Ronde 11: “Melancholiek pessimisme”


Verbaasd over zijn eigen glimlach schudt hij even het hoofd...

"Pessimisme is een win-win situatie: of je hebt gelijk, of het valt mee."
(Theo Maassen)

RONDEVERSLAG | Het was nat geweest vandaag. Verdomd nat. De door droefgeestige zwartgrijze wolken onzichtbare ondergaande zon beloofde een nog veel nattere oktoberavond. De hele dag al wisselden de buien elkaar met jammerlijk korte tussenpozen af. Hij werd er nog neerslachtiger van dan hij al was...

In een zwaarmoedige bui slenterde hij door de miezer over de kletsnatte koude straten van de druilerige binnenstad. Sombere gedachten bevolkten zijn hoofd. Het leek wel of alles wat hij tot nu toe in zijn leven had ondernomen gedoemd was geweest te mislukken, of er over zijn hele bestaan een naargeestige lotsbestemming hing. Of alles was voorbestemd tot ellendigheid en tragiek.

Zoals die keer dat hij van school gestuurd was, omdat hij een vrolijk loflied had geschreven op de borsten van de lerares Duits en dat heimelijk had binnen­gesmokkeld op de voorlaatste pagina van de schoolkrant. Erg vond hij het eigenlijk niet om de school te moeten verlaten. Hij had altijd al problemen ondervonden met autoritaire leraren en duldde maar met moeite een baas boven zich. Hij was dus al snel voor zichzelf begonnen, maar veel geluk had hij niet. Het ene na het andere bedrijfje ging triest op de fles.

Zijn pogingen om mee te liften op de hausse van afslankmethoden en dieet-boeken strandden eveneens. Zijn als revolutionair aangekondigde Five-Days-Non-Food-dieet leek aanvankelijk een groot succes te worden, maar bleek uiteindelijk averechts te werken toen enige anorexica's bijna het leven lieten door het al te letterlijk opvolgen van zijn advies om minstens vijf dagen in de week te vasten. Hij werd zelfs gearresteerd voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid en bracht twee treurige weken door in desolaat voorarrest.

Van neo-liberaal kapitalist werd hij overtuigd salonsocialist. Na een korte flirt met het Marxistisch-Leninisme bekeerde hij zich echter tot het pseudo-nihilisme. Dat nam echter dusdanig extreme vormen aan, dat hij mensen die zich tot hem richtten alleen nog maar verdrietig aankeek en bij wijze van antwoord slechts zijn rechterpink bewoog. Toen hij echter bij voortduring kramp in die kleine vinger kreeg en onbetaalbaar dure fysiotherapie nodig had zag hij zich gedwongen ook daarmee te stoppen en werd zijn toch al gedeprimeerde gemoedstoestand nog troostelozer.

Geen wonder dat hij na een verkorte cursus filosofie een fervent aanhanger werd van het melancholiek-pessimisme, dat in het doorstaan van mistroostigheid en zwartgalligheid de mogelijkheid ziet om uiteindelijk de opperste staat van menselijk geluk te bereiken...

Bedrukt en droevig draait hij de Vriesestraat in en kijkt door de verlichte ramen een pand in dat hem vaag bekend voorkomt. "Nu is die schaakclub ook al weg die hier een paar jaar geleden op een mooie dinsdagnazomeravond speelde", denkt hij vreugdeloos. Toen was het trouwens belachelijk heet geweest. (zie: "Alleen maar gedoe" Red.) "Het zal wel door die shit-corona komen", mompelt hij. Dan ziet hij dat de grote toegangsdeur van de kapel op een kier staat. Nihilist of niet. Pessimist of niet. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijkt steels de ruimte in. Nog net ziet hij hoe de jonge man met de krullenkop zijn koning omlegt en zijn tegenstander met de lange haren feliciteert. "Gelukkig", denkt hij, "ze schaken dus toch nog steeds".

Dan loopt Olivier door en slaat linksaf de Gasthuissteeg der Blinde Lieden in. Zijn hand streelt vluchtig de oude stenen van het kerkje. Verbaasd over zijn eigen glimlach schudt hij even meewarig het hoofd...

Cor Paans 06-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Cor Paans 06-10-2020

 

Droevig

 
De partij aan de kop van de ranglijst tussen Erik Brok (wit) en Pearl Uyttenhove werd er een met een plotseling en droevig einde. In de Pytel-Czechvariant van de Pirc-verdediging nam Erik het initiatief en viel aan op de koningsvleugel. Pearl neutraliseerde het offensief bekwaam en ondernam zelf wat acties op de damevleugel. Net toen een remise het hoogst haalbare leek voor de spelers blunderde Erik. Een paardvork op dame en loper zou hem minstens de loper gaan kosten.

Erik Brok 06-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Erik Brok 06-10-2020

 

Tobberig

 
Cor Paans speelde met de witte stukken tegen Wim Platje en opende zoals hij al jaren doet. Het werd dus 1.c4, Engels, maar door de zwarte opzet was het Engels met Indische trekjes. Wim kon in het middenspel wat voordeel behalen, maar moest na een tobberige damezet er nog twee extra doen om de stand enigszins in evenwicht te houden. Hij bood dan ook direct daarna op de 20ste zet remise aan. Cor besloot het nog 'even' te proberen, maar moest na 47 zetten in het reeds voorspelde gelijke spel berusten.

Wim Platje 06-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Platje 06-10-2020

 

Ongelukkig

 
In een Italiaans Vierpaardenspel besloot Koos van Dalen om in de opening met wit de lont in het kruitvat te steken. Dat kruitvat stond op f7 in de stelling van John van Waardenberg. Een loper en een paard werden op f7 geofferd voor een toren en een pion. Een tweede pion had Koos al eerder buitgemaakt, dus de stand was na de acties van Koos zo goed als in evenwicht. Koos verdedigde zich in eerste instantie prima, maar liet na 28 zetten ongelukkigerwijze toe dat zijn loper werd ingesloten. Daarna kostte het John weinig moeite meer om het punt veilig te stellen.

John van Waardenberg en Koos van Dalen 06-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

John van Waardenberg en Koos van Dalen 06-10-2020

 

Erbarmelijk

 
De Pirc-verdediging van Gijs van Willigen bood hem tegen Piet Schuller in het begin van de partij verscheidene kansen om beter uit de opening te komen. Dat liet Gijs echter na. Wel pikte hij in de opening een pionnetje mee, maar een erbarmelijke voortzetting kostte hem even later een loper. Toen er kort daarna weer een loper zomaar in Piets' schoot werd geworpen was het klaar.

Van de partij tussen Ton van der Breggen en Willem Weerdesteijn is vrijwel niets overgeleverd. Het was naar mij bijgebleven is wel een lange partij, waarin Willem al vroeg in het voordeel kwam en dat langzaam omboog naar winst.

Ton van der Breggen 06-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ton van der Breggen 06-10-2020

 

Duisterdreigend

 
Rob Truijens had er om de een of andere duistere reden nogal moeite mee om aan de wedstrijdleider duidelijk te maken dat hij tegen de altijd dreigende "All-in-One" Connie Komen met wit wilde spelen en niet met zwart. Uiteindelijk mocht Rob dan toch beginnen en maakte Gijs er gewoontegetrouw na 1.e4 met 1...d6 maar weer eens een Pirc van. Lang kabbelde de partij voort zonder dat er iets spectaculairs gebeurde. Toch was het juist Rob die met 27.f4?? ernstig in de fout ging, maar Connie zag de en-prise staande loper niet en verloor in plaats van stukwinst te boeken een paar pionnen. Daarna werd het materiële voordeel van Rob zo groot, dat de winst hem niet meer zou zijn ontgaan, ondanks het feit dat Connie uiteindelijk door de vlag ging.

Rob Truijens 06-10-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens 06-10-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 14-10-2020 00:11

Sponsor van deze ronde:

Edwin van Dongen

Edwin van Dongen - Oud-speler van De Willige Dame