“Den vergeetaghtige viertalschaecker”


WEDSTRIJDVERSLAG | Eén van de aardige dingen van het al jaren spelen in hetzelfde viertal is dat er in de loop der tijd vaste tradities ontstaan. Tradities die je koestert en die je mist als de gang van zaken eens een keer een andere wending neemt.

 

Door Wim Platje

 

Zo weten we bij het viertal vrijwel zeker dat er zo af en toe een van ons zal vergeten dat er een wedstrijd gespeeld moet worden en dat we met slechts drie van de vier bijeen zullen zijn terwijl we op nummer vier staan te wachten en de klok gestaag doortikt tot na de afgesproken vertrektijd.

Voor onze tocht naar Papendrecht om tegen het tweede viertal van schaakvereniging Pascal te gaan spelen was het niet anders. De captain was vergeten om op de speeldag zelf onze chronisch vergeetachtige kompaan nog even te bellen, dus eigenlijk was het zijn schuld. Als je namelijk niet op de dag zelf nog een keer bevestigt dat er in de avond een competitiewedstrijd plaatsvindt, dan kun je er vergif op in nemen dat er in het hoofd van onze verstrooide schaakmakker duizend en een dingen omgaan, maar dat er geen geheugenplaats is ingeruimd voor een avondje schaken.

De tijd verstrijkt en het is kwart over zeven, de afgesproken tijd, geweest. Schakers Eén, Drie en Vier, we zullen ze om redenen van privacy maar even naar hun plaats aan de borden noemen, zijn op tijd. De auto van Vier staat klaar. Het wachten is op Twee. Twee kan uit het station aan de overkant komen. Dan komt hij direct vanuit zijn werk. Anders komt hij vanuit de andere richting over de Burgemeester de Raadtsingel. Tien voor half acht. Nog geen spoor van Twee. Er wordt getracht telefonisch contact te leggen. Een damesstem geeft aan dat het nummer dat gebeld wordt buiten gebruik is. Wat te doen?

Besloten wordt dat Drie bij de plaats van vertrek, de Antoniuskerk, blijft wachten op een eventueel verschijnen van Twee en dat Eén en Vier naar het woonhuis van Twee zullen rijden om hem daar indien aanwezig op te halen. Telefonisch kunnen dan bij een verandering van situatie passende maatregelen worden genomen. Bij de verblijfplaats van Twee aangekomen belt Eén aan. Er wordt opengedaan door Twee-komma-drie, de zoon van Twee, die meldt dat Twee even naar naar Twee-komma-twee, zijn moeder, is gegaan om iets af te geven, maar dat hij, als we geluk hebben, best wel eens binnen korte tijd langs zou kunnen fietsen op weg naar de Aldi, de Lidl of de Dirk. Eén en Vier staan op het punt de boel de boel maar te laten en dan maar genoegen te nemen met een drietal. Eén oppert zelfs om maar helemaal af te bellen om op die manier met de grootst mogelijke cijfers te verliezen. Dat was was namelijk het hele competitieseizoen door wel gewoon te spelen nog niet gelukt. Vier is net begonnen met een betoog waarin hij aan wil geven dat dat toch niet erg respectvol is jegens de tegenstanders als daar plotseling, als Deus ex machina, Twee op de fiets verschijnt.

Twee was inderdaad straal vergeten dat hij die avond met het viertal zou spelen. Dat was voor Eén en Vier zeker geen verrassing, eerder een opluchting, omdat in ieder geval de traditie geen geweld aangedaan werd. Snel stapt hij in en Vier stuurt de auto snel terug naar de kerk om Drie op te halen, die inmiddels verlicht adem kan halen daar hij via de telefoon op de hoogte gebracht is van de wonderbaarlijke verschijning van Twee. De reis naar het dorp der Erwtenpellers verloopt verder zonder problemen. Zelfs maken we nog op tijd, om vijf voor acht, onze opwachting bij de speelzaal in het denksportcentrum. En omdat de jeugd de zaal nog niet van zijn aanwezigheid heeft ontdaan, kunnen we om kwart over acht aan de laatste wedstrijd van het schaakseizoen beginnen.

Wiener Blut

Aan het tweede bord speelt Fons Claessen met zwart tegen Martijn van Wingerden. In een Weense partij offert Martijn tijdelijk zijn f-pion om een sterk centrum en de open f-lijn voor zijn toren te krijgen, maar slechts door niet optimaal tegenspel van Fons bereikt Martijn enig voordeel. Met 13. Dd7 gaat Fons behoorlijk in de fout en om aan mat te ontsnappen levert hij een loper in. Als wit zijn stukken allemaal in het spel krijgt en de aanval inzet is er voor Fons geen houden meer aan. (1-0)
Fons Claessen 23-04-2019

Fons Claessen 23-04-2019

 

Ondank is des werelds loon

Aan het derde bord speelt Piet Schuller met wit tegen de elfjarige Joshua Koers. Op verzoek van Pascal heeft de teamcaptain ingestemd met een verkort speeltempo van een uur per persoon voor de partij. En dat terwijl Piet toch doorgaans niet tot de snelst spelende schakers behoort. Het gaat evenwel voorspoedig. Na de van Geet-opening en wat ongebruikelijke zetten maakt Joshua wat foutjes die hem twee pionnen kosten. De stelling is volkomen gewonnen voor onze captain die daarna evenwel ruzie krijgt met de toch al ingekorte tijd en in een paar zetten zijn mooie stelling om zeep helpt. Toch krijgt hij nog een uitgelezen kans op de winst, maar hij ziet niet hoe hij een paard kan winnen. Integendeel, Piet komt in een eindspel met twee pionnen tegen een paard en een pion terecht, dat hij remise moet kunnen houden, maar toch nog verliest. Tja, verleen je je tegenstander een gunst en dan ... (2-0)
Piet Schuller 18-09-2018

Piet Schuller 18-09-2018

 

Scandinaljechin-opening

Wim Platje speelde met wit tegen Arie Prins en zondigde al binnen de eerste vijf zetten tweemaal tegen de basisprincipes van het schaken met 4. Df3 en 5. h3. Hij werd er in deze vreemde kruising van de Scandinavische- en Aljechin-opening niet voor gestraft en de stelling begon al snel 'normale' trekken te vertonen. Na een zet of 12 stond er een volkomen gelijkwaardige stand op het bord en het evenwicht bleef de rest van de partij gehandhaafd. Nadat de dames van het bord verdwenen waren, zagen beide spelers het vruchteloze van een eventuele winstpoging in. (2½-½)
Wim Platje 22-05-2018

Wim Platje 22-05-2018

 

Good Old Jack

Na verwisseling van zetten kwam er in de partij tussen Rob Truijens, die met zwart speelde, en Jack de Ruijter de Italiaanse opening op het bord. Jack is zeker al sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw op schaakgebied actief en is ook vaak op toernooien te vinden. Rob kon dus een zware partij tegemoet zien was de verwachting. Rob bouwde de partij gedegen op, maar liet toen zomaar een paard en-prise staan. Op zijn beurt dacht Jack de zwarte dame te kunnen winnen door een offer van de loper op f7, maar hij had er geen rekening mee gehouden dat Rob met de koning kon slaan in plaats van met de toren waardoor de dame op d8 gedekt bleef. De materiële voorsprong slonk zo tot een pion. Toen Rob ook die achterstand had ingelopen werd er tot remise besloten. (3-1)
Rob Truijens 05-03-2019

Rob Truijens 05-03-2019

 

De spiegel liegt niet

Na zes wedstrijden eindigde het viertal wederom op de laatste plaats. Een lichtpuntje was wel dat door het behalen van één matchpunt, tegen Erasmus werd gelijkgespeeld, we twee matchpunten meer hebben behaald dan vorig seizoen. En dat is geen rekenfout! Te vaak werd er echter uit prima stellingen te weinig gehaald om tevreden te kunnen zijn. 7½ bordpunt van de maximaal te behalen 24 bordpunten is simpelweg te weinig. We moeten eens goed naar onszelf in de spiegel kijken, want volgend seizoen moet het echt beter!
Schaakspiegeling

Kijk nog eens goed in de spiegel!

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-viertal Klasse 2A".

© Wim Platje 10-05-2019 15:50