Ronde 14: “Vroeger was alles beter”


"Waarom angst hebben voor de toekomst? Was het verleden dan zo mooi?"
(Friedrich Heer)

RONDEVERSLAG | "Het is er allemaal niet beter op geworden in de loop der tijd, jongen", zei hij met een diepe zucht. "'t Lijkt wel of 't elke dag erger wordt met weer een ramp of al die luchtmilieu-ellende."

Zijn kleinzoon zocht hem eens per week op in zijn kamertje in het tehuis voor een partijtje schaak. Een van de weinige momentjes met wat kleur in zijn sombere bestaan waarin de dagen zich weefden tot een tapijt van louter donkere grijstinten. De jongen was de nooit aflatende klaagzangen van zijn grootvader wel gewend en hoewel hij af en toe een opbeurende opmerking maakte als "Nou ja, opa, gelukkig hebben we al meer dan zeventig jaar geen oorlog meer", liet hij de pessimistische beschouwingen van zijn grootvader stilzwijgend aan zich voorbijgaan en concentreerde hij zich op de partij. Hij was hun zoveelste onderlinge ontmoeting begonnen met wit en zette de pion van d2 naar d4. Opa had onmiddellijk geantwoord door zijn paard naar f6 te spelen.

... had onmiddellijk geantwoord door zijn paard naar f6 te spelen.

 
"Ze doen alles om geld te verdienen en op het welzijn van mensen en dieren wordt niet gelet. Gif en rotzooi in de zee. De oceaan wordt één grote plee. De vis gaat niet zomaar dood zeggen ze, want de zee is zo ontzettend groot." Onverstoorbaar zette de jongen voort met pion c2 naar c4, waarop opa pion g7 naar g6 liet volgen.

"Kijk maar om je heen hoe ze jouw wereld naar de verdommenis helpen, beste kleinzoon", oreerde hij theatraal. "Voor mij maakt het niet veel meer uit, maar jouw laatste bomen gaan eran als deel van een bestemmingsplan. Een stankgolf hier, een roetwolk daar. De industrie moet voort, nietwaar? Nee jongen, het is allemaal niet best. Noem maar op: gezondheid, welzijn, enzovoort. Het is allemaal allang verstoord en straks stikt iedereen de moord." De jongen ontwikkelde een paard naar c3 en opa fianchetteerde zijn loper naar g7. Er verscheen een witte pion op veld e4. Dat vond opa wel genoeg offensief geschuif en speelde de pion van d7 naar d6.

... en speelde de pion van d7 naar d6.

 
"En dan de politiek van tegenwoordig. Je wordt toch alleen maar belazerd? Allemaal mooie praatjes en als er een regering wordt gevormd dan komt er van alle mooie beloftes niks meer terecht. Een gezag dat niets presteert, maar alles mag. En heb maar niet teveel kritiek op heel die ouwelullenkliek, want dan weten ze je te vinden. In de rest van de wereld is het nog erger, dat dan weer wel. Allemaal lui vol oorlogszucht en machtsmisbruik, kwaadaardig, gemeen en met schijt aan iedereen." "Hij is weer lekker poëtisch bezig", dacht de kleinzoon en speelde zijn tweede paard naar f3. Opa rokeerde. De jongen besloot nu een kalme zet te doen en verplaatste zijn loper naar veld e2. "Hoogste tijd om iets actiefs te doen", dacht opa en speelde de pion van e7 naar e5.

... en speelde de pion van e7 naar e5.

 
"Hebben ze het openbaar vervoer weer opnieuw aanbesteed hier in de buurt", ging opa voort. "Nieuwe busonderneming. Er is geen chauffeur die de route nog uit zijn hoofd kent en de halte bij het tehuis is vervallen. Kunnen we allemaal onze scootmobiels parkeren bij de volgende halte 500 meter verderop, omdat het te ver is om te lopen. 'Niet rendabel' zal wel weer de reden zijn. 't Gaat tenslotte altijd alleen maar om de poen. Vroeger eens per tien minuten. Nu twee keer per uur. Nee jongen, het is er allemaal niet beter op geworden". Kleinzoon sloeg de pion op e5 en opa nam terug met zijn pion van d6. Zonder nadenken sloeg de jongen de zwarte dame met de zijne en de oude man tikte de witte dame eraf met zijn net gerokeerde toren.

"Weet je jongen, ik spoel de meeste van die pillen die ik hier krijg mooi door de plee. Excuses, door het toilet bedoel ik. Die farmaceuten zijn er toch alleen maar op uit om winst te maken? Die zijn erbij gebaat als zo veel mogelijk mensen ziek zijn en jarenlang hun veel te dure pillen slikken, snap je? En de verzekeraars, nou die willen natuurlijk ook alleen maar winst maken en dat kan natuurlijk niet als ze alles vergoeden. 't Gaat tenslotte altijd allemaal om de poen, jongen. Ze verzekeren je wel, je betaalt je premie, maar als het op uitkeren aankomt dan geven ze niet thuis. En dan die banken he, die kapitalisten willen alleen maar...". "Volgens mij win ik een pion", zei de kleinzoon en sloeg met zijn paard van f3 de zwarte pion op e5 eraf.

"Mooi niet", sprak de oude en er verscheen zowaar een zweem van een glimlach rond zijn mondhoeken. "Ik stond niet voor niets al op deze aardkloot toen Euwe wereldkampioen werd". Hij nam de pion op e4 met zijn paard en toen zijn kleinzoon dat paard met het zijne van c3 sloeg, trok hij de stand gelijk door op zijn beurt het paard op e5 te nemen met zijn loper.

Hij nam de pion op e4 met zijn paard en ...

 
"Kijk jongen", sprak hij met een plotseling verrassend jong klinkende stem, "het is er allemaal niet echt beter op geworden in de loop der tijd, maar het Koningsindisch is na al die jaren schaken de opening bij uitstek gebleven voor zwartspelers die op de aanval willen spelen. Neem een voorbeeld aan je ouwe opa..."

Tijd om eens kijken hoe het de aanvallers in de voorlaatste ronde van de voorjaars­competitie 2019 verging:

Kampinaomioen

Met een remise tegen Pearl Uyttenhove zou Naomi Snikkers zeker zijn van haar zoveelste kampioenschap in een Willige-Damecompetitie. Pearl had alleen in theorie nog een kans op het kampioenschap, maar dan zou Naomi twee maal achtereen moeten verliezen en dat is statistisch gezien bij De Willige Dame al een kans van kleiner dan nul. De voorlaatste ronde bracht de twee tegen elkaar en de partij eindigde al snel in remise. Na 12 zetten reeds werd de vrede gesloten. Toch had Pearl wel een kans gehad op meer, omdat Naomi met 9. exd5 zeker niet de beste voortzetting koos. Maar in plaats van 9. .., Pxd5 antwoordde Pearl met 9. .., Dxd5 wat niet half zo goed was. Hij miste daardoor pionwinst en had de rokade van zijn opponente onmogelijk kunnen maken. Ook 10. Ld2 van Naomi was geen geweldige zet. Pearl reageerde in eerste instantie goed en zou wellicht in winnende positie kunnen komen, maar 11. .., Ld6 in plaats van het sterke 11. .., Lc5 leidde slechts tot een vrijwel gelijke positie. Naomi is nu definitief niet meer in te halen. Wie het alsnog wil proberen staat dat natuurlijk vrij, maar wij kennen inmiddels de Voorjaars­kampioene 2019 van De Willige Dame.

Pearl Uyttenhove 21-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 21-05-2019

 

Afronden

In een Geweigerd Damegambiet speelde Johan Went zijn loper in de opening naar het minder gebruikelijke veld a6, maar Johan speelt eigenlijk best wel vaak vrij ongebruikelijke, maar zeker speelbare zetten. Met La6 verhinderde hij weliswaar de rokade van wit (John van Waardenberg), maar hij kwam wel een pion achter. Dameruil maakte het voor John echter wel lastiger om zijn materiële voordeeltje in winst om te zetten en toen hij ook nog zeer tegen zijn zin in een stel torens moest ruilen verdween de winst zo'n beetje achter de horizon en besloten de heren tot deling van het punt. John kreeg 0,511 en Johan ontving 0,499, af te ronden op één cijfer achter de komma.

Ook Jisk Liemburg en Tabitha (volgens het formulier van Jisk aanvankelijk abusievelijk gespeld als Thabita) Snikkers kwamen na het spelen van de Siciliaanse Drakenvariant remise overeen, nadat Jisk uiteindelijk toch besloot de herhaaldelijk aangeboden dameruil te accepteren.
John van Waardenberg 21-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg 21-05-2019

 

Significant lastig

Wim Platje kreeg te maken met Pieter Sandijck, die met de zwarte stukken het Siciliaans op het bord zette. Het verhaal van de partij laat zich vlot vertellen. Tot de 32ste zet ging de strijd volkomen gelijk op. Toen overzag Wim een simpele penning, die hem een belangrijke pion op e4 kostte. In hogere zin zoals dat zo mooi heet, was het vanaf dat moment een verloren partij hoewel het tot en met de 60ste zet (meer passen er trouwens niet op het notatieformulier van DWD) duurde voor het punt definitief naar Pieter ging.

Cor Paans met wit betekent 1. c4 en dat geschiedde dan ook in de partij tegen Piet Schuller, die soms ten onrechte Schüller of zelfs Smulders gemoemd wordt. In de vierpaardenvariant van het Engels, dus eigenlijk op zijn Ruttiaans de 'Four Horsesvariation of the English', slaagde geen van beide spelers er in om enig sifginci.., gifnisci.., ehh, significant voordeel te behalen en dus werd remise het terechte resultaat.
Wim Platje 21-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 21-05-2019

 

Omslachtig

Gijs van Willigen speelde met verwisselde kleuren de Philidorverdediging die hij doorgaans met zwart hanteert. Onnodig om zo omslachtig te zeggen dat hij met wit speelde, maar de meligheid des schrijvers slaat onbarmhartig toe na zoveel woorden. Met wit is de Philidor wat passief, maar wel solide. Tegenstander Paul de Roos speelde het met een koningsindische opstelling aan de zwarte kant zeker niet minder solide. Paul had een kans op pionwinst, maar ik betwijfel of iemand in de speelzaal die tijdens het spel had kunnen ontdekken. Een grote fout van Gijs had hem een paard moeten kosten, maar het ontsnapte aan de aandacht van Paul die gefixeerd was op het afslaan van een aanval op zijn koning. Dat lukte niet, dat afslaan van die aanval bedoel ik, en stukverlies en later nogmaals stukverlies beslechtten het pleit in Gijs' voordeel.
Gijs van Willigen 21-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 21-05-2019

 

Het absolute niets

De overige twee partijen zijn om diverse redenen op hun uitslagen na voor mij in het absolute niets verdwenen. Dick Korteland won met wit van Koos van Dalen en Fons Claessen zegevierde met zwart over Ton van der Breggen.
Fons Claessen 21-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 21-05-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".

© Wim Platje 23-05-2019 20:36

Sponsors van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven