Eerste team DWD: “Veilig en blij”


WEDSTRIJDVERSLAG | Het eerste team van De Willige Dame moest zich op vrijdagavond 12 april in Capelle aan den IJssel veilig zien te spelen in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen CSV 1.

 

Door Wim Platje

 

Door de fors uitgevallen nederlaag, 6½ - 1½, van het reeds gedegradeerde Dordrecht 4 tegen Onésimus 1 was concurrent Onésimus op 1½ bordpunten voorsprong gekomen op De Willige Dame bij een gelijk aantal matchpunten. Zaak dus om minstens 1½ bordpunten mee naar huis te nemen aangezien de onderlinge wedstrijd door De Willige Dame gewonnen was. Tegenstander CSV verkeerde in exact dezelfde omstandigheden. Ook zij hadden 1½ bordpunten nodig om zich veilig te spelen.

Op zich een fluitje van een cent, een makkie, een appeltje-eitje voor een team dat zo sterk is als het onze, maar de realiteit lag even anders. Maar liefst vijf (!) invallers moesten worden opgesteld en alleen Johan Went, Hans Nunnikhoven en Edwin van Dongen traden als basisspelers van het eerste team aan. Aangezien ook sterke spelers als Pearl Uyttenhove, John van Waardenberg en Pieter Sandijck reeds het maximaal toegestane aantal invalbeurten hadden vervuld en ook Willem Weerdesteijn niet aanwezig kon zijn, moest het eerste team worden aangevuld met nog speelgerechtigde spelers uit het tweede team en het viertal.

Uit het tweede team werden Cor Paans, Han van Gorkom en Wim Platje gehaald. Viertallers Piet Schuller en Rob Truijens werden bereid gevonden om hun debuut op het hoogste niveau van De Willige Dame te maken en zo konden we in ieder geval een achttal op de been brengen.

Bij CSV was men er, zo bleek inderdaad achteraf, ook niet gerust op. Men verwachtte daar als vanzelfsprekend dat De Willige Dame op volle oorlogssterkte zou aantreden voor het spelen van een zo belangrijke wedstrijd. In Capelle aangekomen besloten we die schijn nog even op te houden. Johan en Hans gingen als eersten naar binnen en de rest, Edwin was er nog niet, bleef even wachten op de parkeerplaats aan de Bermweg. Tegen acht uur betraden zij pas de speellocatie en direct daarna werden de opstellingen bekend gemaakt. Bij CSV hebben ze er wellicht van opgekeken zoveel onbekende spelers tegenover zich te zien plaatsnemen.

"We kozen niet voor een eenvoudige puntendeling" staat er op de website van CSV te lezen en dat was ook zo. Vanaf het begin werd ervoor gekozen om het uit te vechten, al zal er in het begin van de wedstrijd als eerste prioriteit het behalen van die broodnodige 1½ bordpunten een rol hebben gespeeld.

Een halfje (met) wit

Aan het zevende bord viel de eerste beslissing op psychologisch gezien precies het juiste moment. Wim Platje had zich met wit na een beetje geknoei in de Drakenvariant van het Siciliaans door een mindere zet van Rob van de Bosse hersteld. In gelijke stelling viel hij de vijandelijke dame aan en bood vervolgens remise aan. Rob vond dat aanvankelijk wel wat vroeg, maar toen Wim hem er fluisterend aan herinnerde dat het wel het eerste halfje van de benodigde anderhalf voor CSV zou betekenen besloot hij na overleg met zijn teamleider het aanbod te aanvaarden. In de korte analyse achteraf bleek de stelling ook volkomen in evenwicht te zijn. (½-½)
Wim Platje 22-05-2018

Wim Platje 22-05-2018

 

Glimlach

De gezichten aan alle borden klaarden zichtbaar op. Handhaving was voor beide teams een stapje dichterbij en toen even later Johan Went met zwart in het Schots tegen het jeugdige talent Elnathan Ghebreab de dames van het bord kreeg en er een remisestelling op het bord kwam te staan voegden de ploegen ieder weer een halfje toe aan het totaal. (1-1)

Johan en Wim waren nog maar net op de gang over hun partijen aan het napraten of Han van Gorkom voegde zich bij hen met een brede glimlach op het gezicht. Hij had in de Pirc-verdediging met zwart een vrij onorthodoxe speelwijze van zijn tegenstander Johan Bos solide bestreden met een Koningsindische opstelling van zijn stukken op de koningsvleugel. Johan begon met de h-pion een opmars op de koningsvleugel, maar dat kostte hem een pion. De partij overschreed evenwel nooit de remisemarge. Beide spelers besloten onder het ongetwijfeld goedkeurend oog van de teamleiders tot een remise, waarmee voor beide teams het eerste en belangrijkste doel bereikt was. (1½-1½)
Han van Gorkom 13-02-2019

Han van Gorkom 13-02-2019

 

Het is niet wat het lijkt

De druk was van de ketel af en aan de overige vijf borden hoefde geen enkele speler zich met iets anders meer bezig te houden dan met zijn eigen partij. Edwin van Dongen speelde aan het derde bord met wit tegen Jaap Rusch. Jaap koos voor de Caro-Kannverdediging en Edwin besloot om er de ruilvariant van te maken. Ook Jaap koos voor een Koningsindische opstelling van zijn stukken op de koningsvleugel en kwam met de opstoot 10. f5. Er ontspon zich een boeiend gevecht. Jaap had, naar hij achteraf verklaarde, steeds het idee gehad wat beter te staan en vroeg zich af waar precies hij in de fout gegaan was. Inderdaad leek de opmars van pionnen naar f4 en g5 samen met een paard op e4 gevaarlijk voor Edwin, maar dat was slechts optisch zo. In het middenspel verkreeg Edwin duidelijk voordeel al vereiste de stelling nog heel wat nauwkeurig rekenwerk. Het einde was minder boeiend. Edwin maakte twee pionnen buit en een fout van Jaap kostte een stuk. De Willige Dame nam zowaar brutaalweg de leiding. (1½-2½)
Edwin van Dongen 06-11-2018

Edwin van Dongen 06-11-2018

 

Ajax tegen VV BOHD

Rob Truijens, die nog niet eens een officiële KNSB-rating heeft had het moeilijk tegen Thomas Herrewijn die dus 1731 Elopunten meer bezit. (Rekenen is, zoals jullie vast wel weten, niet mijn sterkste zijde.) Het was om in voetbaltermen te spreken zoiets als Ajax tegen VV BOHD (Bal op het Dak), maar Rob hield bewonderenswaardig lang stand. Ongetwijfeld zal hij zich hebben voorgenomen om dat zo lang mogelijk te doen om het psychologisch effect dat een snel verlies op het team zou hebben te vermijden. Daar is hij zeker in geslaagd. Hulde! In de loop van het spel raakte Rob twee pionnen kwijt, maar pas heel laat in de avond moest hij in een eindspel met ieder twee torens uiteindelijk de koning omleggen. (2½-2½)

Hans Nunnikhoven deed met zwart tegen Jan ten Brinke wat er van hem verwacht kon worden. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd en speelden heel lang door om te trachten het eindspel voor zichzelf te beslissen. Hans leek lange tijd wat beter te staan, maar in een eindspel met dame en toren beveilgden de spelers hun posities dermate solide, dat geen van beiden aanspraak op de overwinning kon maken. (3-3)

Rob Truijens 05-03-2019

Rob Truijens 05-03-2019

 

Kanonnenvoer? Mooi niet!

Liefst 510 punten was het verschil tussen Piet Schuller en Walter Vermeer, maar daar was heel lang niets van te merken. Weliswaar verloor Piet ergens in het middenspel een van zijn witte pionnen, maar het duurde toch tot na elf uur voor hij na paardverlies de partij moest opgeven. Uiterst geconcentreerd hield hij lange tijd zijn tegenstander bij en verdedigde hij zich taai. Ook Piet slaagde in zijn missie om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen en niet snel van het bord gezet te worden. Ook voor hem: Hulde! (3-4) (P.S. Piet haalde voor de gelegenheid wel even zijn geliefde, maar recentelijk afgezworen van Geet-opening 1. Pc3 van stal.)

Tenslotte nam Cor Paans aan het eerste bord de rol op zich om als kanonnenvoer te dienen, maar er bleek een andere tegenstander aan het eerste bord van CSV te hebben plaatsgenomen dan verwacht. Van een slachtofferrol was dan ook geen sprake. Integendeel. In een Engelse partij stond Cor met wit lange tijd zeer bevredigend en toen de bedenktijd van tegenstander Richard van Herk tot anderhalve minuut geslonken was lonkte het gelijke spel. Cor bood terecht in die situatie remise aan, maar Richard zetten voort. Toen gebeurde wat Cor zeker niet verdiend had. Hij verspeelde zijn dame. De wedstrijd werd met 5-3 verloren, maar eigenlijk maalde daar niemand om.
Piet Schuller 18-09-2018

Piet Schuller 18-09-2018

 

Epiloog

Het bleef na thuiskomst van het team in thuishaven Dordrecht nog lang onrustig. Wat aanvankelijk begon als een uitgelaten huldebetoon aan het dappere team dat zo succesvol om lijfsbehoud vocht liep gierend uit de hand. Een grote menigte trok plunderend en brandschattend door het centrum van de stad en kon pas na inzet van waterkanonnen en traangas door de ME verspreid worden. De vermeende aanstichters tot het geweld, de Dordtenaren HvG en WP, werden de volgende morgen bij gebrek aan bewijs vrijgelaten...
 
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 13-04-2019 16:33