Ronde 3: “Mirakels, ‘Porgel’ en Lourdes”


Lourdes

"We dragen in ons de wonderen die we buiten onszelf zoeken."
(Sir Thomas Browne)

RONDEVERSLAG | De stemming in schaaksociëteit De Willige Dame is voordat De Grote Niet Te Ver­mijden Stilte over de borden neerdaalt altijd wat frivool. De gesprekken gaan zeker niet altijd over schaken. Het is wonderlijk hoe een onderwerp soms plotseling aan de orde komt.

Deze keer werd er voor aanvang van de derde ronde door enkele van de heren gesproken over het fenomeen 'wonderen' en dan met name over de al dan niet vermeende mirakels die plaatsvinden in verband met de bedevaarten naar Lourdes. Zo was er een man die een jerrycan van Frankrijk naar Nederland in de kofferbak van zijn auto meenam. Bij de de grens met België werd hij door een douanier tegengehouden en moest hij zijn kofferbak openen. "Wat zit er in die jerrycan?" vroeg de douanier. "Geneeskrachtig water uit Lourdes", was het antwoord. De overijverige grensbewaker nam daar echter geen genoegen mee, schroefde de dop los, rook aan de inhoud en zei: "Maar dat is pure cognac!" Waarop de chauffeur op de knieën ging, zijn handen naar de hemel ophief en uitriep: "Een wonder... !" Het tweede verhaal volgt later in dit stukje. Nu eerst naar de soms wonderlijke verwikkelingen bij de acht partijen van deze speelavond.Cor Paans 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

In de 'Porgel'

Cor Paans en Nick Kimenai brachten het Engelse Vierpaardenspel op het bord. Een symmetrische stelling zonder al te grote spanningen, maar in het middenspel ging Cor als eerste in de fout en dat kostte hem een paard en een pion. Commentaar van Cor met verwijzing naar het gedicht 'De Blauwbilgorgel': "Ik stond echt goed volgens mij, maar na die zet zat ik helemaal in de 'porgel'." Slechts één zet later misrekende Nick zich en leverde hij op zijn beurt na ruil van de dames een toren in. Het resterende eindspel was voor Cors' toren tegen het paard van Nick en met beiden vijf pionnen glad gewonnen. Hij kreeg twee verbonden vrijpionnen op de a- en de b-lijn, maar Nick gaf niet op. Cor ruilde op het juiste moment zijn toren voor het paard, maakte een fout en de stelling was remise. Vervolgens was het weer de beurt aan Nick om in de fout te gaan en kon Cor het punt gaan binnenhalen, maar hij zag de winstweg niet en nam genoegen met remise. De eindstand is volgens de computer huizenhoog (mat in 31) gewonnen voor wit, maar dat moet je als mens natuurlijk dan wel eerst even zien. Cor mag zich met recht enigszins 'gekimenaaid' voelen.Nick Kimenai 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Een half ei is ook wel ok

Iets minder wonderlijk was het remise-aanbod dat Wim Platje deed aan Hans Nunnikhoven. Objectief gezien kwam hij na het veroveren van een centrumpion zeer goed te staan, maar eerdere ervaringen met het verliezen van eindspelen tegen Hans brachten hem tot dat besluit. Beter een half ei dan een lege dop zal Wim hebben gedacht. In de Pirc-verdediging ging het lange tijd gelijk op totdat Hans met 22. f4 misgreep. Wim had de kwaliteit kunnen winnen en de dames van het bord kunnen dwingen, maar hij overschatte de aanvalskansen die Hans zou krijgen en was iets te voorzichtig.Wim Platje 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Oriëntatiestoornis

Piet Schuller had zich voorgenomen op 1. e4 van Gijs van der Willigen te antwoorden met 1. g6 om daarna met 2. Lg7 voort te zetten. Door een wonderbaarlijke storing in de links-rechtsoriēntatie van zijn brein bracht Piet evenwel 1. b6 en 2. Lb7 op het bord. Dat mocht de pret echter niet drukken. De opening bracht weinig spectaculairs. Gijs strafte een foutje van Piet niet af en bracht zichzelf vervolgens langzaam in de problemen. Een dubbelaanval op paard en dame had Gijs het paard moeten kosten, maar wat al te edelmoedig redde hij het paard en niet de dame, waarna de stukken tot de volgende ronde konden worden opgeborgen.Gijs van der Willigen (l) - Piet Schuller 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Fantasia-opening

Van de overige vijf partijen is me weinig meegedeeld en heb ik ook niet veel kunnen zien. Hierbij wat er te melden valt: Pieter Sandijck deelde mede, dat de opening van zijn partij tegen Dick Korteland tot de orde der 'Fantasia-openingen' behoorde. Helaas voor Dick blunderde hij in tijdnood een stuk weg en Pieter streek derhalve het punt op.Pieter Sandijck (l) - Dick Korteland 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove speelde tot bijna de kleine uurtjes door tegen Tabitha Snikkers om in een toreneindspel een pion voordeel te kunnen verzilveren. Het had gekund, zo wezen de post-mortemanalyses uit, als hij erin was geslaagd om twee verbonden vrijpionnen te creëren. Een onnauwkeurigheid zijnerzijds verhinderde dat, zodat er een remise moest worden genoteerd.

Willem Weerdesteijn ging met zwart in de aanval tegen Fons Claessen en slaagde erin dusdanig inventief te combineren dat de witte stelling onhoudbaar werd. Er bleef volgens Fons uiteindelijk overal te veel 'hout' hangen om nog op een goede afloop te kunnen blijven vertrouwen.Willem Weerdesteijn 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Naomi Snikkers speelde weer eens de Schotse-opening. Ditmaal tegen Johan Went, die aangaf de finesses van die opening niet te kennen: "Dan kom je, als je het verkeerd aanpakt al mirakels gauw een pion achter te staan en dat werd door Naomi heel goed uitgespeeld".

Koos van Dalen over zijn partij tegen Ton van der Breggen: "Tja... Het verwonderde me wel, dat het allemaal zo gunstig voor me verliep. Een betrekkelijk eenvoudige overwinning".Overzichtsfoto derde ronde 26-9-2017 (Foto: Naomi Snikkers)

Ik kan weer lopen!

Ik was jullie nog het tweede 'Lourdesverhaal' schuldig. Bij dezen dus: Dat er soms wonderbaarlijke genezingen in Lourdes zijn geschied is algemeen bekend, maar deze is wel een heel bijzondere. Tijdens mijn enige bezoek aan het bedevaartsoord, ik was toevallig toch in de buurt, zie ik een man op het trottoir lopen, die met zijn armen wild loopt te gebaren en steeds uitroept: "Ik kan weer lopen..! Ik kan weer lopen..! Ik kan weer lopen..!" Daar moet ik het fijne van weten, denk ik. Ik stap naar hem toe en vraag: "Is er een wonder gebeurd?" "Nee", antwoordt de man wanhopig. "Ze hebben mijn fiets gestolen!"

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017

Sponsor van deze ronde:

Anonieme sponsor

Anonieme sponsor - Speler van De Willige Dame