Ronde 12: “Winnen met de uitklapvariant”


RONDEVERSLAG | Ik heb na jarenlange trouwe dienst mijn Dell met Windows XP er nog op aan de kant gezet. Er staat nu een bloedsnelle Lenovo Thinkcenter type zoveel met Intel(R) Core(TM) i5 CPU op 3.20 Ghz met 4 Gb Ram op mijn bureau.

Zo, weten jullie dat ook weer. Het is wel een zogenaamde “refurbished PC”, maar daar staat tegenover, dat hij wel voor 60% onder de adviesprijs de mijne is en als er wat mee is sleutel ik hem zelf wel open. Dat heb ik immers jarenlang gedaan en niet altijd onsuccesvol. Er zit aan de zijkant een sticker op met een product-id van Windows 10 Pro. Die heb je nodig om je besturingssysteem aan te melden bij Microsoft. De misleidende vertaling van “to activate” naar “activeren” moet je in dit geval maar laten voor wat hij is, want alles werkt ook zonder dat naar behoren.Mijn goeie ouwe PC

Tot zo ver geen probleem, ware het niet dat er op de sticker nog een klein grijs stickertje geplakt zat, waardoor het product-id niet geheel te lezen was. Je kunt het, zo dacht ik, wel los proberen te pulken, maar de kans is groot, dat je de verborgen letters en cijfers met de lijmlaag lostrekt. Het was al donker en in het licht van de schemerlamp in de kamer was er te weinig licht om toch een poging te wagen. Inwendig de Here op vrij onfatsoenlijke wijze aanroepend besloot ik om de volgende dag de leverancier maar eens een e-mail op hoge poten te schrijven. Welke hufter plakt er nu een extra sticker over de code die ik zo hard nodig heb en zijn ze nou helemaal van de knaagdieren besnuffeld dan wel van het sanitair gerukt! Terwijl ik de volgende dag in de vroege voorjaarszon al schrijvend merk, dat ik de soep niet zo heet zal opdienen als ik eerst van plan was, valt mijn oog op het grijze stickertje. Nu ben ik geen gokker, maar het valt me op dat het grijze laagje verdacht veel lijkt op de afdekking die je op krasloten ziet. Voorzichtig krab ik met de gitaarnagel van mijn rechter wijsvinger over het grijs.. Jawel! Het begin van de code wordt zichtbaar en ik prijs Mickeysoft, Bill Gates en zijn hele familie de hemel in als de code door mijn nieuwe electronische vriend geaccepteerd wordt. Misschien moet ik voor deze ene keer van de week maar eens een paar krasloten kopen…

Tabitha Snikkers (l) en Pearl Uyttenhove 9-5-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Tabitha Snikkers (l) en Pearl Uyttenhove 9-5-2017

En dan nu, geëerde lezers, is het tijd voor het partijenoverzicht van ronde twaalf:

Pearl Uyttenhove opende tegen Tabitha Snikkers maar weer eens met f4, de Bird-opening. De opening verliep rustig, maar het initiatief kwam al gauw bij zwart te liggen, wat tot een uiterst voordelige stelling leidde door het verdubbelen van de torens op de d-lijn. Pearl kwam in de verdrukking en moest twee pionnen prijsgeven. Op zet 30 greep Pearl met Dc2 mis en werd zijn koning uit zijn stelling gejaagd om even later op g6 mat te gaan.

Paul de Roos had wit tegen Ton van der Breggen. In het geweigerd Damegambiet speelde Paul de lopers naar e3 en d3 en de paarden binnenwaarts naar d2 en e2. De variant werd door Wim Platje meteen van de naam “uitklapvariant” voorzien, omdat de paarden vervolgens weer buitenwaarts naar b3 en g3 konden worden gespeeld. Ton rokeerde lang, speelde te vroeg e5 en moest toestaan dat de c-lijn openkwam voor een witte toren. Dat kostte Ton na een schaak een stuk, waarna hij op de damevleugel in een matnet terecht kwam.

Bij John van Waardenberg en Fons Claessen kwam eveneens een geweigerd Damegambiet op het bord. John miste een goede kans op pionwinst op h7, maar reageerde later accuraat op mindere zetten van Fons, wat hem een pion opleverde. Een toren drong de zwarte stelling binnen, pikte nog een pion mee en toen er nog een derde en een kwaliteit verloren dreigden te gaan vond Fons het genoeg.

Wim Platje (l) en Piet Schuller 9-5-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Wim Platje (l) en Piet Schuller 9-5-2017

Erik Wetselaar kwam tegen Gijs van der Willigen goed uit de opening en bouwde in het Oud-Indisch een sterke aanvalsstelling op. Met goed spel manoeuvreerde hij naar pionwinst, combineerde hij er nog eentje van het bord en het winnen van het eindspel met voor beiden een paard was met drie pionnen meer voor Erik geen probleem. Gijs probeerde nog een paardoffer, maar ook dat werd door Erik bekwaam weerlegd.

Piet Schuller moest het met wit opnemen tegen Wim Platje, opende als vanouds met 1. Pc3, maar door verwisseling van zetten ontstond er een Italiaans vierpaardenspel. Wim was de eerste die offerde, maar dat was het bekende schijnoffer op e4, waarna hij de wat betere stelling kreeg. Daarna stak Piet het bord in de fik, door twee lichte stukken te ruilen voor een toren en twee pionnen. Na een mindere zet van Wim met Kd8 kwam Piet uitstekend te staan, maar miste een winnende voortzetting en produceerdein plaats daarvan een verliezende zet. Wim zag het niet en offerde een paard wat echter niet meer dan remise op zou kunnen leveren. Toen Piet lang rokeerde was dat het sein voor Wims loperpaar om in eendrachtige samenwerking de witte stelling vakkundig te ruïneren.

Anne Meeldijk leek zich na afloop te verontschuldigen voor zijn vijfde remise in zeven partijen: “Tja, ik kan het ook niet helpen”. Ook tegenstander Willem Weerdesteijn gaf niet veel commentaar op de partij, waarin het evenwicht kennelijk niet verstoord werd en leek niet ontevreden met zijn eerste remise dit seizoen.

Pieter Sandijck (l) en Koos van Dalen 9-5-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Pieter Sandijck (l) en Koos van Dalen 9-5-2017

Koos van Dalen was als eerste aanwezig deze avond en opende voor mij op verzoek de deur met de woorden: “Hier is de hulpkoster”. Koos die tot nu toe alle partijen in deze competitie aanwezig was, moest het met zwart opnemen tegen Pieter Sandijck. Na enige tijd klonk er van de kant van het bord waar Koos zat een vertwijfeld “Aaagch”, gevolgd door “Dat had ik helemaal over het hoofd gezien”. Toestormende kijkers zagen dat een ongedekte dame door de witte dame van Pieter geslagen was. Na enig overleg met zichzelf besloot Koos door te spelen en hield dat, ook tot verbazing van Pieter, nog bewonderenswaardig lang vol. Het lot was evenwel onafwendbaar.

Johan Went (l) en Naomi Snikkers 9-5-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Johan Went (l) en Naomi Snikkers 9-5-2017

De topper van de avond was natuurlijk de partij tussen klassementsleider Johan Went en runner-up Naomi snikkers. Het leek af en toe meer op een cabaretvoorstelling, want de zetten werden vlijtig van commentaar voorzien en begeleid door vrolijk gelach. Beiden waren uiteindelijk tevreden met een puntendeling. Vaste correspondent Johan schrijft: “De partij tussen Naomi (zwart)en Johan (wit) speelde zich vooral af op het terrein van lijnen e tot en met h waar Naomi in fianchettovorm had gerokeerd en waar beiden tot de aanval overgingen. De h-lijn viel open en de witte torens van Johan drongen door tot en met h7 en h8. De zwarte torens op g8 en g7 dekten echter de koningsvleugel toch voldoende af. De aanval van Johan ingezet door pion g4 sloeg niet door. Naomi had intussen wel een overwicht van een pion aan de andere kant maar dat betrof een dubbelpion op de c- lijn. De aanval liep ook daar vast. Via combinaties van lichte stukken en torens over en weer – de dames waren inmiddels geruild- en na pionnenruil in het centrum kwam het uiteindelijk resultaat: remise bij voor winst te licht overwicht van de pion meer.”

Tabitha Snikkers profiteerde van dit resultaat en voert nu met nog twee ronden te gaan de ranglijst aan.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017