
In ieder geval vertrokken we met John van Waardenberg als invaller én chauffeur (Dank John!) naar Hellevoetsluis. Niet naast de deur, maar in een uurtje wel te bereiken op een donderdagavond. De route die we namen was via de A15 naar de N57 en dan daar op de eerste rotonde linksaf. Het navigatiesysteem vond echter de tweede rotonde linksaf veel beter en wij vertrouwden blindelings op de techniek. Waarschijnlijk was deze route een meter of twee en een half korter, maar hij voerde wel over smalle onverlichte landweggetjes waar stapvoets rijden de enige veilige manier was om niet in een tot het laatste fatale moment verborgen sloot te rijden. Het schoot helemaal niet op en we waren daardoor maar net op tijd op de speellocatie. Snel werd het briefje voor de wedstrijdleider nog even van de spelersnamen en bondsnummers voorzien. Op de plaats van Piet, het vierde bord, schreef ik vervanger John in.
Op de website van De Pionier kijkt de verslaggever, we noemen hem voor het gemak in het vervolg maar Pio, er iets anders tegenaan. Pio schrijft: "Het viertal van De Willige Dame uit Dordrecht had deze avond, gezien hun wat late komst, met enige moeite de Petrakerk gevonden. Als je dan hun ratings bekijkt, dan kun je een beetje stellen, dat ze gerommeld hebben met hun opstelling. Maar dat heeft tenslotte niet beantwoord aan hun waarschijnlijke bedoeling er mee."
Cor Paans speelde met wit aan het eerste bord tegen Bonne Faber en Cor schrijft: "Bonne kwam wat minder te staan in de opening. Ik kom in mijn partij in zet 12 een pion voor door de d6 pion te slaan met mijn gedekte paard. Ik had er veel beter aan gedaan om die pion met mijn dame te slaan. Een dameruil had namelijk voor Bonne slecht uitgepakt. In zet 28 kan ik niet anders dan eeuwig schaak geven dacht ik. Thuis zag ik dat er ook nog een andere optie was, maar ook dan lijkt het toch wel remise-achtig te worden."
Pio: "Maar de volgende zegswijze, zonder geluk vaart niemand wel, had wel duidelijk betrekking op het Pionierviertal! Aan bord een ging de opening niet helemaal naar wens voor Bonne Faber maar - vooral bij de overgang van de opening naar het middenspel - maakte hij een grote fout, omdat hij zijn koningsstelling niet wilde laten versplinteren. Dat kostte hem een pion en dus ging hij op jacht om die pion weer terug te verdienen. Daar was hij zo door gebiologeerd dat hij vergat de tegenstander het recht op rochade af te nemen. Desalniettemin bleef die jacht op een pion heel belangrijk voor hem en daar slaagde hij tenslotte ook in. Maar het betekende wel de mogelijkheid voor de tegenstander om eeuwig schaak te gaan geven. Hij deed dat dan ook maar ook hij bleek gebiologeerd, waarschijnlijk door dat eeuwig schaak want hij overzag daarbij wel de winnende zet. Dus eigenlijk het eerste Pioniergeluk! (½-½)"
John van Waardenberg verving Piet Schuller uitstekend en speelde aan het vierde bord een gedegen partij. Al snel maakte hij een pionnetje buit, voegde er even later nog eentje aan toe en als ik het goed zag won hij, na het afslaan van een aanval op de koningsvleugel, ook nog een stuk. Toen vond tegenstander Kees Breen het wel welletjes.
Pio: "Aan bord vier speelde teamleider Kees Breen en hij had de pech dat hem het gerommel van de tegenstanders ten volle trof. Hij kreeg de speler met de hoogste rating tegenover zich, terwijl hij zelf de laagste rating van z'n team heeft (een beetje afgezien van Wilco, die nog geen rating heeft maar gezien zijn resultaten zal dat niet lang meer duren). Het ratingverschil was dan ook duidelijk te merken, Kees verloor twee pionnen en werd zwaar onder druk gezet op de damevleugel. Hij probeerde nog wel een aanval op te zetten met z'n dame en een loper, deze aanval werd echter vakkundig afgeweerd en de minderheid op de damevleugel werd Kees te veel en hij gaf op. Dit was de tweede partij die afgelopen raakte en op dat moment pakten zich dus donkere wolken samen boven de hoofden van het Pionierviertal. (½-1½)"
Fons Claessen was na afloop van zijn partij tegen Wim Nordermeer even kort als bondig: "Ik wam een pion achter. Daarna werden alle stukken geruild. In het eindspel met een pion minder kwam ik in zetdwang. Einde verhaal." Inderdaad zijn er verhaaltjes (en ze leefden nog lang en gelukkig..) die vrolijker eindigen.
Pio: "Daar was in veel mindere mate sprake van aan bord twee, bij Wim Noordermeer. Hij speelde een gelijk opgaande partij, tot in het middenspel en daarbij raakte hij in eerste instantie een pion kwijt. Maar Wim bleek deze avond niet voor een kleintje vervaard, ruilde een loper voor een paard en wist twee pionnen te winnen. Er ontstond nu een stelling, die een zweem van remise in zich had, ware het niet, dat Wim twee pionnen voor stond. Wim maakte het nu wel vakkundig af, beginnend met een slimme plaatsing van zijn koning. Daarmee pakte hij de oppositie en zijn beide pluspionnen brachten hem de verdiende overwinning. (1½-1½)"
Ik speelde aan het derde bord met wit tegen Wilco Baartmans. In de driepaardenvariant van het Russisch kom ik in het vroege middenspel een pion voor te staan en na een foute keuze van Wilco krijg ik gewonnen spel. Door niet al te secuur spel bij het weerstand bieden aan een aanval op de koningsvleugel vervlakt de partij en lijkt er een remise aan te komen. Een onnauwkeurigheid van zwart geeft wit tegen het eind toch weer de beste kansen en ook het tijdsvoordeel is in mijn voordeel, want Wilco heeft nog maar een minuut of zeven en ik heb nog een klein half uur. De Willige Dame gaat met minstens een gelijkspel naar huis, maar winst is waarschijnlijker. En toen... toen liet ik zomaar een toren en-prise staan. Vrij stom. Einde verhaal. Inderdaad zijn er, zoals ik ergens eerder heb gelezen, verhaaltjes (en ze leefden nog lang en gelukkig..) die vrolijker eindigen.
Pio: "Dan bord drie, waar Wilco Baartmans had plaatsgenomen. Ook hij speelde een prima partij, tegen een tegenstander die al veel vaker met het schaakbijltje heeft gehakt en dus "bol" stond van ervaring. Daar stelde Wilco een ruim gebruik aan bedenktijd tegenover, wat de stelling ook nodig had. Maar ook hier kwam sprake van het Pioniergeluk want er werd een toren weggeblunderd, waardoor op dat moment de wedstrijdwinst naar de Pioniers ging en de speler van De Willige Dame inwendig die naam vervloekte!? (2½-1½)"
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".