijen, maar telkens als ik langs deze borden liep had ik niet het gevoel dat het evenwicht héél veel verstoord is geweest. Of misschien toch wel bij Johan en Edwin?

DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)

DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)


Doorschuifmogelijkheden

Johan speelde mijns inziens tegen Henk Ranft een goede partij. Hij kwam wel een pion voor, maar kreeg ook de vijandelijke dame in zijn stelling. Johan kwam ietwat in tijdnood, maar meer was het ook niet. Alles werd keurig dicht gehouden en zijn tegenstander moest zelf enorm oppassen dat zijn stelling niet opgeblazen zou worden. Door middel van vele schaakjes is de partij uiteindelijk remise geworden.

Bij Edwin dacht ik in het begin dat voor hem de opening makkelijk verliep met een sterke pion op f5 met doorschuifmogelijkheden. Naarmate de partij vorderde zag ik in het middenspel tegenstander Edo Pouwelse iets beter staan. Meer ruimte, maar hoe dat echt te winnen heb ik niet meegekregen. Derhalve ook een remise.
DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)

DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)


Volle bak nadenken

De beslissingen kwamen die avond op drie zwarte borden van ons. Pearl stond op bord één tegen Arjan Huijzer volgens mij heel de avond zeer solide na een rustige openingsopstelling voorzien van een korte rochade en een loper op g7. Ergens moet er iets mis zijn gegaan maar dit was aan het eind van de avond, waarin ik met Remco nog volle bak aan het nadenken was.

Remco van Vaalen speelde met zwart een opening waarbij echt gezocht moest worden naar voordelen. Met name in het middenspel werden hier alle lichte stukken geruild en vind dan maar eens een opening. Gelukkig had Remco in de afruil één pionnetje gewonnen, maar er diende zorgvuldig gemanoeuvreerd te worden om dit uit te buiten. Bij het minste of geringste zijn dit soort stelling zo remise, maar Remco won van Jelle Versluis met een verrassend mat via Dh8, zodat de stand op 3½ - 3½ kwam.
DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)

DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)


Nipte overwinning

Tot slot speelde ik zelf met zwart een Engelse partij. Mijn tegenstander, Jeroen Eijgelaar, opende met c4, waarna je weet: in de Engelse opening dat het gaat om open lijnen en diagonalen. In het middenspel leverde mij dit twee pionnen op waarna ik een koningsaanval op mij afkreeg met dame en twee torens. Dit kon ik gelukkig pareren en de dames afruilen, waarna het eindspel gewonnen stond. Uiteindelijk ging mijn tegenstander in verloren stelling door zijn tijd waardoor we nipt met 4½ - 3½ wonnen.

Dit smaakt naar meer en hopelijk is er nu wat zelfvertrouwen bij getankt!
DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)

DWD 1 - Nieuwerkerk aan den IJssel 1 12-12-2017 (Foto: Cor Paans)Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Promotieklasse".

© Hans Nunnikhoven & Wim Platje 16-12-2017 21:16