Ronde 13: “Een kosmisch rondje schaak”


"Het meest onbegrijpelijke van het heelal is dat het begrijpelijk is. (Albert Einstein)

RONDEVERSLAG | "De beste wensen voor het nieuwe jaar", klonk het ieder keer als de deur openging en er zich weer een deelnemer meldde om de dertiende ronde van het najaarskampioenschap te komen spelen. De teller stopte bij veertien. Een goede opkomst die derhalve uitmondde in zeven partijen in de Kosterij. Vanzelfsprekend wenst het bestuur van De Willige Dame hierbij alle leden van harte een voorspoedig 2018 toe!

Nou heb ik altijd als er weer een nieuw jaar begint maar heel even wat melancholieke gedachten. Als vanzelf gaan die naar degenen die ik kende en voor wie het afgelopen jaar hun laatste was. Lang blijf ik doorgaans niet bij de eindigheid van het leven stilstaan. Eens worden we allemaal vanzelf weer sterrenstof en op de grote kosmische kalender vullen we met zijn allen sinds we voor het eerst ruimteschip Aarde gingen bevolken niet eens een hele dag. De werkelijkheid is prozaïscher: In 365,256360417 dagen oftewel 365 dagen, 6 uren, 9 minuten en 10 seconden draaien we met zijn allen een bijna cirkelvormig baantje om de zon om vervolgens, na het afsteken van wat vuurwerk, weer aan de volgende ronde te beginnen en dat doen we met een gemiddelde snelheid van 29,783 km per seconde, 107.218,8 km per uur. Daar kunnen sterren als Max Verstappen, Sven Kramer en Dafne Schippers nog een puntje aan zuigen en we merken er helemaal niets van: Alle schaakstukken blijven gewoon ergens tussen a1 en h8 op het bord staan en de koffie die we bij een partijtje drinken kolkt niet over de rand van het kopje.

Vanmorgen was ik nog wel even in de Heelalstraat (toeval?) bij Wim Vink om een probleempje met de toegang tot onze website te onderzoeken en te verhelpen, maar een kosmische ervaring had ik niet. Laten we het er maar op houden dat we allemaal af en toe sterren zijn als een aardige combinatie lukt, maar doorgaans door de schaakse zwaartekracht stevig met beide voeten op de grond gedrukt worden. En de partijen? Zij worden hier vereeuwigd:

Meteoriet

Piet Schuller beleefde een ongemakkelijke avond met de zwarte stukken tegen Wim Platje. Beiden hebben al vaak tegen elkaar gespeeld, maar een Caro-Kann speelde Piet nog nooit tegen 1. e4 van Wim. Piet rokeerde op zet zeven en kreeg na enig rekenwerk van Wim met het beruchte loperoffer op h7 te maken. Dat sloeg in als een meteoriet: "Dat had ik helemaal niet verwacht", aldus Piet, maar hij nam het offer wel aan. Vervolgens kreeg hij een schaak door Pg5 en verzuimde om met de koning naar voren, naar g6, te gaan. In plaats daarvan keerde hij terug naar g8 en de stukken konden na Dh5 en Dh7 mat na elf zetten weer terug in de doos.Wim Platje 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 02-01-2018

 
Wim Vink speelde tegen Gijs van Willigen 1. f4, de Bird-opening en hij deed dat, zo voegde hij Gijs in vertrouwen toe, omdat zijn naam nu eenmaal 'Vink' is. Gijs verweerde zich manhaftig als de Grote Beer, kwam na de opening zeker niet slechter te staan, maar aan begin van het middenspel raakten zijn stukken wat uit hun juiste baan. Een paard raakte ingesloten en even later werd ook een loper het slachtoffer van Wims' dadendrang. Toen uiteindelijk ook de dame met een Big Bang van Planet 64 dreigde te verdwijnen en mat niet meer te voorkomen was gaf Gijs op: "Ik speel deze opening heel vaak, maar wat er nu allemaal gebeurde had ik nog niet eerder meegemaakt."
Wim Vink 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Vink 02-01-2018

 

UFO

Cor Paans begon als gewoonlijk met de Engelse opening 1. c4 en trof Fons Claessen tegenover zich, die al snel een pionnetje achter kwam. Cor oefende met twee torens op de d-lijn druk uit tegen pion d6. De zwarte stelling kraakte en Cor nam met een toren bezit van de zevende rij. Een loper verscheen als een UFO op de h-lijn om de aanval galactische kracht bij te zetten en toen ook pionverlies op a7 niet meer kon worden voorkomen gaf Fons de partij op.Cor Paans (l) en Johan Went 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans (l) en Johan Went 02-01-2018

 
Aan de borden van Naomi Snikkers, met zwart tegen John van Waardenberg, en Tabitha Snikkers, met wit tegen Pearl Uyttenhove, werd er nog enige tijd na de lancering van de dertiende ronde gezellig van gedachten gewisseld, zodat het lang duurde voor er tekening in de strijd kwam. Na een "Sssst" van de voorzitter, waardoor Wim Platje zo geïmponeerd was dat hij slechts een gefluisterd "Au!" durfde voort te brengen nadat zijn tenen onzacht met de bar in aanraking waren gekomen, werden de telescopen op de borden gericht. John moest het Siciliaans van Naomi bestrijden en deed dat goed. Na de opening en de ruil van een stel lopers en de dames was de stand in evenwicht. Er zal waarschijnlijk wat kosmisch gruis op de kijker van John terechtgekomen zijn dat hem het zicht op de stelling belemmerde, want plotseling liet hij zomaar een paard op e2 en prise staan en was het punt voor de koploopster.
Naomi Snikkers 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Naomi Snikkers 02-01-2018

 

Zwarte gaten

Ook Tabitha oefende langs de d-lijn met een torenverdubbeling druk uit op de pion op d6 van Pearl nadat ze door een onoplettendheid een pion was achtergekomen. Andere stukken hielpen de druk op te voeren, maar Pearl had voldoende hout gemobiliseerd om het ontstaan van zwarte gaten te voorkomen al moest daar ook de koning een handje bij helpen. Toen Tabitha de aanval probeerde te verleggen en andere objecten op de korrel nam kon Pearl zich bevrijden en eindigde de partij in remise.

Pearl over deze partij: "Lang verhaal kort: In de opening kies ik met zwart voor een gesloten variant. Wit gaat daar met tegenzin op in. Ik win zeer knap een pion. Wit gaat noodgedwongen op dameruil in. In een gulle bui geef ik de pion terug. Wit probeert gebruik te maken van de zwakke pion op d6 maar dat is nutteloos. Tenslotte berust wit in remise na paardruil omdat zwart met mooi verdedigend schaak alle witte kansen heeft geneutraliseerd en eeuwig op de zwakke witte pion op h4 kan blijven drukken."
Tabitha Snikkers 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 02-01-2018

 
Anne Meeldijk koos met zwart voor de behoudende Philidorverdediging tegen de als altijd als een komeet startende Koos van Dalen. Al snel echter slaagde Anne er echter in om de dames van het bord te krijgen en bezorgde hij Koos een dubbelpion. Beiden rokeerden lang en er ontwikkelde zich een aanvankelijk gelijk opgaande aflevering van Starwars. Koos kon echter de verleiding van slaan op f7 weer eens niet weerstaan en dat werd zijn ondergang. Als een volleerde Darth Vader sloeg Anne met zijn lichtzwaard toe op c3 en veroverde een pion en de kwaliteit, waarna Koos ook nog eens een loper weggaf. Toen ook nog het laatste stuk van Koos, een toren, eraan moest geloven leek het of ik Anne iets als: "We are the Borg. You will be assimilated. All resistance is futile" hoorde mompelen, maar dat kan ik ook wel verkeerd verstaan hebben.

Anne Meeldijk 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Anne Meeldijk 02-01-2018

 

Jupiter versus Saturnus

De grootste strijd in het zonnestelsel van De Willige Dame werd uitgevochten door Hans 'Jupiter' Nunnikhoven en Johan 'Saturnus' Went. Na een volgens mij vrij onregelmatige opening leek het erop dat Hans over de beste papieren leek te beschikken. Een vrije c-pion en aanval op de zwarte koningsstelling deden het ergste vrezen voor Johan. Hans besloot een paard te offeren om met zijn dame via f7 de stelling van Johan binnen te dringen en mat te geven, maar Johan sloeg met de juiste pion het paard en creëerde daarmee een belangrijk vluchtveld voor zijn koning. Hans werd gedwongen de aanval te staken en kwam op zijn beurt onder vuur van de laserkanonnen van Johan te liggen, wiens ringen vervaarlijk begonnen op te gloeien. De mogelijkheden op winst voor Johan leken met een stuk voorsprong zo talrijk, dat het verbazingwekkend was dat er geen directe Melkweg naar de winst gevonden kon worden. Ook niet door de zich om het bord verzamelende aandachtig toeschouwende satellieten. Mede door de latente dreiging van Hans' dame werd er tot remise besloten.
Hans Nunnikhoven 02-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven 02-01-2018

 
Tot zover het verslag van een gedenkwaardige dertiende ronde. "Beam me up Scotty!"

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 03-01-2018 16:30

Sponsor van deze ronde:

N.N. Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven.