Tweede team start met een remise 1


WEDSTRIJDVERSLAG | In zijn openingstoespraak tot de beide teams liet wedstrijd­leider Cor Paans zich ontvallen dat wat hem betrof een uitslag van 4-4 er een zou zijn waarvoor hij vooraf zou tekenen.

 

Door Wim Platje

 
Ver na elf uur werd door de remise tussen John van Waardenberg en Jan de Haan de 4-4-eindstand tussen DWD-2 en SOF/DZP-2 een feit.

Het was even wennen in de nieuwe speelruimte. Per tafel kunnen we maar één partij spelen. Voor twee borden en twee klokken is geen plaats of je moet je notatieformulier op een smal randje van de tafel invullen. In de interne competitie is dat niet zo'n probleem, maar je gasten kun je dat niet aandoen.

Toch moest er nog een extra tafel bijgehaald worden, omdat anders Han van Gorkom aan het zevende bord en zittend in het midden van een bank steeds zijn buren zou moeten vragen om op te staan om hem door te laten als hij wat zou willen rondwandelen.

Adriaan Knulst (l) - Pearl Uyttenhove

Adriaan Knulst (l) - Pearl Uyttenhove

Deze aanloopproblemen werden overwonnen en niemand maakte gebruik van de geboden mogelijkheid om in een aparte kamer te schaken mocht men last hebben van het a capella zingende dameskoortje in de aangrenzende kapel.

Han van Gorkom was overigens als eerste klaar. Met de zwarte stukken speelde hij op e4 zijn pion naar d6, maar het werd geen Pirc. In het middenspel kwam er een vrijwel symmetrische stelling op het bord te staan en in het eindspel van ieder zeven pionnen een dame en een witveldige loper was er nog steeds sprake van een evenwichtige stand. Volgens Han deed tegenstander Bart Loosjes het goed en was de remise in orde. (½-½)

Buurman Nick Kimenai aan het achtste bord sloeg aanvankelijk een remise-aanbod van Maart van de Waal af. Nick stond ook wat beter, maar toen er op de open c-lijn torenruil tot stand kwam besloot hij remise te accepteren.(1-1)

Ondertussen had Pearl Uyttenhove aan bord 1 Adriaan Knulst een pion afhandig gemaakt, maar was de ontwikkeling van zijn damevleugel achtergebleven. Toren, loper en paard stonden nog in de beginstand en Adriaan bouwde aan een gevaarlijk ogende aanval. Pearl viel de witte dame aan met een toren, zag tot zijn verrassing, dat die toren door de dame werd geslagen, om vervolgens tot de ontdekking te komen, dat hij wegens mat op de achtste rij niet kon terugnemen. Er restte hem niets anders dan op te geven. (1-2)

Naomi Snikkers bestreed Mark Lagendijk met de witte stukken. Ze had plaats genomen op dezelfde plek waar zij een week eerder remiseerde met Hans Nunnikhoven. We zullen Naomi moeten verplichten daar te blijven zitten, althans bij wedstrijden voor het tweede team, want ze won. Nadat ze een pion op a7 had ingerekend kwam Mark, die de open h-lijn met een toren bezet hield, met een verrassend, maar incorrect loperoffer. Even later dreigde hij groot onheil met Lc5. Die loper kon niet worden geruild op straffe van verlies van de partij. Naomi stak veel tijd in het vinden van de juiste verdediging. Die vond ze met De1. Mark maakte vlak daarop een grote fout en kon met mat in twee in het vooruitzicht opgeven. (2-2)

Helaas ging het direct daarna mis met Tabitha Snikkers. In het geweigerd Dame-gambiet kwam er een een heel open stelling op het bord. Tegenstander Daan Mulder slaagde erin de witte dame in te sluiten. (2-3)

Pieter Sandijck - Leon Struik (r)

Pieter Sandijck - Leon Struik (r)

Dat was even een teleurstelling, maar Willem Weerdesteijn bracht de stand weer in evenwicht. De toeschouwers dachten dat Willem het heel moeilijk had, maar na afloop vond hij dat het allemaal prima verlopen was. Zelfs een tijdelijk misplaatst paard bracht hem niet van zijn stuk. In het eindspel met voor beiden twee torens en met een pion meer voor Willem, raakte tegenstander André Poldervaart in tijdnood de draad kwijt en besliste Willem de partij in zijn voordeel. (3-3)

Ondertussen leek het voor Pieter Sandijck tegen Leon Struik crescendo te gaan. In een eindspel van loperpaar en toren tegen loper, paard en toren had Pieter een vrijpion op d4. Leon had echter goed tegenspel en drong de zwarte stelling binnen. De voorsprong van een pion ging verloren en de partij evolueerde naar een eindspel met het loperpaar en drie pionnen van Pieter tegen loper, paard en eveneens drie pionnen voor Leon. Remise werd een terechte uitslag. (3½-3½)

In een damepionspel moest John van Waardenberg het opnemen tegen Jan de Haan. Het werd een lange manoeuvreerpartij, waarin John lang geduld moest hebben. Toen hij uiteindelijk een pion won bleek dat helaas niet genoeg. Beide spelers slaagden erin om een pion te laten promoveren. John was wel als eerste aan zet met de nieuwe dame, maar na een aantal schaaks bleek dat hij de vijandelijke koning niet naar een fataal veld kon dwingen en werd het dus remise. (4-4)
Er is hard gevochten. Het eerste matchpunt is binnen. We hadden wellicht iets meer verwacht. We moeten er maar tevreden mee zijn.

Via de menu-items "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3A" vindt u de stand en de uitslagen. Voor de individuele uitslagen klikt u hier.

© Wim Platje 2016Een gedachte over “
Tweede team start met een remise”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.