J. van Waardenberg bij Erasmustoernooi


ERASMUS RAPID | In het met 72 deelnemers goed bezette rapid-toernooi van SV Erasmus heeft John van Waardenberg zich kranig geweerd. Zelf gaf John bescheiden aan dat het wel aardig ging, maar beter had gemoeten.

Op het eerste gezicht lijkt zijn 34e plaats in de eindstand misschien middelmatig, maar die kwalificatie zou de prestatie van John geen recht doen, want nadat ik het verslag van het toernooi en de eindstand in handen kreeg ben ik de cijfers aan een nadere beschouwing gaan onderwerpen en kwam ik tot een heel andere conclusie:

John van Waardenberg, 2e rij, 2e van rechts

John van Waardenberg, 2e rij, 2e van rechts

In de eerste ronde kreeg John meteen een zware tegenstander. Murdoch Mac Lean, bijgenaamd "Big Mac", is vaste basisspeler van het eerste team van Erasmus en heeft een rating van 1937. Toch mooi 306 meer dan de 1631 Elo-punten die John op de ratinglijst brengt. Bij een tegenstander met een dergelijke naam denk ik eerder aan een in kilt gehulde boomstamwerper uit de Schotse Hooglanden dan aan een schaker, maar misschien is Mac Lean wel een lean mean fighting chessmachine. In het verslag doet de schrijver het voorkomen alsof Murdoch een ongelukkige eerste ronde speelde, maar daar geloof ik natuurlijk lekker geen ene moer van. Hoe het ook zij: John won en dat was een uitstekende start.

De tweede ronde bracht eveneens winst voor onze man. Nu moest Wim Posthumus (1859) eraan geloven. 100% na twee ronden derhalve. Erasmusvoorzitter Frank van Zutphen (1963) bleek echter in de derde ronde te sterk voor onze DWD'er, maar gezien het grote verschil in rating was dat geen schande.

Wil je echt hoog komen in zo'n toernooi, dan moet je in ieder geval van even sterke en minder sterke spelers winnen. Helaas maakte John in de vierde ronde een minder goede beurt. Hij kwam tegen Jan Weitering (1476) niet verder dan remise. In de vijfde ronde noteerde John een te verwachten nederlaag tegen de sterke Symon Algera (2028), maar daarna ging het echter weer crescendo en moest Frits Steenbergen (1783) zijn meerdere in John erkennen.

John van Waardenberg (r)

John van Waardenberg (r)

3½ uit 6 en nog één ronde te gaan. Dat gaf uitzicht op een hele mooie klassering. Jammergenoeg lukte het in de laatste ronde niet. Het punt ging naar Dik van der Pluijm (1775).

Het uit de kille cijfers gedestilleerde resumé geeft een verre van middelmatig beeld: John eindigde op 50% met 3½ uit zeven, maar zes van zijn zeven tegenstanders hadden een rating varierend van 144 tot 332 elo-punten meer dan hij. De gemiddelde rating van de tegenstanders was 1832, 201 punten meer dan John. Slechts twee van de 33 spelers die boven hem eindigden hadden een lagere rating en 12 spelers hadden evenals hij 3½ punt verzameld. Zijn toernooi­prestatie­rating (TPR) van 1825 geeft aan dat hij het heel erg goed heeft gedaan en dus zijn onze felicitaties zeker op zijn plaats! Als geboren Utrechter zeg ik dan ook welgemeend: "Goed gedaon jochie!"

Klik op de afbeelding hieronder voor het individuele resultaat:

Voor het verslag van het toernooi op de website van SV Erasmus klikt u hier.

De eindstand van het toernooi kunt u bekijken door hier te klikken.

© Wim Platje 2017