Winst voor viertal in laatste wedstrijd


WEDSTRIJDVERSLAG | Nu het schaakseizoen ten einde begint te lopen en er inmiddels al behoorlijk wat stukjes op de website verschenen zijn, zullen jullie als oplettende lezertjes (Marten Toonder) inmiddels wel opgemerkt hebben dat ik me niet tot louter verslaggeving van de gespeelde partijen beperk.

 

Door Wim Platje

 
In de aanloop naar de beschrijving van de partijen probeer ik meestal iets weer te geven van randverschijnselen, bijzaken of gebeurtenissen op of rond de speelavond. Toen ik me als laatste naar mijn bord begaf voor mijn partij in de wedstrijd tussen ons viertal tegen de vier van Onésimus was er reeds een zet aan mijn bord gedaan en zat er iemand op mijn stoel aan het vierde bord.
Beheerder Jan Lokhorst (Foto: Erik Post)
Beheerder Jan Lokhorst had zich met zijn gebruikelijke flair achter de witte stukken gezet en was voorafgaande aan de partij een gesprek begonnen met mijn toekomstige tegenstander. Zelfs had hij alvast de partij geopend met 1.Pf3. Alles ongetwijfeld tot groot vermaak van Anne, Piet en Fons, die het toneelstukje meespeelden door te zwijgen. Kennelijk had hij zijn rol als schaker nogal overtuigend gespeeld, want Rolf de Jong, mijn tegenstander, had absoluut niet door dat hij met een bedrieger te maken had. Toen de orde hersteld was, de administratie was voltooid en de handen waren geschud kreeg ik van de kant van één van de Onésimus-spelers nog wel de vraag of ik het eens was met de reeds uitgevoerde beginzet. "Absoluut niet", antwoordde ik, nam het paard terug, speelde mijn gebruikelijke 1.e4 en drukte de klok in.
Wim Platje (r) 16-05-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)
Rolf bracht vervolgens met 1. .., d5 de Scandinavische opening op het bord en speelde in de eerste dertien zetten vijf maal met de dame, wat zijn ontwikkeling niet ten goede kwam. Wit kreeg een licht initiatief, maar nadat beiden lang hadden gerokeerd was er geen vuiltje meer aan de lucht voor zwart. Een mindere paardzet had hem op pionverlies moeten komen te staan, maar toen hij dat wilde voorkomen door met de dame een pion terug te nemen was dat de inleiding tot een combinatie waarmee wit een toren won en vervolgens meteen dameruil afdwong. Zwart zag van verder verzet af en gaf op. 1-0.

Fons Claessen bestreed met wit de secretaris van Onésimus, Martin Schouten, die direct na de openingszetten in een Damepionspel Londonsysteem een pion had kunnen winnen, maar in plaats daarvan met het wel heel optimistische 14. ..,f5 in de fout ging.

Het kostte hem een pion en door een paardvork ook nog eens de kwaliteit. Fons opende de f-lijn, kreeg die in bezit en deed een uitval met de dame. Na nog een pion te hebben gewonnen en met de dames van het bord was het winnen van het eindspel voor Fons geen probleem meer. 2-0

Anne Meeldijk was op het eerste bord geposteerd en nam na de 2-0 voorsprong het remise-aanbod van Dominique Taapken aan. Het was een terecht aanbod, want wat er op dat moment op het bord stond was een volkomen gelijke stand. Na een Indische partij, waarbij bij elke mogelijke dreiging door beide spelers onmiddellijk de stukken geruild werden bleef er een eindspel over met ieder zes pionnen en een loper van dezelfde kleur dat inderdaad pot-remise was. 2½-½
De Willige Dame V1 - Onésimus V2 16-05-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)
Het einde van de partij van Piet Schuller heb ik niet kunnen zien, maar ik had laat op de avond de indruk, dat hij het moeilijk had. Piet schrijft er zelf over: "Ik speelde tegen Konstantinos Tsirangelos. Na 1.e4, c5 2.Pf3, d6 en verder in de partij na wederzijdse rokade en afruil van de paarden en de zwartveldige lopers was er niet veel aan de hand. Ik speelde h5 om een toren op g4 aan te vallen. Nadat wit zijn toren naar g3 had teruggetrokken zag ik compleet over het hoofd dat pion h5 aangevallen stond door de dame op d1. Ik had toren d5 moeten spelen om de pion te dekken. In plaats daarvan speelde ik Td6. De pion viel en er dreigde mat op h7 door de combinatie van Dh5 en Lc2. Dat wist ik nog te voorkomen door met de koning via f8 naar e7 te vluchten, maar na nogmaals pionverlies en een blunder waardoor ik een toren verloor was het klaar. Jammer. Tja als je niet oplet ..." 2½-1½
De Willige Dame V1 - Onésimus V2 16-05-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)
Met vier verloren en drie gewonnen wedstrijden sloot het viertal van De Willige Dame hiermee het seizoen af en eindigde als vijfde van de acht deelnemende teams. Wie er kampioen wordt is nog niet bekend. Die komt uit de wedstrijd tussen Spijkenisse V3 en RSR Ivoren Toren V3 die op vrijdagavond 9 mei wordt gespeeld, waarbij Spijkenisse zal moeten winnen, omdat de bordpunten bij een gelijkspel in het voordeel van RSR Ivoren Toren zijn.

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd.

Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD Viertallen 2B" zijn alle uitslagen en standen te vinden.

© Wim Platje 2017