De Willige Dame 2: “Vergeetagenda”


WEDSTRIJDVERSLAG | Dat de leden van De Willige Dame enthousiaste schakers zijn wisten we al, maar dat ze in zo groten getale op zouden komen om het tweede team te steunen in de op voorhand zeer zware thuiswedstrijd tegen De Pionier 1 was zowel onverwacht als hartverwarmend.

 

Door Wim Platje

 

Liefst zes supporters meldden zich voor de aanvang van de partijen in de speelruimte. Ik moest bijna een traantje wegpinken bij het aanschouwen van zoveel ontroerende, bezielende clubliefde. Kan zoiets in de huidige harde tijden nog bestaan, vroeg ik me geroerd af. Het was bijna te mooi om waar te zijn en dat was ook zo. De ontnuchterende waarheid was dat vijf van de zes heren, vaste toeschouwer Johan Went vanzelfsprekend uitgezonderd, niet wisten dat er geen interne ronde zou worden gespeeld die avond. Nu staat er op de website wel een agenda en daar is een en ander ook duidelijk op aangegeven, maar ja, als je hem dan niet raadpleegt... Sommigen begaven zich ijlings weer huiswaarts, anderen maakten van de nood een deugd en speelden, omdat ze er nu eenmaal toch waren, onderling een partijtje.

Hierbij het wedstrijdverslag waarbij ik dankbaar gebruik heb gemaakt van de observaties en de foto's van de heer Bonne Faber, competitieleider van De Pionier.

Vooruitverlies

De wedstrijd zelf was al een week eerder van start gegaan, omdat De Pionier het verzoek had gedaan een partij vooruit te mogen spelen. Dat zou dan moeten gebeuren aan bord drie, vier of vijf. Wij hadden dat verzoek gehonoreerd en daarvoor bord vijf aangewezen, waarop Nick Kimenai het tijdens de wedstrijd van het eerste team tegen Onésimus 1 in de Trinitatiskapel opnam tegen Jan van Huizen. Nick zette met zwart meteen druk door het centrum. Daardoor was rokeren voor wit een probleem. Toen tenslotte toch gerokeerd kon worden kreeg Jan wat meer vat op de stelling, maar voor het zover was had hij heel wat bedenktijd moeten investeren. Op een gegeven moment had hij zelfs minder dan 10 minuten bedenktijd. Nick had toen nog ruim een half uur. Jan ging dus wat sneller spelen en daarin bleek Nick mee te gaan. Daardoor produceerde hij toch wat mindere zetten en kon Jan via actief spel een mooie combinatie op touw zetten. Dat leverde mat in twee op, hetgeen voor Nick dus helaas reden was om op te geven.
Nick Kimenai speelde zijn partij tegen Jan van Huizen vooruit op 06-11-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Nick Kimenai speelde zijn partij tegen Jan van Huizen vooruit op 06-11-2018.

 

Tegen de kampioenen

Aan het eerste bord moest John van Waardenberg het met zwart opnemen tegen de persoonlijk kampioen van de RSB Ricardo Klepke. John gebruikte in het begin erg veel bedenktijd, logisch als je hun ratingverschil (551 punten!) kent. Zo kwam hij op zeker moment al aardig in de buurt van het aftellen van de seconden, terwijl Ricardo nog meer dan uur aan bedenktijd had. Hoewel er voor een niet grootmeesteroog geen direct groot voordeel op te merken viel, was het wel duidelijk dat Ricardo steeds beter kwam te staan. De partij werd besloten met een fout van John.

Op het tweede bord speelde Pieter Sandijck met wit tegen Pionierkampioen Ernstjan Pluim Mentz. Ook hier was er van een groot ratingverschil sprake. Ernstjan bracht 438 Elo-punten meer op het formulier dan Pieter. De Pionierspeler kreeg al vrijwel direct vanaf het begin een goede stelling. Dat werd helemaal duidelijk toen hij de c-lijn veroverde en daar een pion won. Dat was nog niet meteen voldoende voor winst, maar toch leek dat niet al te lang te zullen gaan duren. Er werden nog wel torens geruild, maar dat mocht Pieter niet baten. Pieters gezicht sprak na afloop boekdelen, maar welke boekdelen dat nu precies waren kon ik helaas niet verstaan. Zijn handgebaar met de duim naar beneden liet gelukkig aan duidelijkheid niets te wensen over.
John van Waardenberg (l) - Ricardo Klepke 13-11-2018 (Foto: Bonne Faber)

John van Waardenberg (l) - Ricardo Klepke 13-11-2018

 

Boeienkoning

Pieter en John speelden in de consistoriekamer. In de Gemeentezaal, naast de kapel, waar het volgens Bonne Faber eigenlijk behoorlijk krap was, speelden de andere vijf partijen zich af. Ook Pearl Uyttenhove trof op het derde bord in Rik Verhey een tegenstander met een behoorlijk hogere rating, maar juist Pearl wil onder zulke omstandigheden nog wel eens voor een stunt zorgen. Rik leek Pearl al meteen in de boeien te slaan. Pearl kon zich nauwelijks bewegen op zijn deel van het bord en Rik leek een redelijk gemakkelijke avond te krijgen. Maar, hoe hij het deed deed hij het, Pearl wist zich als een ware Houdini aan de omklemming te ontworstelen en zette op zijn beurt Rik onder druk. Dat bleek op zeker moment op de damevleugel, waar Rik er voor koos om een pion te geven voor spel op langere termijn. Hij had die pion overigens wel kunnen dekken, maar daarvoor moest hij dan wel één van zijn torens in een veel meer verdedigende positie plaatsen. Er ontstond nu een eindspel met beiden een dame en een paard. Pearl had een pion meer: vier tegen drie. Het eindspel werd door Rik echter keurig behandeld en hij wist er nog een remise uit te slepen.

Willem Weerdesteijn speelde op het vierde bord tegen teamleider Jan van Dam en was het langste bezig. Willem probeerde voordeel te krijgen langs de a-lijn, maar dat liep op niets uit. Weliswaar had hij een vrijpion op die lijn, maar die pion had alle steun nodig die er maar te krijgen was. Willem leek zich ook niet al te gemakkelijk te voelen in die positie, wat even later bleek toen hij die a-pion onnodig opspeelde en hem daardoor kwijtraakte. Maar het zou nog veel erger worden voor hem, want toen alle anderen klaar waren verspeelde Willem zijn dame.
Rik Verhey - Pearl Uyttenhove (r) 13-11-2018 (Foto: Bonne Faber)

Rik Verhey - Pearl Uyttenhove (r) 13-11-2018

 

Optisch bedrog

Cor Paans nam bord zes voor zijn rekening en speelde met wit tegen Jaap Santifort. Deze wist een mooie stelling op te bouwen met de lange (witte) diagonaal en beide centrumlijnen in zijn bezit, terwijl Cor nog niet had gerokeerd. Even leek het er op dat Jaap de betere voortzetting had gemist (op f3 slaan met z'n loper en daarna met een toren op d4 een pion ophalen) door met zijn c-pion op d4 te slaan. Hij had echter wel goed gerekend, want enkele zetten later gaf Cor de partij op.

Aan bord zeven had ook Han van Gorkom in Ad van der Ree een zware tegenstander. De Pionierspeler wist echter niet zodanig in het voordeel te komen dat hij aanspraak mocht maken op een overwinning. Na de nodige verwikkelingen ontstond er een eindspel met voor beiden een paard, een toren en enkele pionnen. Han had een pion meer, maar Ad had enig optisch voordeel, want het paard van Han stond gepend voor zijn toren (met de toren van Ad dus op dezelfde lijn). Han kon echter net op tijd met zijn koning die toren dekking geven. Na nog enig heen-en-weer spelen werd er tenslotte tot remise besloten. Han, die in een vorige competitiewedstrijd een gewonnen toreneindspel met enkele pionnen meer had verknoeid tot een verloren eindspel met een pion achter, meldde na afloop opgelucht: "Beter een pion voor, dan een pion achter."
Ad van der Ree - Han van Gorkom (r) 13-11-2018 (Foto: Bonne Faber)

Ad van der Ree - Han van Gorkom (r) 13-11-2018

 

Offersecretaris

Voor een karakteristiek van mijn eigen partij laat ik liever Bonne Faber aan het woord, die op de website van De Pionier schreef: "Aan bord acht mocht Alex van Wieringen laten zien wat hij waard was tegen de secretaris van de RSB Willem Platje. Een hele verantwoordelijkheid dus! Alex kwam enigszins in de knoei door een aanval met de dame van zijn tegenstander op zijn koningsstelling. Daarbij kwam zijn eigen dame een beetje in moeilijkheden, maar met vrouwelijk vernuft wist ze zich hier aan te onttrekken. Het spel ging hierna over naar de damevleugel en daar wist Alex op een gegeven moment een kwaliteit buit te maken. Maar zijn tegenstander, blijkbaar ook niet van gisteren, wist daar adequaat op te reageren met aan het slot van de partij een loperoffer dat Alex niet aan mocht nemen wegens mat binnen enkele zetten. Hierna werd door de Dordtenaar remise aangeboden, wat Alex aannam."
Alexander van Wieringen - Wim Platje 13-11-2018 (Foto: Bonne Faber)

Alexander van Wieringen - Wim Platje (r) 13-11-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 2A".

© Wim Platje 15-11-2018 14:33