Eén jaar DWD-website in cijfers


"Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken."
(Benjamin Disraeli)

TERUGBLIK WEBSITE | Na een jaar 'nieuwe' website van De Willige Dame wordt het tijd voor een evaluatie. Gedurende het seizoen 2016-2017 is er heel wat aan berichten, verslagen, uitslagen, foto's en standen gepubliceerd.

Het eerste bericht dateert weliswaar van 15 juni 2016, maar de statistieken worden sinds 12 september bijgehouden, een dag voor de start van de najaarscompetitie 2016. Aangezien één plaatje meer zegt dan duizend woorden nemen we er meteen maar de grafiek van het aantal weergaven per maand bij:
Klik op de afbeelding voor een vergrotingHet aantal weergaven kun je voor het gemak vertalen met 'het aantal malen dat een bericht of een pagina op het scherm is verschenen na inloggen, een klik of een tik'. Maar liefst 20.528 weergaven zijn er tussen het begin van de metingen en vandaag 14 augustus 2017 gedaan. De topmaanden waren april 2017 (2855 weergaven), december 2016 (2634) en februari 2017 (2522). De beste dag ooit was op 1 april 2017 met 285 weergaven. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat op die dag het bericht van het onverwachte kampioenschap van het eerste team werd verstuurd.

Weergaven, bezoekers en personen

Nu zegt het aantal weergaven wel iets over de populariteit van een website, maar enige nuancering is wel geboden, want statistieken zeggen niet alles. 'Statistieken zijn als bikini's. Ze trekken je aandacht en verhullen de essentie.' 't Is maar dat u het weet... Iemand die via de DWD-nieuwsbrief een bericht bekijkt is verantwoordelijk voor één weergave, maar als men via de browser op de voorpagina van de website komt en dan doorklikt naar een pagina of een bericht, is dat al gauw twee of drie weergaven waard. Het aantal bezoekers is dus beduidend minder dan het aantal weergaven. In de grafiek hieronder zie je de aantallen weergaven (views) en bezoekers (visitors) per maand in de meetperiode.Klik op de afbeelding voor een vergrotingNota bene: indien iemand de website driemaal op een dag bezoekt worden er drie bezoekers geteld. Het woord 'visitor' betekent hier dus niet één unieke persoon. In de topmaand april 2017 (oranje balk) waren er derhalve 2855 weergaven die gegenereerd werden door 384 bezoekers. Wellicht moet je hier eerder spreken van aantallen bezoeken dan van bezoekers. Oppassen dus met de interpretatie van de statistische gegevens en niemand kon dat beter uitleggen dan onze eigen onvolprezen Godfried Bomans, van wie het volgende citaat afkomstig is: 'Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk.'


Klik op de afbeelding voor een vergroting


De gegevens onder het staafdiagram hierboven tonen voor 2016 en 2017 het aantal weergaven, bezoekers en het gemiddelde aantal weergaven per bezoek (views per visitor). Dat ligt dus ongeveer op 6 (6,40 en 5,99). Als we rekening houden met twee weergaven voor het bereiken van het gewenste bericht of pagina dan worden er nog altijd per bezoek zo ongeveer vier pagina's of berichten bekeken. Ga jij na het lezen van het rondeverslag niet ook altijd even naar de stand en dan nog even naar de dagpuzzels?

Posts & Pages Hitparade

Hoewel ik het zo veel mogelijk probeer te vermijden ontkom ik helaas ook niet aan het gebruik van de gangbare Engelse terminologie in de wereld van de websitebeheerders (webmasters). Voor de websites die ik beheer doe ik na het ontwerpen (design) nu voornamelijk het onderhoud (maintenance). Dat houdt in dat er regelmatig aktualisering (update) van de programmatuur (software) plaatsvindt, dat er inhoud (content) moet worden geladen (geüpload) of gewist (gedeletet). Dat er reservekopieën (backups) moeten worden gemaakt en ga zo maar door. Bovendien: Toen ik me eens een keer op een techneutenfestijn liet ontvallen dat ik na het wissen (deleten) van het stuurprogramma (driver) van mijn inktspuitafdrukeenheid (inkt-jet) een reservekopie (backup) had teruggezet (gerestored) en die meteen maar had geaktualiseerd (geüpdatet) werd er onmiddellijk in paniek naar 112 gebeld... Hier volgen de meest gelezen posts (berichten) en pages (pagina's) van 2017 tot nu toe en natuurlijk doen de voorpagina (3464 views) en de berichtenpagina (1752) niet mee:

Best bekeken pagina's van 2017:

1. Ranglijst (762) (Interne competitie)
2. Agenda (453)
3. RSB Klasse 3A (Tweede team)

Best bekeken berichten van 2017:

1. Waar zijn de excentriekelingen? (275)
2. Laatste Nieuws! DWD 1 is Kampioen!  (214)
3. Welkom op de DWD-site! (141)

 

Spammers & Hackers

Ook de DWD-website blijft niet gespaard voor kwaadaardige aanvallen van buitenaf. Gelukkig zijn er naast de kwaaien ook nog de goeien, die software ontwikkelen om de spammers en de hackers buiten de deur te houden. De website wordt beveiligd door een anti-spamprogramma en een tweetal beveiligingsprogramma's. Een spambericht is een bericht dat je ongevraagd ontvangt. De enige manier om spam naar de website te sturen is via de reacties op gepubliceerde berichten. Reacties zijn zeer welkom, maar als ze er uitsluitend op gericht zijn om reclame te maken dan niet natuurlijk. Iedere eerste mail wordt tegengehouden tot ik hem goedkeur. Als dat het geval is en het is dus vertrouwd, dan kun je de volgende keer zonder meer je reactie kwijt. Je mail-adres wordt overigens nooit gepubliceerd! Een kenmerk van spam is dat het bericht vaak één of meer links (URL's) bevat. Logisch, want men wil dat je naar de site(s) van de verzender gaat. Ook deze berichten worden geblokkeerd en naar de spam-map verbannen. Hieronder een voorbeeld van een onvervalste spammer, die je vervalste reisdocumenten wil aansmeren van zowat alle landen ter wereld:


Klik op de afbeelding vooe een vergroting


In het afgelopen jaar zijn alle 419 ontvangen spamberichten netjes geblokkeerd en heb ik er dus niet één handmatig hoeven verwijderen.

Ernstiger zou het zijn als de site zou worden gehackt. Gelukkig zijn destructieve of criminele geestjes er niet in geslaagd om de DWD-site te hacken. Meestal gaat het daarbij om zogenaamde 'brute-force attacks', waarbij een programma voortdurend probeert om als beheerder in te loggen. Deze 'robot' genereert daarbij allerlei letter- en tekencombinaties om te trachten de gebruikersnaam en het juiste wachtwoord te vinden. Dan zou men volledige toegang tot de site kunnen krijgen met alle desastreuze gevolgen van dien. Onnodig te zeggen, dat ze het wachtwoord van de beheerder (administrator of kortweg: admin) van de DWD-site niet hebben kunnen kraken. De gebruikersnaam luidt dan ook niet 'admin' en het wachtwoord is niet iets simpels als '1234' of 'qwerty'. Alle 198 aanvallen zijn het afgelopen jaar dan ook succesvol afgeslagen.

Waar komen ze vandaan?

Het spreekt vanzelf dat de meeste weergaven afkomstig zijn van bezoekers uit ons eigen land. Op de wereldkaart hieronder is de mondiale spreiding te zien. Vanuit de witte gebieden op de kaart is de website helaas nog niet bezocht. Met name in Afrika, het Midden-Oosten en Indonesië valt dus nog wel wat ontwikkelingswerk te doen. Persoonlijk valt me de belangstelling vanuit Groenland wat tegen...


Klik op de afbeelding vooe een vergroting


Hieronder de top-20 weergaven gespecificeerd naar land van herkomst. De 277 weergaven uit 'Europese Unie" zijn kennelijk niet tot een land te herleiden geweest.Vanuit de website kun je via het menu-item 'Links' naar andere websites toe. In het afgelopen jaar zijn er 417 bezoeken naar 'tomsschaakboeken.nl', de site van Tom van Bokhoven, geregistreerd. Naar de site van Schaakclub Dordrecht is 70 maal een verbinding gelegd. (Wellicht een aanleiding voor onze grote broer om op hun site ook een link naar die van De Willige Dame aan te brengen?) De link naar de website 'Schaaksite.nl' tenslotte werd 29 maal aangeklikt.

Ik besluit dit niet zo heel serieuze stukje over het wel en wee, het reilen en zeilen, de wederwaardigheden van de website en het gevaar van mis-interpretatie van statistieken met een uitspraak van Hendrik 'Boer' Koekoek, ooit tussen 1959 en 1982 voorman van de Boerenpartij: 'Statistiek'n, statistiek'n, daar he'k niks an; cíjfers mot ik hebb'n.'

© Wim Platje 2017