DWD 2 wint veldslag tegen Messemaker 4


WEDSTRIJDVERSLAG | Slechts het miauwen van een buitenkat verstoorde de doodse stilte die over de schakers van het tweede regiment Willige Dames en het vierde bataljon Messemakers om even na acht uur was neergedaald. In metaforische zin zou je kunnen zeggen dat de ruggen werden gekromd en dat de hersenen kraakten. In letterlijke zin was dat natuurlijk slechts zicht- en hoorbaar bij de alleroudsten in de arena.

Door Wim Platje


Het was dan ook een zeer belangrijke wedstrijd voor de spelers van De Willige Dame. Bij de aanvang van de vierde ronde in klasse 3B van de RSB stond het vierde team van Messemaker 1847 twee wedstrijdpunten voor op De Willige Dame 2 dat uit de eerste drie ronden slechts twee matchpunten had overgehouden en daardoor gevaarlijk dicht bij de degradatieplaatsen in de onderste regionen van 3B verkeerde. De Messemakers hadden ongetwijfeld de messen geslepen en De Willige Dame was zeker niet van plan om zich vrijwillig over te geven.

Inleidende beschietingen

De inleidende beschietingen vonden dus in alle stilte - op die kat na dan - plaats en rond half tien werden de eerste scheurtjes in de fortificaties zichtbaar. Verkennings­vluchten brachten aan het licht dat gelukkig de meeste schade aan de overzijde te bespeuren was.

Nick Kimenai, met zwart aan bord vijf, stond twee pionnen voor tegen Minas Avedissian, Han van Gorkom, met zwart aan bord zeven, had hetzelfde aantal vijandelijke troepen uitgeschakeld tegen Kees van Wensveen en Pieter Sandijck, met zwart aan bord drie, had in alle rust met vliegende vaandels en tromgeroffel een stuk krijgsgevangen gemaakt in zijn partij tegen Hans van Offeren. Of het werkelijk een offer was weet ik niet. Alleen Pearl Uyttenhove had aan bord twee met wit een kwaliteit aan Eelko de Groot moeten laten, terwijl de andere vier hun veldtochten alleszins bevredigend waren begonnen.
Pearl Uyttenhove (l) en Pieter Sandijck 19-12-2017 (Foto: Cor Paans)

Pearl Uyttenhove (l) en Pieter Sandijck 19-12-2017

 

Capitulatie

Pieter Sandijck was de eerste die zijn tegenstander tot onvoorwaardelijke capitulatie dwong. Met een stuk en wat pionnen voorsprong won hij vrij gemakkelijk. Zwijgend gingen de duimen van z'n wapenbroeders in zijn richting omhoog. (1-0)

Pearl had ondertussen met zijn zware geschut een aanval op de zwarte koning gelanceerd. Hij moest echter wel oppassen voor een aanval in de rug naar de achterste rij, maar Pearl won de kwaliteit terug en maakte het daarna voorbeeldig af. (2-0)

De aanvalsstrategie van Wim Platje, met wit aan bord acht, leek in eerste instantie zijn vruchten af te werpen. In de Steinitzverdediging van het Spaans had hij gedurende lange tijd een licht overwicht, maar hij miste een goede kans op winst, hoewel die het offer van een centrale pion inhield. Daarna verplaatste de strijd zich naar de witte koningsvleugel en vervolgens raakte de open c-lijn, na hevige schermutselingen om het bezit ervan, dichtbevolkt met de artillerie van de wederzijdse zware stukken. Jasper van Wijhe kwam beter te staan, had misschien zelfs kleine winstkansen, maar aanvaardde het vredesvoorstel van Wim na overleg met zijn legerleiding. Het was ook heel lastig te zien hoe verder te komen. (2½ - ½)
DWD 2 - Messemaker 1847 4  19-12-2017 (Foto: Cor Paans)

Links: Wim Platje en Jasper van Wijhe 19-12-2017

 

Losgelaten loper

Willem Weerdesteijn speelde met wit aan bord vier tegen Eduard Dame (what's in a name...), die lange tijd stand hield in de loopgraven. Helaas liet Eduard in het eindspel een loper los op een veld waar het stuk kon worden geslagen door een toren. Hij zag het net te laat. Eduard: "Ik heb hem losgelaten hè?" Willem: "Ja, als het nu een gewone partij was dan zou ik... Maar dit is teamschaken..." Willem moest die loper natuurlijk uit de strijd nemen. Dat was genoeg voor de winst. (3½-½)

John van Waardenberg, met zwart aan het eerste bord, voerde een langdurige oorlog tegen Wibo Bourguignon. Beide spelers hielden hun front intact en de partij eindigde in een terecht staakt het vuren. (4-1)

Verliezen konden we nu niet meer, maar we zouden de man-tegen-mangevechten zelfs winnen. Na de winst van wat pionnen had Nick zo'n beetje een complete divisie aan vijandelijke stukken uitgeschakeld en met twee torens, een loper en nog een bataljon pionnen kostte het hem geen moeite meer om opponent Minas mat te zetten. (5-1)
DWD 2 - Messemaker 1847 4  19-12-2017 (Foto: Cor Paans)

Rechts (met hoed): Nick Kimenai 19-12-2017

 

Eigen zwaard

Cor Paans speelde met wit tegen Annie de Jong-Meijer aan het zesde bord. Ze had zich kennelijk goed voorbereid op de komende slag, want ze bekende achteraf te weten dat Cor graag met 1. c4 de Engelse opening speelt. Aanvankelijk zag het er goed uit voor Cor. Niet dat hij - Brittania rules the waves - zijn tegenstandster met zijn torpedo's naar de kelder joeg, maar hij stond over het geheel genomen bevredigend. Cor stortte zich echter in zijn eigen zwaard. Hij opende zelf de g-lijn voor zijn koning en door die bres werd zijn stelling door een vijandelijke toren, een loper en de gehele cavalerie een klein beetje te veel aan flarden geschoten. (5-2)

Han stond zoals eerder gezegd twee pionnen voor en kwam zelfs een stuk voor toen Kees een stuk gaf voor twee pionnen. Han: "Ik speelde in die fase echt hartstikke goed al zeg ik het zelf." Maar veldmaarschalk van Gorkom maakte er een Rommel van en gaf zomaar een stuk weg. De stand was weliswaar weer in evenwicht, maar tijdnood speelde een beslissende rol. Kees verspeelde een paard, Han hield een loper over en in verloren stelling moest Kees met de witte vlag zwaaien omdat de zwarte op de klok het einde van de bedenktijd inluidde. (6-2)

De bevrijdingsfeesten werden nog tot laat gevierd...
DWD 2 - Messemaker 1847 4  19-12-2017 (Foto: Cor Paans)

Links: Pearl Uyttenhove. Uiterst rechts: John van Waardenberg 19-12-2017

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3B".

© Wim Platje 20-12-2017 12:53