Ronde 2: “Derde Dinsdag in september” 1


"Politiek is de kunst om zich anders voor te doen dan men is."
(Mme. A. Fontaine)

RONDEVERSLAG | Op de derde dinsdag in september wordt traditioneel de tweede ronde van de najaarscompetitie van De Willige Dame gespeeld. De landelijke belangstelling voor dit evenement is, al even traditioneel, groot.

Zoals ieder jaar laten de koning en zijn dame zich voor deze belangrijke gelegenheid feestelijk en gewillig in een, tijdelijk wat minder gouden, koets door onze residentie rijden. Het spelen van de tweede ronde wordt op deze wijze dan ook van de verdiende vorstelijke luister voorzien. Met name de vrouwelijke leden der Staten-Generaal dossen zich voor deze hoogtijdag met de daartoe verstrekte feestmutsen uit, de koning spreekt voor de televisie de nieuwste varianten voor het komende seizoen nog even door en de Dordtse schaaksociëteit vaardigt, alweer volgens de traditie, een vertegenwoordiger naar de festiviteiten af. Evenals vorig jaar was het de heer Jan Lokhorst die namens De Willige Dame in Den Haag acte de présence gaf.

De schakers zelf brengen die dag zoals gebruikelijk door met het zich geconcentreerd voorbereiden op de grote avond in Dordrecht zelf. Dit jaar werd de tweede ronde opgeluisterd door het Drechtsteden Bachkoor waarvan zoetgevooisde koralen als 'Ach Gott, erhör' mein Seufzen' zacht vanuit de aangrenzende kapel in de speelzaal nederdaalden en de spelers tot introverte deemoed aanzetten.

Overzichtsfoto tweede ronde najaarskampioenschap 19-09-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Zes partijen stonden er op het programma voor de tweede ronde van het najaarskam­pioenschap 2017. Op één partij na werd er verbeten slag geleverd, want een overwinning op juist deze avond leeft eeuwig voort in de kronieken van DWD. De Gezusters Snikkers kozen in hun partij deze avond voor een variant van het Ambachts die reeds sinds jaar en dag bekend staat als hèt remisewapen bij uitstek en de vrede werd dan ook snel getekend.

Alleen op de bok

Het klapstuk van de avond was de overwinning van nieuweling Dick Korteland op houwdegen Johan Went. In de Nimzowitsch-Larsenvariant van de Réti-opening (1. Pf3; d5 2. b3) kreeg Dick met wit na een aanvankelijk rustige opening wat ruimtevoordeel op de koningsvleugel en rukte daar met zijn pionnen op. Met 18. .. Ld7, waar h6 geboden was kon Dick 19. g5 spelen, waardoor het paard van f6 geen uitwijkvelden meer had. Johan kreeg er de kwaliteit en een pion voor terug, maar het tij was niet meer te keren. We zullen de partij binnenkort op de partijenpagina publiceren. Dick komt door deze overwinning alleen op de bok van de koets te zitten. (Zie de foto boven dit epistel)

Dick Korteland 19-09-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Zo moet het dus niet

Ton van der Breggen kreeg van Anne Meeldijk een Prinsjesdag-siciliaan voorge­schoteld, waarin hij zich op de 14e zet verslikte door een pionvork over het hoofd te zien. Door verkeerd af te wikkelen kostte hem dat zelfs twee stukken en toen, ondanks hardnekkig verzet, tot overmaat van ramp zijn vorstin door een penning haar laatste troonrede uit moest gaan spreken konden de stukken in de doos. Bij het inleveren van zijn notatieformulier bij ondergetekende sprak Ton: 'Zet er maar bij: Zo moet je het dus niet doen'.

Anne Meeldijk 19-09-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Een ouwe Spanjaard

Bij Wim Platje versus Fons Claessen kwam de oeroude Steinitz-verdediging van het Spaans op het bord. Wim had weliswaar voortdurend een klein initiatief en liet een klein kansje in de opening liggen, maar Fons verdedigde zich verder bekwaam. Na het opsteken van een rokertje op Het Binnenhof besloot Wim voor de aanval op zijn fractiegenoot van het DWD-viertal te kiezen, maar door de te vroege opstoot met e5 vervlakte de partij. De verdere zetten waren allemaal logisch en voorspelbaar en ook een klein valletje dat Fons nog openzette was niet al te moeilijk te omzeilen. Op voorstel van Wim, die zo nog wat tijd overhad om de miljoenennota der contributies met de nieuwe leden Dick Korteland en Wim Vink te bespreken, werd het op de 23ste zet remise.

Fons Claessen 19-09-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Vergeet het! Geen Van Geet.

Piet Schuller is van zijn geloof afgevallen. Met wit tegen Wim Vink week hij van zijn gewoonte af om de Van Geet-opening (1. Pc3) te spelen. Het werd met 1. d4; c6 2. Lf4; d5 een dame-pionopening. Niet alles met Lf4 erin kun je immers het Londonsysteem noemen. In ieder geval liep het met Piet niet goed af. De pionnen speelden een belangrijke rol in de bepaling van de stand. Wim won er eentje. Wim won er nog eentje. Piet pikte er eentje van Wim en Piet gaf er in alle vrijgevigheid weer eentje terug aan Wim. Het was als met de begrotingsplannen op de Derde Dinsdag: wat de linkerhand lijkt te geven, snaait de rechterhand weer weg. Toen Wim ook de zware stukken geschut met saluutschoten van het bord kreeg bleven er voor wie goed meegeteld heeft, aan de kant van Wim in ieder geval genoeg pionnen over om de partij te winnen.

Wim Vink 19-09-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Ik wil mijn kwal terug!

Gijs van der Willigen kwam met wit tegenover Pearl Uyttenhove te zitten en beloot de kwaliteit te offeren voor de aanval. Daarbij wilde hij echter volgens Pearl te snel die kwal terug hebben, maar hij slaagde daar niet in. Integendeel, het kostte hem uiteindelijk een volle toren, waardoor Pearl als winnaar uit het torentjes-overleg tevoorschijn kwam.

Pearl Uyttenhove (l) - Gijs van der Willigen 19-09-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Maar beter dan dat ik dat kan is de karakteristiek die Pearl zelf van de partij geeft: 'Met een ingelast Lf1-c4 komt er een Sveshnikov op het bord. Gijs ruilt ten onrechte paarden op c6 wat zwart een fraai pionnencentrum geeft: c6 d6 en e5 plus een half open b-lijn voor zwart. Deze half open b-lijn weerhoudt Gijs niet van de lange rokade, wat gepaard gaat met een kansrijk kwaliteitsoffer: hij geeft de dametoren voor mijn dameloper.

Gijs raakt van slag van zijn eigen daadkracht en probeert de kwaliteit direct terug te krijgen, een slecht besluit dat hem uiteindelijk met een volle toren minder achter laat. De stelling is nogal gesloten wat wit praktische kansen biedt, vooral ook door de zwaar geruïneerde zwarte koningsstelling: pionnen op f7, h7 en h6.

Door het stapelen van kleine positionele fouten verslechtert wit zijn stelling, weet zwart de witte rokadestelling met een tactische transactie open te breken waarop Gijs de handdoek gooit: "resistance is futile..."

In de post mortem nemen we al Gijs' gemiste kansen door - in toekomstige treffens met cracks als Cor Paans en Willem Platje moet Gijs beslagen ten ijs komen. Ik heb mijn race naar de kelder van het klassement gestopt, voorlopig...'

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017

Sponsor van deze ronde:

Edwin van Dongen

Edwin van Dongen - Speler van De Willige Dame 1Een gedachte over “
Ronde 2: “Derde Dinsdag in september””

  • Ton van der Breggen

    Voorwaar een Koninklijk verslag van de 2e Schaakavond!
    Hoe verzin je het, op een Oranje Bitter van Ton.
    Met een vrolijke groet, Ton

Reacties zijn gesloten.