
Bovendien is van punten cadeau doen niemand ooit kampioen geworden. Niet dat we die illusie hadden, maar door niet te verliezen zouden we in ieder geval nog als derde van de zes deelnemende viertallen kunnen eindigen. De uitwedstrijd was die tegen het derde viertal van 3-Torens en dus scheepten we ons om een uur of zeven in voor de Sint-Antoniuskerk aan de Burgemeester De Raadtsingel 45 in Dordrecht. De reis bracht ons naar het Gebouw van De Wijnstokgemeente aan de Rodenrijseweg 295 in Berkel en Rodenrijs. Altijd handig die topografische precisie voor wie in de toekomst relevante locaties en slagvelden van het DWD-viertal met gepaste eerbied wenst te bezoeken. Of het speellokaal van 3-Torens nu om precies te zijn in Berkel staat of in Rodenrijs, daarop moet ik u het antwoord helaas schuldig blijven. Een dergelijk probleem kom je trouwens ook tegen in Hooge en Lage Zwaluwe, Cadier en Keer, Berg en Terblijt, Gilze en Rijen, Hooge en Lage Mierde en Ohe en Laak om maar eens een paar plaatsen te noemen, maar daar hebben we gelukkig nog nooit gespeeld..
Eigenlijk waren we weer eens veel te vroeg vertrokken, want op een jeugdleider en wat jeugd na was er van onze tegenstanders nog niemand te bekennen. De tijd werd dus maar gedood door wat in de ruimte waar in ieder geval koffie te krijgen was rond te hangen op wat oncomfortable banken. Je kunt niet alles hebben zullen we maar zeggen. Met in het achterhoofd de thuisnederlaag die we met 2½ - 1½ leden tegen het tweede viertal van 3-Torens kon om acht uur aan de wedstrijd worden begonnen.
Aangezien we altijd braaf op ratingvolgorde aan de borden plaatsnemen was Wim Platje met wit aan het eerste bord te vinden. Tegen tegenstander Jan Breugem kwam de Alapinvariant van het Siciliaans op het bord, maar dat wist Wim toen nog niet. Zoals zo vaak krijgt het beestje pas een naam als er in de al of niet digitale boeken gedoken wordt: 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.c3 heet dus de Alapinvariant. Weet u dat ook weer. Eigenlijk stond er op de tiende zet een straal gewonnen stelling voor wit op het bord. Een misrekening van Jan, die waarschijnlijk dacht een mataanval op te kunnen zetten, leverde hem weliswaar twee pionnen op, maar het kostte hem een paard. Het remise-aanbod van Wim op de zeventiende zet zal misschien met gebrek aan zelfvertrouwen te maken hebben gehad, maar het was in ieder geval gezien de stelling nogal misplaatst. (Wim Platje - Jan Breugem ½-½)
Fons Claessen kreeg met zwart aan het tweede bord door Emanuel Lont het London-systeem inclusief het zenuwenblokje d4-c4-d5-c5 voorgeschoteld. Bij de naam van Fons' tegenstander komen natuurlijk onwillekeurig gedachten aan een andere Emanuel L. om aandacht vragen, maar Emanuel Lasker was wel wereldkampioen (van 1894 tot 1921) en dat wordt Emanuel Lont waarschijnlijk niet. Althans niet op korte termijn. We houden het dus maar op armzalige grapjes over lonten die uit een kruitvat steken, want dan hebben we dat maar alvast gehad.
Na een zet of tien was er sprake van een licht overwicht voor Fons, die prima uit de opening was gekomen. Het werd twee zetten later nog een heel stuk beter voor hem. Met 12.gxf6 had hij twee pionnen voor kunnen komen te staan bij een geruïneerde witte stelling. Fons koos echter voor het extra schaakje 12.Dc4+ en prompt bleek de zwarte dame na 13.Kd2 opgesloten te zitten. Die dame werd noodgedwongen geruild tegen een loper, maar vanaf dat moment was de partij verloren. Met nog twee zetten te gaan tot het mat staakte Fons de strijd die zo mooi had moeten aflopen voor hem. Hij merkte over zijn partij de volgende dag nog op: "Tja, Kd2 zag ik pas na het slaan van de pion dus dan maar de dame ruilen voor een loper en twee pionnen." (Emanuel Lont - Fons Claessen 1-0)
Helaas is er na afloop wel even gesproken over de partij die Piet Schuller aan het derde bord met wit speelde tegen Aad Dop, maar is de informatie erover door de tijd die verlopen is tot deze publicatie wat al te zeer vervaagd. Aangezien ook de notatie ontbreekt kunnen we hier slechts volstaan met het vermelden van de remise. (Piet Schuller - Aad Dop ½-½)
En zo stond het na drie partijen dus 2-1 voor 3-Torens en moest het derhalve van Rob Truijens komen om de eer en de derde plaats in de competitie te redden. Op het moment dat de derde partij van Piet tot een beslissing kwam zag het er echter niet naar uit dat Rob dat zou kunnen doen. In de opening ontsnapte Rob, met zwart spelend tegen Fré van der Deen, in de Italiaanse variant van het vierpaardenspel en ten koste van een pion, aan grotere schade na een onnauwkeurigheidje. Het werd een lange partij, waarin Fré zo af en toe flink in het voordeel had kunnen komen, maar steeds net niet de juiste zetten vond. Dat gold echter bij tijden ook voor Rob, die onderweg nog wel een pionnetje morste. Met twee pionnen meer en twee torens op de open f-lijn voor Fré was het wachten op de totale ineenstorting van de zwarte stelling, maar die bleef wonderwel uit. Zelfs een kans op damewinst in een stelling waar ook het mat voor het oprapen leek liet Fré ongemoeid en met 46.Da5 waren plotseling in één klap alle witte kansen op de winst verkeken. Het werd nog erger voor wit, want door verkeerd te ruilen ging er ook nog een toren verloren en was het ineens Rob, die gewonnen stond. Het eindspel van twee torens en drie pionnen voor zwart tegen een toren en vier pionnen van wit leverde Rob verder geen problemen meer op. (Fré van der Deen - Rob Truijens 0-1)
Dankzij de winst van Rob eindigde de wedstrijd in 2-2 en was er met één bordpunt meer een derde plaats voor de schakers van De Willige Dame in klasse 2C van de RSB viertallencompetitie 2021-2022. Zie de eindstand hieronder. Eigenlijk hebben we alles al eens meegemaakt met het viertal. Meerdere kampioenschappen. Tweede plaatsen. Laatste plaatsen, waarvan zelfs eentje met een puntentotaal van minus 1. Zolang het kan modderen we echter voort tot dat ene briljante moment dat heel af en toe langskomt.
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2C".