“Soms is ze sneller dan de klok”


"Onbegrensd is de snelheid der tijd." (Seneca)

DWD-Snelschaaktoernooi 2020 | De coronawoorden van de minister-president waren nog maar amper verstomd of tien min of meer fanatieke snelschakers meldden zich bij de Trinitatiskapel om te strijden voor de als altijd  felbegeerde titel van snelschaakkampioen van De Willige Dame.

Dat betekende derhalve in ieder geval negen ronden verpletterend snelschaak aan vijf borden. In verband met de coronaire situatie stond er één bord in de kleine vergaderzaal, stonden er twee borden in de kosterij en waren de laatste twee speeltafels opgesteld in de Trinitatiskapel. Meer dan genoeg afstand derhalve tussen de spelers, maar af en toe dreigde de anderhalvemeterafstandsregel tussen de ronden door in het gedrang te komen als er al dan niet enthousiast verslag werd gedaan van de zojuist beëindigde partijen.

Geen matpotentieel

De eerste ronde gaf een remise te zien tussen de gezusters Snikkers. Weliswaar ging Naomi door de vlag zoals dat heet, maar omdat Tabitha onvoldoende materiaal over had om de partij te kunnen beslissen werd het remise. Om te kunnen winnen moet een speler namelijk "matpotentieel" bezitten. Dit wordt gedefinieerd als voldoende materiaal om een reglementaire positie, eventueel via "helpmat" te bereiken, waarin de tegenstander als hij aan zet is, mat in één niet kan voorkomen. Kortom: Ingewikkeld allemaal.

Maar ook in de tweede ronde viel iets dergelijks voor. Koploper Wim Platje ruilde zijn laatste stuk tegen de laatste pion van Erik Brok en ook hier was er toen een situatie ontstaan met te weinig matpotentieel. Met slechts een paard kon Erik Wim natuurlijk niet meer mat zetten. John van Waardenberg had na de tweede ronde als enige nog de maximale score en ging dus alleen aan de leiding. Verrassenderwijs zat Pearl Uyttenhove nog met lege handen na twee nullen in de eerste twee ronden. Gelukkig slaagde hij er voortreffelijk in om de hekken te sluiten.
John van Waardenberg 13-10-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

John van Waardenberg 13-10-2020

 

Stukken inleveren

John speelde een ongelukkige derde ronde tegen Tabitha, want als ik het goed begrepen heb leverde hij al vlot zomaar twee stukken in. Omdat Naomi van Koos won gingen de zusjes na drie ronden aan de leiding. Wim Platje reikte niet verder dan remise tegen Cor Paans, hoewel hij het punt had kunnen pakken als er wat meer tijd op de klok zou hebben gestaan. Pearl pakte zijn eerste punt tegen Rob Truijens.

Ook in de vierde ronde boekte Wim een remise. Deze keer kwam hij goed te staan tegen Tabitha, maar ook nu noopte het gebrek aan voldoende bedenktijd hem om remise aan te bieden. Gelukkig voor hem nam Tabitha daar ook genoegen mee. Hierdoor kwam Naomi voor het eerst alleen aan de leiding, want zij won van Willem Weerdesteijn.
Tabitha Snikkers en Wim Platje 13-10-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Tabitha Snikkers en Wim Platje 13-10-2020

 

Sneller dan je klok

De vijfde ronde bracht winst voor alle zwartspelers. Naomi versloeg John. Tabitha pakte een punt van Willem en Wim Platje slaagde erin om in plaats van een matcombinatie te starten zijn dame weg te geven in zijn partij tegen Pearl. Cor en Erik boekten hun tweede overwinning.

Ronde zes gaf een curieus slot te zien in de partij tussen Naomi en Wim. Wim had zich goed en actief verdedigd en zag met nog acht seconden op zijn klok dat Naomi nog maar vier seconden had. Dus werden er met de lichtsnelheid zetten uitgevoerd en werd de klok gegeseld. Met schaken had het eigenlijk niet veel meer te maken, maar tot Wims grote verrassing bleef de klok van Naomi schijnbaar lang op één seconde stil staan. Hoe hij ook probeerde om die klok door te laten lopen door zelf snel te zetten en de klok in te drukken, steeds volgde er een tegenzet en bleef de klok aan de andere kant maar op die ene seconde hangen. Het leek wel of de klok aan Wims zijde niet meer kon worden ingedrukt. Het gevolg was even later wel dat Wim door zijn tijd ging en niet Naomi. De titelverdedigster liet even zien hoe je sneller kunt spelen dan je klok. Tabitha bleef in het spoor van haar zus door Pearl te verslaan.Pearl Uyttenhove en Cor Paans 13-10-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Pearl Uyttenhove en Cor Paans 13-10-2020

 

Centrale dame

In ronde zeven wonnen Naomi en Tabitha van respectievelijk Erik en Cor. John bleef goed in het spoor van de beide dames door van Pearl te winnen. Wim zette tegen Rob zijn dame centraal op het bord en viel de zwarte toren op a8 aan. Rob voorkwam bekwaam torenverlies, maar zag dat hij vervolgens aan de andere kant van het bord op h7 werd mat gezet.

De achtste ronde vertoonde hetzelfde beeld als de zevende. De top drie greep de volle winst. Wim liet het lelijk afweten tegen Willem en Erik maakte van Pearl een brokkenpiloot.
Rob Truijens en Koos van Dalen 13-10-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Rob Truijens en Koos van Dalen 13-10-2020

 

1. Naomi 2. Tabitha 3. John

De laatste ronde bracht winst voor alle witspelers. Naomi versloeg Rob en werd daardoor snelschaakkampioene 2020 van de Dordtse Schaaksociëteit "De Willige Dame"! Tabitha werd zeer verdienstelijk tweede en versloeg en-passant Erik. John verzekerde zich van de derde plaats door Wim een punt afhandig te maken. Eerst zette John een paard gratis in de etalage, maar Wim zag het niet en toen het cadeautje aldus aan diens neus voorbij was gegaan werd hijzelf pardoes mat gezet.
Naomi Snikkers en Willem Weerdesteijn 13-10-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Naomi Snikkers en Willem Weerdesteijn 13-10-2020


Alle foto's van dit toernooi kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2020".
De eindstand en de uitslagen bekijk je via deze link.

© Wim Platje 14-10-2020 16:31

Sponsor van dit toernooi:

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven