Viertal: “Black Friday in Moerkapelle (2)”


Donder en bliksem

WEDSTRIJDVERSLAG | 'Gezelligheid, al dan niet onder het genot van een drankje' staat op de informatiepagina van schaakvereniging Moerkapelle onder het kopje 'De voordelen op een rijtje:' te lezen. Moerkapelle speelt in de ruimte die door een klein bordje aan de straat wordt aangeduid als 'Tropica'. Een naam, die net als Trinitatiskapel of Vissers' poffertjessalon overigens, nu niet direct associaties oproept met schaken.

Door Wim Platje


Als 'Gezelligheidsvereniging Tropica' het doel van de heenreis naar je uitwedstrijd in Moerkapelle is, dan vraag je je van tevoren toch even af of er, als het daar kennelijk zo'n dolle boel is, ook wel ruimte is voor iets meer dan 'gezellig' schaken. Maar zie, als tweede voordeel in het rijtje staat daar dan toch: 'Ruimte voor zowel plezier als serieus schaken'. Goed dat we het weten.

Tafels aan de kant!

Op drimble.nl staat nog iets naders over het doel van Tropica: 'De activiteiten van Gezel­ligheidsvereniging Tropica vinden (onder andere) plaats in de branche: Gezellig­heids­verenigingen.' Heel goed dat dat nog even gemeld wordt, want ik was er uit mezelf waarschijnlijk nooit opgekomen... In ieder geval zou je met enige fantasie kunnen zeggen dat Moerkapelle met het houten gebouwtje aan het eind van een niet al te best onderhouden pad een multifunctioneel centrum bezit. De siervogelvereniging vindt er zijn onderdak en ook vinden er yogalessen plaats. Direct na binnenkomst viel me trouwens nog een bord op, waarop met krijt de vrij cryptische mededeling: 'Na het naaien: Tafels aan de kant!' geschreven stond. Hoewel ik in de verte enige gelijkenis bespeur met: 'Na het spelen: Stukken in de doos!' ben ik er nog niet helemaal uit hoe dit op de juiste wijze te interpreteren.

Nadat de jeugd met huiswerk en stappenplannen het pand verlaten had en we waren geïnstrueerd waar de pils en de frisdrank zich bevond konden we dan aanschuiven om de viertallenwedstrijd tegen Moerkapelle V1 te beginnen.

Moerkapelle V1 - DWD V1 15-12-2017


Matnet knopen

Cor Paans viel in voor Rob Truijens en aangezien we altijd netjes op ratingvolgorde gaan zitten speelde hij met wit aan het eerste bord. In een Engelse partij speelde tegenstander Kevin Bakker al vroeg pion f5 op, maar dat was wat te optimistisch. Cor kwam in het voordeel, maar liet dat weer verzanden. Met 16. Lxg6+ offerde hij een loper voor twee pionnen, maar kreeg bij lange na geen compensatie voor het geofferde stuk. Het bezit van de door twee torens en de dame bezette e-lijn was simpelweg niet genoeg. Het zag er duister uit, maar Kevin ruilde er een toren af en ging vervolgens in de fout. Met een pionvorkje veroverde Cor eerst een loper terug en na een tweetal verkeerde koningszetten kon hij een matnet knopen rond de zwarte koning. (0-1)

Belaagde dame

Op het tweede bord had Fons Claessen een moeilijke avond. In het middenspel ruilde tegenstander Arie Ymker zijn dame tegen twee lichte stukken en een toren van Fons. Er ontstond een zware strijd, waarin Fons problemen had om zich, ondanks het bezit van de dame, de witte stukken van het lijf te houden. Dat lukte uiteindelijk helaas niet. De samenhang en de samenwerking van de witte troepen was prima en Fons slaagde er niet in daarin gaten te schieten. Uiteindelijk moest hij opgeven. (1-1)

Moerkapelle V1 - DWD V1 15-12-2017


Pijnlijk

Piet Schuller speelde op bord drie tegen Rik Wortman met de witte stukken en zette de partij krachtig op. In een ingewikkelde en overvolle stelling maakte Rik de eerste fout, maar die is, zoals de historie vaak genoeg heeft uitgewezen, lang niet altijd fataal. Hij verloor een stuk en eigenlijk schreven we al een punt voor Piet op het scoreformulier. Wat er daarna gebeurde zal ik hier niet neerschrijven, simpelweg omdat dat te pijnlijk voor Piet zou zijn, maar hij slaagde er nog wel in om drie stukken te verspelen en de partij. (2-1)

Pion van de verkeerde kleur

Ik speelde aan bord vier met zwart tegen Henk Doornhein en verprutste de opening. Ik sloot mijn eigen loper op e6 in en was gedwongen om de centrumpionnen te ruilen, waarna de werking van een loper op b2 me nogal parten speelde. Toen ik er tenslotte in geslaagd was alle dreigingen te elimineren en het materiaal behoorlijk was uitgedund had ik alle kans om er een remise uit te halen. Ik kon echter een dubbelpion op de damevleugel door een foutje niet vermijden en in het eindspel was dat een zwakte die door mijn tegenstander goed werd uitgebuit. Even was ik ervan overtuigd dat ik door Henk was pat gezet, maar in alle hectiek van aanstormende witte pionnen bleek dat ik me even vergist had in de juiste kleur. Met een witte pion was het pat geweest, maar deze was toevallig zwart en van mijzelf. (3-1)

Epiloog

"Als je maar steeds in cirkels rijdt", aldus Fons, "dan kom je vanzelf weer in Dordrecht." "Dat is zeker zo als je die cirkels steeds groter maakt", merkte Wim op. Het was laat geworden, want het werd nog heel gezellig bij Moerkapelle. De partij van Fons werd door vele analisten nog eens goed onder handen genomen. Om twaalf uur begonnen we aan de terugweg en reden we de Nassauweg uit. Aan de overkant stond een huis met een stenen leeuw aan het begin van de oprit. Na wat verwarring met de navigatie reden we zo'n tien minuten later langs een huis met eveneens een stenen leeuw aan het begin van de oprit, dat toevallig ook aan een Nassauweg stond...

Het was zeker een uur of één voordat we allemaal thuis waren. Moerkapelle is een heel gezellige club met slechts één minpuntje dat enige verbetering behoeft: Ze moeten er eens wat minder goed gaan schaken...

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Promotieklasse".

© Wim Platje 17-12-2017 20:33