“Snelschaaktitel voor de kampioene”


"Haast is de moeder van de mislukking." (Herodotus)

DWD-Snelschaaktoernooi | Deze week was het weer zo ver. Op een zwoele dinsdagavond verzamelden dertien fanatieke schakers zich bij de Trinitatiskapel om te strijden voor de felbegeerde titel van snelschaakkampioen van De Willige Dame.

Oplettende lezers herkennen in de bovenstaande zin de inleiding van het verslag over het toernooi om het snelschaakkampioenschap van De Willige Dame in mei 2018. Dat verslag werd, vanwege de absentie van uw redacteur toen, uitermate onderhoudend geschreven door Tabitha en Naomi Snikkers. Ditmaal deed de schrijver van dit verslag zelf weer mee, zij het niet al te succesvol, en derhalve volgen nu weer wat karakteristieken van zijn hand.

Geen gezeik, iedereen rijk

In het indelingsprogramma werden de dertien spelers door het toevoegen van virtueel speelster Willy Daamen tot veertien spelers uitgebreid. Dat had in ieder geval het voordeel dat iedereen een keer een 'bye' had en vanwege de beloning daarvoor met een punt kon niemand dan ook puntloos eindigen, wat op zich dan weer een positieve uitwerking heeft op een ieders zelfbeeld en zelfvertrouwen.

In de tweede ronde viel de eerste verrassing te noteren. Pieter Sandijck nam de kop door met de zwarte stukken van topfavoriete Naomi Snikkers te winnen. In de vierde ronde verloor Pieter echter van Johan went en kwam Hans Nunnikhoven samen met Wim Vink op kop. Beiden hadden op dat moment de maximale score.
Naomi Snikkers - Snelschaken 14 mei 2019 (Foto: Tabitha Snikkers)

Naomi Snikkers - Kampioene snelschaken 14 mei 2019

 

Vorentscheidung

Dat de zesde ronde uiteindelijk min of meer beslissend zou zijn kon niemand bevroeden. Hans speelde remise tegen John van Waardenberg. Dat ging, zo heb ik achteraf van de spelers vernomen, op een nogal ongebruikelijke manier. Er werden wat pionnen per ongeluk van het bord gemaaid, waarvan er in ieder geval eentje op z'n uitgangspositie terug werd gezet terwijl hij al eens gespeeld was. Wie er nu uiteindelijk het meest profijt van had, daarover liepen de meningen wat uiteen. Feit was wel dat de spelers het oplosten door remise overeen te komen.
Hans Nunnikhoven (l) legde beslag op de tweede plaats - 14 mei 2019 (Foto: Tabitha Snikkers)

Hans Nunnikhoven (l) legde beslag op de tweede plaats - 14 mei 2019

 

Zustermoord

Hans Nunnikhoven leidde na zes ronden met 5½ uit zes, op de hielen gezetten door Naomi en Tabitha met 5 uit zes. Die posities veranderden niet tot aan de negende ronde toen Naomi haar zus versloeg. De ronden tien tot en met twaalf brachten alle drie een overwinning voor Naomi en Hans, zodat de beslissende en laatste ronde werd ingegaan met een voorsprong van een half punt voor Hans: 11½ tegen 11. De indeling bracht de twee uitgerekend in de laatste ronde tegen elkaar.
Pieter Sandijck eindigde als derde - 14 mei 2019 (Foto: Tabitha Snikkers)

Pieter Sandijck eindigde als derde - 14 mei 2019

 

Geen Hansworst

Een jaar geleden werd er in het verslag geschreven: "De worst werd opgediend en Hans was helemaal in zijn sas. Al snel werd deze worst “de wanhoopsworst” (en de Willige Dame werd “de Willige Worsten”. Of was het nou “de Worstige Dame”?) en het werkte als doping voor Hans."

Dit jaar waren er geen plakjes worst en wellicht heeft dat Hans opgebroken, want in de laatste partij en met een tweede titel voor het grijpen greep hij ernaast door een misgreep in het begin van de partij. Er zijn zo van die ongrijpbare zaken in de schaaksport. De zaal was amper in stilte verzonken om de dertiende ronde te spelen toen de stem van Naomi triomfantelijk door de ruimte zong: "Mat!"
Tabitha Snikkers werd vierde - 14- mei 2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers werd vierde - 14 mei 2019

 

Over de grens

Hans had natuurlijk kunnen weten dat Naomi pas verslagen is als ze het pand verlaten heeft, in de auto zit en de gemeentegrens volledig is gepasseerd. Pas dan weet je zeker dat de uitslag definitief is. Naomi, gefeliciteerd met je snelschaakkampioenschapstitel van De Willige Dame 2019. Die titel is voor de kampioene. Hans, gefeliciteerd met de tweede, Pieter met de derde plaats!
Johan Went (r) kwam uit op de vijfde plaats - 14 mei 2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went (r) kwam uit op de vijfde plaats - 14 mei 2019Alle foto's van dit toernooi kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".
De eindstand en de uitslagen bekijk je via deze link.

© Wim Platje 15-05-2019 20:01

Sponsor van dit toernooi:

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven