DWD-viertal: Met lege handen


RONDEVERSLAG | Moishe Mendel (Mieczysław) Najdorf werd geboren in Warschau in 1910. Op zijn twintigste werd hij Pools nationaal meester. Hij speelde in 1939 tijdens de Olympiade in Buenos Aires toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Najdorf besloot niet te proberen naar Polen terug te keren, werd in 1944 Argentijns staatsburger en veranderde zijn voornaam in Miguel. Zijn in Polen achtergebleven familieleden overleefden de concentratiekampen niet. In 1943 bracht hij het record simultaanspelen op 202 partijen (+182-8=12). In 1947 speelde hij een recordaantal van 45 partijen blindschaak (+39-2=4). In 1950 behoorde hij tot de oorspronkelijke groep van 27 spelers aan wie de FIDE de eerste officiële grootmeestertitels verleende.Najdorf is in de schaakwereld vooral beroemd door de naar hem genoemde Najdorfvariant van het Siciliaans, die over heel de wereld nog steeds vaak gespeeld wordt. De beginzetten zijn: 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 a6. Met deze stelling als uitgangspunt kan wit uit een zestal voortzettingen een keuze maken, te weten: 6.Lc4; 6.Le2; 6.Le3; 6.g3; 6.h3 en de meest gekozen voortzetting 6.Lg5.

Anne Meeldijk (24 september 2013 in Visser)

Anne Meeldijk (24 september 2013 in Visser)

Zelfs bij de viertallenwedstrijd van het DWD-viertal tegen De IJssel in Moordrecht werd 'de Najdorf' op het bord gezet. Anne Meeldijk speelde 5. ..., a6 en Wouter Schmahl, zijn 15 jarige tegenstander koos voor 6.Lc4. De opening werd door beide spelers goed behandeld. Het spel werd na tegengestelde rokades, wit rokeerde lang, heel interessant. Anne had beslist met het opspelen van de pion naar b4 wat voordeel kunnen behalen, maar deed met 17. ..., d5 een wat mindere zet. Wouter had nu e5 moeten doordrukken, maar ruilde foutief op d5, waardoor even later een wit paard op de open gekomen d-lijn gepend kwam te staan. Wouter haalde zijn dame uit de penning, maar nu pende Anne het arme paard met de zwarte dame. Het paard ging verloren en de partij werd door Anne verder bekwaam naar winst gespeeld. Anne : "1. e4 - c5, wat heb ik toch met die Siciliaan? Achteraf toch een goede keus gebleken."

Fons Claessen (l) 2014

Fons Claessen (l) 2014

Bij de drie overige spelers verliep de wedstrijd minder florissant. Fons Claessen schrijft over zijn verloren partij: "Wat zal ik zeggen... Drie pionnen geofferd om een loper van de tegenstander buiten de partij te zetten met aanval op de koning. Dat was genoeg voor de winst voor mijn tegenstander, want de aanval liep vast. Ik had nog een eindeloos eindspel kunnen ingaan, om twee pionnetjes achter te blijven, met nog drie minuten op de klok."

Cor Paans 2012

Cor Paans 2012

Cor Paans werd door door zijn tegenstander Sjaak in 't Veld stevig onder druk gezet en verloor een pion. Cor kwam zelfs een stuk achter. Dat leek aanvankelijk tijdelijk, maar Sjaak wist een penning met terugwinst te voorkomen en bleef zo het stuk voor. Dat was ruim voldoende voor de winst.

Wie zich een eerder verslag van een schaakuitje van het viertal naar Moordrecht herinnert, weet dat we toen op de terugweg op een parallelweg naast de A-20 belandden. Een route met de kasseien-kuilen allure van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Maar ook deze keer verliep de reis niet geheel vlekkeloos. Captain Piet Schuller steekt de hand in eigen boezem en schrijft me:

"Omdat ik het adres van de schaakclub in Krimpen a/d IJssel in mijn Tom-Tom had ingevoerd, moest ik, toen we al in Krimpen waren, het adres veranderen in dat van De IJssel in Moordrecht. Dat bleek een route binnendoor te zijn, waardoor ikzelf en mijn teamgenoten volop konden genieten van het prachtige polderlandschap...

Piet Schuller (r) en Peter van der Laars op 10 februari 2015

Piet Schuller (r) en Peter van der Laars op 10 februari 2015

Dan mijn partij… Ik had mezelf - na overleg met Fons - op bord drie gezet. Dat betekent spelen met de witte stukken en dan weet je welke beginzet ik doe. Na 1. Pc3 e6, 2. Pf3 Pf6, 3. e4 c5, had ik agressief e5 moeten doen. Ik speelde d4 en gaandeweg speelde ik met mijn volgende zetten alleen de tegenstander in de kaart. Ik verloor een pion, de druk werd groter, mijn dame stond ongelukkig en stukverlies werd onvermijdelijk. Daarna volgde de executie; mat. Anne heeft de eer gered. De drie overige partijen gingen verloren, jammer."

De epiloog van dit verslag is voor Anne, die me in de aanhef van zijn e-mail schreef: "Tsja, daar staan we dan weer met lege handen, 3 - 1 verlies. Een vergelijking met het Nederlands elftal is dan al snel gemaakt. Alhoewel, op één punt gaat de vergelijking mank, ons viertal is tenminste strijdend ten onder gegaan!

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd.

Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD Viertallen 2B" zijn alle uitslagen en standen te vinden.

© Wim Platje 2017