Eerste team: “Niet zeilen, maar schaken!”


Ook vergat hij efkes de klok in te drukken na een zet!!!
Bron: Pixabay. 23-03-2023. Vrij van rechten.
WEDSTRIJDVERSLAG | Op de eerste lente-avond van het jaar 2023 stond voor het eerste team de wedstrijd tegen WSV Inter Nos 1 in de vijfde ronde van de RSB-competitie in klasse 2B op het programma.

 

Door Wim P., Remco, Hans, Wim J., Han, Pearl, Cor, Fons en Willem

 
Bij mijn  weten is het de eerste wedstrijd die we speelden tegen de fusieclub. WSV, de Waddinxveense Schaakvereniging kenden we al, maar het Boskoopse Inter Nos nog niet. Na 114 jaar was er een einde gekomen aan het bestaan van Schaakclub Inter Nos en per 1 juli 2020 fuseerden ze met WSV onder de naam WSV Internos. En nou geen flauwe geintjes maken dat je dacht dat 'WSV Inter Nos' 'Watersportvereniging Onder Ons' betekende, want voor de avond begon had onze tegenstander zich in de afgelopen vier ronden schakend een weg gebaand naar de eerste plaats in onze klasse. Dat beloofde dus wat.

Ik was overigens aangenaam verrast door de spelers van het eerste team, die allemaal even een korte karakteristiek van hun partij inleverden. Dat is nog eens samenwerking. Dank mannen! Dat maakt verslaggevertje spelen een stuk gemakkelijker, vooral omdat ik zelf niet bij de wedstrijd aanwezig was.

Cor merkt op: "Onze tegenstander was ruim op tijd aanwezig en zodoende konden voorafgaand aan de wedstrijd nog wat amicale praatjes uitgewisseld worden. Kortom, het was een gezellige start."

Bron: Pixabay. 23-03-2023. Vrij van rechten.

Voorafgaand aan de wedstrijd nog wat amicale praatjes

 

Secuurwinst

 
Aan het eerste bord kwam Remco van Vaalen met zwart in actie tegen Ruud Bosch. Remco schrijft: "In een Franse afruilvariant verloor wit in de opening een tempo waardoor zwart beter kwam te staan. Na dameruil stonden de witte stukken onsamenhangend op het bord. Wit probeerde compensatie te krijgen door een paard op e6 te zetten, maar dit stuk kwam in de problemen, omdat zwart veel velden onder controle had. Wit besloot om zijn paard te geven voor twee pionnen. In het eindspel werd secuur door zwart een gewonnen stelling bereikt." (Ruud Bosch - Remco van Vaalen 0-1)

Remco van Vaalen 19-03-2019

 

Winstfeit

 
Hans Nunnikhoven speelde met wit aan het tweede bord tegen Tjalling Sybesma en meldt: "Hier volgen de eerste zetten van mijn partij. Gesloten Frans:
1.e4 e6
2.d4 d5
3.e5 c5
4.c3 Pc6
5.Pf3 Db6
6.a3 c4
Dit zijn de openingszetten. Ooit speelde ik dit ook, maar ben tijdens een simultaanpartij tegen Leo Kerkhof van het toenmalige Volmac omvergespeeld. Het belangrijkste in deze stelling is dat je met paard bd2 en toren b1 de breekzet b3 voorbereidt om vervolgens niet terug te pakken maar c4 te spelen. Dat gebeurde ook en na wat mindere zetten van mijn tegenstander was er geen tijd meer voor rocheren. In het middenspel won ik een paar pionnen en uiteindelijk was de winst een feit." (Hans Nunnikhoven - Tjalling Sybesma 1-0).

Hans Nunnikhoven 29-01-2019

 

Wisselslag

 
Wim Jongeneel trof Hans van Woudenberg met zwart aan bord drie. Wim: "We speelden een London System Ik miste een goede dameruil. Hans kwam niet over de helft van het bord en dwong mij lichte stukken te ruilen. Als ik voor mijzelf gespeeld zou hebben, dan had ik waarschijnlijk wel geprobeerd te forceren ook al was het niet duidelijk. Mijn tegenstander bood remise aan wat ik enige zetten later aannam. (Hans van Woudenberg - Wim Jongeneel ½-½)

Han van Gorkom speelde op bord vier: "Niet zo heel veel te melden, maar ik speelde met wit tegen Wim van der Hoek (rating 1631). Er was sprake van een 'open Siciliaanse partij' en volgens mijn computer de Najdorf-variant en wel de Engelse aanval. Kortom zwart rokeerde kort en wit koos voor de lange rokade. Er begon zich nu een strijd af te spelen op het midden van het bord. Na enige slagwisselingen verloor zwart een kwaliteit, wit won een toren tegen een paard. Wit koos met de beide torens op de open e-lijn voor de aanval en zwart moest zich beperken tot verdedigen. Een beetje onder tijdsdruk koos wit om één van de torens te ruilen, waar druk blijven uitoefenen eigenlijk geboden was (volgens Wim Jongeneel en hij had daarin gelijk). Veel maakte het echter niet uit, want enkele zetten later gaf mijn tegenstander zijn dame weg." (Han van Gorkom - Willem van der Hoek 1-0)

Han van Gorkom 08-10-2019

 

Uitwijkpaard

 
Pearl Uyttenhove speelde op het vijfde bord: "Met zwart zet ik de opening te conservatief op. Op de open d-lijn staren een witte en een zwarte toren elkaar aan. Ik meen na ruil op de d-lijn een stuk te gaan winnen, maar dat blijkt te elfder ure niet te kloppen. Ik ga iets te enthousiast op de witte koning af, verwaarloos mijn eigen verdediging en dan is mat onvermijdelijk. (John Groen In 't Woud - Pearl Uyttenhove 1-0

Cor Paans speelde aan bord zes met zwart tegen Bert van der Knaap en doet als volgt verslag: "Na negen zetten staat er een rustige stelling op het bord. Echter in zet elf ontstaat er een woest plan in mijn hoofd. "Kan ik nu gewoon die b7- pion pakken? Ja, dat kan." En dat was ook zo . Die pion pakken was het punt niet, maar verdorie dat paard kan op a5 uitwijken!! Teruggaan met de dame was niet meer mogelijk. Het enige wat ik nog kon doen was een toren meenemen. Maar ja, een toren en een pion weegt natuurlijk niet op tegen een dame. Echte doorslaggevende kansen om iets terug te doen heb ik daarna niet meer gehad. Na 38 zetten konden de stukken weer in de doos." (Cor Paans - Bert van der Knaap 0-1)

Pearl Uyttenhove 23-10-2018

 

Onbedoeling

 
Aan het achtste bord voltrok zich een klein drama. Willem Weerdesteijn speelde met wit tegen Louis Stolwijk. Cor schrijft: "In de hem zo kenmerkende stijl bereikte Willem een, ook volgens zijn tegenstander, zonder meer  gewonnen positie. Helaas besliste Willems onbedoelde dame-offer de partij. (Willem Weerdesteijn - Louis Stolwijk 0-1)

Cor neemt ook even het verslag van de partij van Fons Claessen op bord zeven met zwart tegen Jacob van der Heiden voor zijn rekening: "De partij van Fons was de enige waar nog geen beslissing gevallen was en bij een tussenstand van 3½-3½  is dat wel een dingetje natuurlijk. Beide ploegen stonden dan ook als in een stadion rondom de (in dit geval) 64 velden. Aan onze kant was de hoop dat Fons (ook al in een eerder stadium) remise zou voorstellen. Zeker gezien zijn tijdsachterstand was dat toch echt het beste! Maar ja, dat deed Fons niet en zo ontstond er een bloedstollend slot. Zeker op de momenten.dat Fons ruim de tijd nam om over zetten na te denken . Ook vergat Fons efkes de klok in te drukken na een zet!!! Gelukkig overkwam dat zijn tegenstander ook en dat was natuurlijk niet zo leuk voor de supporters van de tegenpartij! Hij had aan het bijna einde nog minder dan 20 seconden op de klok gehad, onze Fons. Dat was zweten voor de supporters natuurlijk. Maar het enige wat ervoor de tegenstander nog inzat was eeuwig schaak geven. Dus, HATSEKIDEE! en 4-4 na een heel gezellige avond! En zo eindigde de wedstrijd met deze gezellige tegenstander, toch in een voor mij onverwachte 4-4." (Jacob van der Heiden - Fons Claessen ½-½)

Fons Claessen 20-07-2021

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 RSB Klasse 2B".

© Wim Platje 23-03-2023 21:34