Ronde 13: “Fantasie is grenzeloos”


"Liegen vereist fantasie, acteertalent en geheugen." (Friedrich Nietzsche)

RONDEVERSLAG | Als de voorzitter aan het begin van de speelronde vergeet te melden dat de redaceur van de website elders de club-eer aan het hoog houden is en dus zijn niet altijd even deskundige blikken ook niet over de borden kan laten dwalen, dan wordt het pas echt lastig om een lezenswaardig verslag te produceren.

Gelukkig zijn er toch altijd nog leden die geen aansporing nodig hebben om iets over hun partij te melden. Ik dank ze hierbij dan ook voor hun betrokkenheid bij de website.

Allereerst is mijn zelfbenoemde co-redacteur Pearl Uyttenhove zo vriendelijk geweest om een verslag van zijn partij tegen John van Waardenberg in te zenden en eveneens allereerst maakt onze vaste fotografe Naomi Snikkers, zo langzamerhand onze redactionele Mientje-van-bijna-alles, doorgaans ook een foto van de notatie van haar eigen partij, zodat ik daar met behulp van het electronisch schaakbrein ook wel wat zinnigs over kan melden.

Daar gaat-ie dan: Aan het begin van de dertiende ronde bedroeg het verschil in keizerpunten tussen de nummers een en twee, Naomi Snikkers en Johan Went, 126 punten. Aan Johan dus de schone opdracht om met wit van Naomi te winnen om nog enigszins uitzicht te houden op de titel.

Papieren en lakens

Het werd in een Siciliaanse partij de overbekende Najdorf-variant, waarin Johan bij de overgang naar het middenspel na 14. Lb6 over de beste papieren beschikte. Maar met zijn volgende zet 15. Pa5? werden de rollen plotseling omgedraaid en was het ineens Naomi die de lakens uitdeelde. Ze miste echter het vrijwel winnende 16. .., d5 gevolgd door 17. .., d4 en in plaats daarvan leek de partij op remise af te stevenen. Johan speelde evenwel te voorbarig zijn paard naar d5 wat hem een pion op c2 kostte en een grote fout daarna kostte zelfs een stuk. Het eindspel werd door Naomi vervolgens bekwaam naar winst gevoerd.
Naomi Snikkers 07-05-2019 (Foto: Tabitha Snikkers)

Naomi Snikkers 07-05-2019

 

Robuust en heroïek

De nummers drie en vier van de ranglijst, Pearl Uyttenhove en John van Waardenberg, speelden ook tegen elkaar. Pearl, betrokken bij De Willige Dame als altijd, stuurde me het volgende stukje bloemrijk proza als partijverslag in:

"Hierbij mijn niet objectieve verslag van mijn partij in de 13e ronde van de lentecompetitie: Met de zwarte stukken neem ik plaats in de consistorie voor mijn heroïeke treffen met de immer robuuste John van Waardenberg.

In een half gesloten spel dat ontstaat na 1. d4,d6 2. c4,e5 3. Pf3,e4! 4. Pg5,f5. wil wit zich zo snel mogelijk van de indringer op e4 ontdoen. Na wat geruil in het centrum met beide koningen nog op hun uitgangsveld, wint John weliswaar pion d5, maar mijn positionele compensatie is groot. Te groot naar de zin van de witspeler die een paard voor twee pionnen geeft.

Na tegengestelde rokades - wit rokeert lang - heeft John een machtige pionnenketen in het centrum. Daar stel ik een ontwikkelingsvoorsprong en open lijnen op de witte koning tegenover. Door dameruil weet John zijn stelling te ontlasten. Zwart staat iets beter, maar omdat de centrale witte keten alleen door stukken kan worden geblokkeerd, tekenen zich de contouren van een vesting af. Maar wit moet op zijn tellen passen; een fout is hier snel gemaakt

Helaas. De opening en het middenspel verliepen slecht naar John's zin, waardoor hij met structureel een half uur minder op de klok dit complexe eindspel ingaat. John's wil is sterk. Te sterk. Hij overschat zijn mogelijkheden, speelt actief waar hij zijn tijd had moeten beiden en dwingt mij het paard voor zijn falanx te geven - een voor mij gunstige transactie. Na deze afwikkeling komt er een voor John desastreus toreneindspel op het bord. Als de torens er geforceerd af gaan, vindt John het mooi geweest en bedankt hij mij voor een avondje entertainment."

De voorsprong van Naomi op de nieuwe nummer twee, Pearl, bedraagt nu 154,5 punten en met nog twee ronden te gaan zou het me niet verbazen als het weer een meisje wordt!
Pearl Uyttenhove 07-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 07-05-2019

 

Veronderstelling

Van de partij tussen Pieter Sandijck en Jisk Liemburg heb ik om eerder genoemde redenen helaas niets zinnigs te melden. Iets onzinnigs schrijven kan natuurlijk altijd en fantasie is grenzeloos: Pieter speelde met wit en als hij met 1. e4 geopend heeft dan heeft Jisk er vervolgens Siciliaans van gemaakt. Gedegen spelend zou Jisk dan wat lichte stukken hebben geruild en voor een ondoordringbare verdediging hebben gezorgd. Na dameruil zouden de heren dan in een vrijwel gelijkstaand toreneindspel zijn beland, dat ondanks enig aandringen van Pieter toch onvermijdelijk in remise zou zijn geëindigd. Ik ben benieuwd in hoeverre ik bezijden de waarheid zit.

(Naderhand is me ter ore gekomen dat het in grote lijnen zo gegaan is, maar dat er een eindspel met paarden op het bord kwam. Pearl Uyttenhove schreef later namelijk:

"Mooi verdedigend schaak van Jisk Liemburg.

Vastberaden stapt Jisk Liemburg de consistorie binnen alwaar de positionele zwaargewicht Pieter Sandijck reeds voor hem klaar zit. Jisk wisselt een blik van verstandhouding met John van Waardenberg en zegt dan tegen Pieter: "Kijk maar eens goed naar de stelling, nu staat het nog gelijk."

De partij ontwikkelt zich echter voordelig voor Pieter, die met de van hem bekende degelijke opbouw langzaam maar zeker beter komt te staan. Jisk ziet zich genoodzaakt een pion te offeren en wendt aldus alle directe dreigingen af. Een afwikkeling naar een paardeindspel volgt waarin Pieters drie pionnen met de twee van Jisk in een centrale keten zitten geschoven.

En dat blijkt goed uit te pakken voor Jisk. Hij hoeft immers alleen de basis van zijn keten te verdedigen en bij een eventuele pionnenruil kan hij zijn paard voor Pieters laatste pion geven. Pieter blijkt langs dezelfde lijnen te redeneren en gaat voor de shortcut. Jisk bedenkt zich geen seconde en neemt het remise-aanbod aan. Als Pieter de deur van de Trinitatiskapel achter zich heeft dicht getrokken, groeit op het gezicht van Jisk een grijns van oor tot oor.")

Pieter Sandijck 07-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 07-05-2019

 

Hypothese

Van de partij tussen Tabitha Snikkers en Cor Paans heb ik om eerder genoemde redenen helaas eveneens niets zinnigs te melden. Iets onzinnigs neerpennen kan hier natuurlijk altijd en fantasie is grenzeloos: Tegen de opening met de koningspion van Tabitha koos Cor Paans de Caro-Kann als verdediging. Lange tijd bleef de partij in evenwicht tot een moment van schaakblindheid Cor een stuk en de partij kostte.

(informatie achteraf leerde dat het een heel lange partij was die inderdaad lange tijd op remise af leek te stevenen totdat Cor een fout maakte.)

Van de partij tussen Willem Weerdesteijn en Dick Korteland heb ik om eerder genoemde redenen helaas ook niets zinnigs te melden. Iets onzinnigs melden kan natuurlijk altijd en fantasie is grenzeloos: Willem opende de partij met 1. Pf3, de Réti-opening en bouwde tegen de zich stug verdedigende Dick aan een aanval van formaat. Dick doorstond de ene na de andere aanvalsgolf, maar had de pech, dat hij in het pionneneindspel de ongunstigste koningspositie had, waardoor Willem als eerste een pion zou kunnen laten promoveren.
Tabitha Snikkers 07-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 07-05-2019

 

Fictie

Van de partij tussen Ton van der Breggen en Koos van Dalen heb ik om eerder genoemde redenen helaas alweer niets zinnigs te melden. Iets onzinnigs aan het electronisch papier toevertrouwen kan natuurlijk altijd en fantasie is grenzeloos: Ton speelde 1. e4 en Koos besloot onmiddellijk die pion aan te vallen met 1. .., d5. Ton nam de pion niet en schoof pion e4 door naar e5. Al snel groeide de situatie op het bord door de vele mogelijkheden uit tot een bijna ondoorgrondelijk oerwoud van varianten, waarin Koos nog het best zijn weg vond en een stuk won. Nadat er van alles en nog wat geruild was bleef Ton met een nijpend tekort aan materiaal zitten en was het punt voor Koos.

De laatste partij op de rol en tevens de langste partij van de avond was die tussen Paul de Roos en Connie Koomen. Wat ze ook probeerde, Connie konnie winnen. Paul trouwens ook niet.

(Informatie achteraf: Connie bleek te zijn vertegenwoordigd door oud-lid van De Willige Dame Giel van der Waals.)
Paul de Roos 07-05-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Paul de Roos 07-05-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2019".

© Wim Platje 10-05-2019 19:51

Sponsors van deze ronde:

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame

Erik Brok - Speler van De Willige Dame