Ronde 13: “De nooit gespeelde partij”


RONDEVERSLAG | Reikhalzend en elkaar verdringend stond een dichte drom toeschouwers rond het bord van Paul en Koos. Het gerucht dat er zich daar een mirakel aan het afspelen was had zelfs de spelers van de twee viertallen, die in de afgesloten consistoriekamer speelden bereikt en ook zij voegden zich bij de mensenmenigte.

Koos van Dalen (l) en Paul de Roos 16 mei 2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Koos van Dalen (l) en Paul de Roos 16 mei 2017

Er werd gefluisterd dat er door Koos een absoluut briljant dame-offer gebracht was en dat al op de vijfde zet! Koortsachtig werd er gezocht naar varianten om dit absolute mirakel te weerleggen. Het was, zo werd er geredeneerd, eenvoudigweg onbestaanbaar, dat in een overbekende door grootmeesters al decennia lang in praktijk gebrachte opening, iemand er na drie eeuwen schaak in was geslaagd om een dergelijk novum te creëren. De eigen partijen werden haastig onderbroken en de stelling uit de onwaarschijnlijke partij werd haastig opgezet om deze diepgaand te onderzoeken. Ondertussen staarde Paul met zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd over de rand van zijn bril naar de stand. Geheel afgezonderd in zijn gedachten merkte hij de triomfantelijke uitdrukking op het gelaat van Koos niet op. Ook de commotie in de speelzaal bleef geheel voor hem verborgen. Toen vertrok een flauwe glimlach naar zijn mondhoeken en noteerde hij een zet, nam bedachtzaam een slokje van zijn koffie, dacht nog even na en voerde vervolgens vol zelfvertrouwen de zet uit. Verbluft, ontsteld en verbijsterd staarde de meute naar het bord. Hoe was het in godsnaam mogelijk, dat ze dat geen van allen hadden zien aankomen! Het was onmiskenbaar de weerlegging van het dame-offer en van een ontroerende eenvoud: Dxh2 mat!

Wel jammer eigenlijk, dat ik het bovenstaande niet kan toevoegen aan de kronieken van De Willige Dame. Ik speelde met het viertal in de consistoriekamer en was dus niet in staat om de partijen in de dertiende ronde te volgen. Van een aantal partijen heb ik de notatie kunnen meenemen, sommige partijen heb ik toegestuurd gekregen en de voorzitter heeft me over enkele partijen nog in een e-mail bericht. Alleen... van de partij tussen Paul de Roos en Koos van Dalen ontbreekt ieder spoor. Geen formulier, geen ooggetuigen. Voor eeuwig achter de einders van de tijd verdwenen, maar hierdoor wellicht toch blijvend in het collectief DWD-geheugen opgeslagen als de partij die op deze manier nooit werd gespeeld. O ja, wat wel realiteit is: Paul won.

Wie geïnteresseerd is in nooit gespeelde partijen met gewelddadige afloop kan hier verder lezen: Mat in 12.

Tabitha Snikkers (l) en Johan Went 16 mei 2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Tabitha Snikkers (l) en Johan Went 16 mei 2017

Met nog één ronde te gaan voert Tabitha Snikkers het klassement aan. Ze zette een forse stap naar haar eerste kampioenschap door Johan Went te verslaan. In een Geweigerd Damegambiet kreeg Johan na de opening met zwart licht voordeel, maar kon dat niet vasthouden. Tabitha begon een actie op de koningsvleugel met g4 en h4. Johan dirigeerde een toren via f5 naar d5, waar deze zo ongelukkig stond dat een aanval erop hem een pion kostte, nadat hij en-passant wat matdreigingen had moeten pareren. Johan offerde een pion, die hij nooit meer terugzag en het overblijvende eindspel was na ruil van alle stukken gewonnen voor Tabitha.

Hans van Nunnikhoven 16 mei 2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Hans van Nunnikhoven 16 mei 2017

Naomi Snikkers, na deze ronde op de tweede plaats met haar zus nog binnen bereik, rekende met wit af met John van Waardenberg. In het Scandinavisch ging het aanvankelijk gelijk op, maar John trapte in een valletje. Een dubbelaanval door Pd5 op de ongedekte dame op a5 en de loper op e7 dwong John om de witte dame met de zijne te slaan en Naomi pikte alvorens terug te nemen eerst nog de loper mee met schaak. Dat was ruim voldoende voor de winst.

Pearl Uyttenhove had het niet helemaal vanavond. Met wit speelde hij de Bird-opening tegen Hans Nunnikhoven en dat bekwam hem slecht. Hans rokeerde lang en begon op de koningsvleugel van Pearl een actie. De gefianchetteerde loper op g2 werd geruild. De h-pion stoomde op en de bescherming van de witte koning werd weggeblazen. Een poging tot een tegenaanval van Pearl mislukte, want hij overzag een plotseling mat.

Erik Wetselaar was met wit zeer aanvallend begonnen tegen Pieter Sandijck en was met de lange rokade uit op een aanvalspartij. Hij overzag echter een vorkje waardoor hij een stuk verloor en een slechte stelling overhield. Hij probeerde het nog een drietal zetten, maar gaf vervolgens toch maar op. (CP)

Willem Weerdesteijn (l) en Gijs van der Willigen 16 mei 2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Willem Weerdesteijn (l) en Gijs van der Willigen 16 mei 2017

In de partij tussen Gijs van der Willigen en Willem Weerdesteijn kwam Willem met de zwarte stukken langzaam in het voordeel, maar dat ging teniet. Na dertig zetten stond er een remise-stand op het bord ook al had Willem een pion meer. Na een foutje van Gijs breidde Willem zijn voorsprong uit naar twee pionnen en won hij het toreneindspel.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017