DWD-viertal: “Niet langer geslagen” 1


WEDSTRIJDVERSLAG | Het viertal van De Willige Dame is er in de vijfde wedstrijd niet in geslaagd geslagen te blijven. Tegen het derde viertal van SV Erasmus lukte het niet om op nul matchpunten te blijven staan en werd het teleurstellend 2-2.

 

Door Wim Platje

 

Na verdienstelijke nederlagen tegen de Waddinxveense Schaakvereniging, De IJssel, Hendrik Ido Ambacht en Maassluis is het viertal van De Willige Dame er op dinsdagavond 2 april 2019 helaas niet in geslaagd om zijn geslagen record van vier achtereenvolgende wedstrijden met een vijfde geslaagde nederlaag luister bij te zetten.

Weliswaar blijft het viertal hiermee nog steeds uiterst comfortabel hekkensluiter en kan het team nog steeds van het recht gebruikmaken de rode lantaarn in divisie 2A te dragen, maar het was op het nippertje. Het had weinig gescheeld of er was een smadelijke overwinning behaald. Dat bleef het viertal gelukkig bespaard.

Eerlijk gezegd werkten ook deze keer de tegenstanders niet erg mee en het was aan Erasmus-speler Peter Ruimschoot te danken, dat de vier van De Willige Dame aan de overwinning ontsnapten. Hij versloeg namelijk gedecideerd de Dordtse team-captain Schuller en deelde daarmee een welkome mokerslag uit zonder welke de Dordtenaren nooit op slechts één matchpunt hadden kunnen blijven staan. Met nog één wedstrijd voor de boeg kan het De Willige Dame-viertal de laatste plaats nu definitief niet meer ontgaan wat bij een overwinning nog wel mogelijk zou zijn geweest. Hulde voor de taaie vasthoudendheid van alle viertalspelers die tot dit eclatante succes heeft geleid!

Het zal duidelijk zijn, dat het niet elk jaar zal kunnen lukken om dit succes te herhalen. Ook de schaakboog kan niet altijd gespannen zijn en we moeten er dan ook op voorbereid zijn om niet bij de pakken neer te gaan zitten als we volgend seizoen weer eens teleurstellend kampioen worden. Dergelijke teleurstellingen horen nu eenmaal onvermijdelijk bij het schaken.

Vier Spaanse paarden

Aan het eerste bord speelde Wim Platje met de zwarte stukken tegen Harry Nefkens die al 30 jaar voor Erasmus uitkomt. Ook Wim speelt al jarenlang voor De Willige Dame. Een botsing van oud-gedienden dus. Harry zette de vierpaarden-variant van het Spaans op het bord, maar was niet heel erg precies, want na elf zetten keek hij tegen twee dubbelpionnen aan. Wit had zwart in een omknelling en had de zwarte stukken nog verder kunnen insnoeren en tot lijdzaam toezien kunnen dwingen. Hij deed echter een zet die het voordeel weer teniet deed en bood onmiddellijk toen dat tot hem doordrong remise aan. Na enig overleg met captain Anton van Bokhoven werd het aanbod door Harry aangenomen. ½-½
Wim Platje 02-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 02-04-2019

 

Batterij (1)

Piet Schuller speelde aan het derde bord met zwart tegen Peter Ruimschoot en kwam al snel in de partij een pion achter. Langzaam draaide Peter de duimschroeven aan en kreeg hij de betere stelling. Alle stukken werkten perfect samen. Een loper op g2 had een mooie diagonaal. De batterij loper b2 en dame c3 stond te wachten tot hij vernietigend in actie kon komen en de torens beheersten de half-open lijnen in het centrum. Piet kon nauwelijks manoeuvreren en het wachten was dan ook op de ineenstorting van de zwarte stelling. Er zou vroeg of laat altijd wel een stuk overbelast kunnen raken. Dat gebeurde ook. Eerst verloor Piet nog de kwaliteit en kwam vervolgens een stuk achter. Dat was genoeg. ½-1½
Piet Schuller 02-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller (midden) 02-04-2019

 

Angel uittrekken

Rob Truijens was aan het vierde bord met wit tegen Anton van Bokhoven langzaam in het voordeel gekomen en nam een materiële voorsprong van twee pionnen. Uiteindelijk resteerde er een dame-eindspel waarin Rob drie pionnen meer had. Hij gaf echter het initiatief en de macht over de enige open lijn door een paar mindere zetten aan Anton. Die bereikte bijna een stelling, waarin hij met eeuwig schaak de remise zou kunnen veiligstellen, maar Rob kon dat met een uitstekende dame-zet nog net voorkomen. Anton maakte de fout om de dames af te ruilen, maar had niet goed gerekend. Een zwarte pion kwam niet verder dan de tweede rij. Door secuur te spelen haalde Rob daarna de laatste angel uit het spel van Anton en won hij met sterk spel dit eindspel. 1½-1½
Rob Truijens 02-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens (l) 02-04-2019

 

Batterij (2)

De tegenstander van Fons, Daan Gijsbertse, speelde, nadat Fons even na het officiële begin van de wedstrijd was gearriveerd, 1. .., d6 terwijl hij eigenlijk op 1. e4 1. ..,e6 van plan was. Die Pirc-verdediging ging hem eigenlijk ook best goed af, want lange tijd hield hij de stand tegen Fons in evenwicht. Ook in deze partij stond er een batterij dreigend op de achtergrond opgesteld om verderf te zaaien. Fons had met de loper op b3 en de dame op c4 een latente dreiging, waarmee Daan voortdurend rekening diende te houden. Daan verloor een pion, maar dat bleek in het toren-eindspel niet voldoende om Fons de partij te laten winnen. Nadat captain Schuller Fons mededeelde dat ook de rest van het team niet meer dan remise zag, aanvaardde Fons het tweede remise-aanbod van Daan. 2-2
Fons Claessen 02-04-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen (midden) 02-04-2019

 
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD viertal Klasse 2A".

Foto's kun je vinden via de menu-optie "Extern" ⇒ "Foto's 2018-2019".

© Wim Platje 06-04-2019 14:33


Een gedachte over “
DWD-viertal: “Niet langer geslagen””

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.